Изяждането на 1 яйце на ден предпазва от деменция

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Възможно ли е изяждането на едно яйце дневно да предпазва мозъка от деменция и когнитивен спад?

яденето на едно яйце на ден предпазва от деменция

Яденето на повече яйца може значително да подобри здравето на мозъка. Все повече изследвания установяват, че редовната им консумация съдейства за поддържане на паметта и предпазва от деменция.

Ново проучване, публикувано този месец в списание Nutrients, установява, че участниците, които ядат по едно яйце на ден, имат по-малък шанс за развиване на деменция.

„Яйцата са богата на хранителни вещества храна и добър източник на холин, фолат, витамин D, йод, витамини от група В и висококачествен протеин“, пише водещият автор на изследването Прешъс Игбиниги, изследовател в областта на здравето и благосъстоянието в Университет на Улвърхамптън в Англия. „Защитният ефект при възрастни хора може да се дължи на наличието на биоактивни съединения и множество други хранителни вещества като висококачествен протеин, ненаситени мастни киселини и витамини.“

Прешъс Игбиниги, изследовател в областта на здравето и благосъстоянието в Университет на Улвърхамптън в Англия.
Прешъс Игбиниги, изследовател в областта на здравето и благосъстоянието в Университет на Улвърхамптън в Англия и главен автор на изследването.

 

Яйцата могат да предложат защита срещу когнитивен спад

 

Проучването сравнява две години здравни данни за хранителните навици на 233 възрастни с деменция и равен брой без, всички от обществени здравни клиники и системата за управление на деменцията в Гуанджоу, Китай. Участниците са били на средна възраст 74 и малко над 60 процента от тях са жени.

Игбиниги и неговият екип избират хора от Китай, тъй като страната има най-големия брой хора с деменция в света, а там приемът на яйца на глава от населението е два пъти по-висок от средния за света.

При сравняване на риска от деменция учените категоризират честотата на ядене на яйца като: неконсумация, едно яйце на месец, едно яйце седмично, едно яйце дневно или две на ден и повече.

Анализът установява, че колкото по-малко яйца е ял човек, толкова по-висок е рискът от деменция: В сравнение с тези, които ядат по едно яйце всеки ден, хората, които ядат по едно на седмица седмица, са имали 1,76 пъти по-голяма вероятност да развият деменция, докато тези, които са яли едно яйце на месец, са имали 4 пъти по-голям шанс за поява на заболяването.

Тези констатации идват само няколко месеца след като друго изследване, включващо повече от 1000 човека, показа, че яденето на повече от едно яйце седмично може драстично да намали риска от развитие на деменция на Алцхаймер.

 

Защо яйцата са толкова полезни за мозъка?

 

„Те имат отличен хранителен профил и връзката, наблюдавана между консумацията на яйца и понижения риск от когнитивен спад, не е особено изненадваща“, казва д-р Елизабет Милс, помощник-директор и специалист по превенция на Алцхаймер във Фондацията за откриване на лекарство за Алцхаймер.

Яйцата съдържат различни хранителни вещества, свързани със здравето на мозъка, които са във форма, лесна за усвояване и използване от тялото, според д-р Милс.

„Яйцата са пълен протеин, което означава, че съдържат всичките девет основни аминокиселини – тези, които тялото не може да произведе само“, обяснява още тя. „Едно от ключовите хранителни вещества за изграждане на мозъка, което се намира в голямо изобилие в яйцата, е холинът. Той е включен в ацетилхолина, който е един от химическите посланици, използвани за комуникацията между невроните в мозъка и е от съществено значение за процесите на учене и запомняне.

 

Не са ли вредни яйцата за здравето на сърцето и кръвoносната система?

 

В миналото лекарите предупреждаваха, че яйцата може да са лоши за здравето на сърцето поради високите нива на холестерол в жълтъците им, за които се смяташе, че увеличават риска от сърдечни заболявания. Това мнение до голяма степен се промени с течение на времето и скорошни големи проучвания установяват, че холестеролът в едно яйце на ден е безопасен за повечето хора.

Д-р Милс насърчава пациентите си да консумират по едно яйце всеки ден.

„Като богат на хранителни вещества пълноценен протеин, яйцата могат да бъдат част от цялостна здравословна диета, когато се комбинират с други полезни за мозъка продукти, като зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни“, казва тя.

Линкове към изследванията: https://www.mdpi.com/2072-6643/16/19/3340; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38782209/

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *