Първото посещение на бебето при педиатър: какво да имате предвид

Първото посещение при педиатър е от съществено значение. Разберете кога е най-доброто време да заведете бебето си на лекар и какво да очаквате

посещение на бебето при педиатър

Първият контакт на новороденото с лекар се случва в родилното отделение. Там новороденото се оценява цялостно, за да се изключат всякакви проблеми, независимо дали са вродени или свързани със самото раждане. Тази среща обаче не позволява пълна оценка на адаптацията на бебето към новата среда. Ето защо ранното първо посещение при педиатър е от съществено значение.

Тази първоначална консултация ще послужи като връзка от пренаталната акушерска оценка към прегледа на здравето на бебето. Тези периодични прегледи оценяват общото състояние на новороденото и как се развива то/тя, докато расте.

Кога е идеалното време да заведете бебето за първото му посещение при педиатър?

След изписване от родилното отделение, което обикновено се случва, когато новороденото е на 2-3 дни, то трябва да бъде прегледано отново от педиатър. Най-добре е посещението да се случи между 48 и 72 часа след изписването – тоест, когато детето е на 3 до 5 дни и преди първата седмица от живота.

Този период е идеален за преоценка на доносено бебе, което не е имало никакви усложнения по време на раждането. Въпреки че посещението при педиатър през първата седмица от живота се препоръчва от експерти, в някои случаи всъщност често се отлага с повече от 10 дни.

Значението на оценката на новороденото през първата седмица от живота

Първите дни от живота са решаващи за бебето, тъй като това е периодът, в който новороденото се адаптира към новата среда. По време на раждането настъпват физиологични промени в бебето, като дишане и хранене. Тези функции се изпълняват от фетоплацентарното кръвообращение.

 

При раждането си новороденото започва да получава храната си чрез кърмене. През първите дни тя осигурява на бебето оскъден жълтеникав разтвор, наречен коластра. Той е богат на имуноглобулини, които помагат на бебето да се защитава срещу патогени и болести.

Първото посещение ви позволява да наблюдавате ефективността на кърменето. Това помага на бебето да започне да възстановява препоръчителното тегло за неговата или нейната възраст.

По подобен начин посещението при педиатър през първата седмица от живота има положителен ефект върху привързаността към кърменето. Това осигурява по-добри резултати, отколкото когато няма съвет от специалист.

Търсене на сериозни проблеми при първото посещение на бебето

Има състояния, които могат да проявят първите си прояви няколко дни след раждането. Сред тях са хипербилирубинемия, инфекции и някои сърдечни заболявания. Следователно посещението при педиатър през първата седмица от живота е от ключово значение за ранното диагностициране на тези състояния.

По същия начин, други по-често срещани разстройства на този етап, като хипернатриемична дехидратация, имат по-добро разрешаване, когато се лекуват навреме. За това е необходимо да ги разпознаете с ранно посещение при педиатър.

Разчистване на съмненията на родителите

Родителите започват да изпитват много притеснения относно грижите за бебето си. Отчасти това се дължи на факта, че вече нямат подкрепата на обучения персонал, който имаха в родилното отделение.

Когато родителите се окажат сами у дома, те са склонни да се обърнат към съвети от близки хора, които, въпреки че имат най-добри намерения, могат да дадат неразумни препоръки. Това може да допринесе за появата на нови проблеми при новороденото. Същото се случва, когато се търси ненадежден съвет в интернет.

Ето защо най-добрият вариант е винаги да потърсите съвет от квалифициран педиатър, който ще изясни всички притеснения по време на първата консултация и ще предвиди различните ситуации, с които да се сблъскате. Той/тя е не само лекар, който лекува болести, но и водач в обучението на родителите относно грижата за детето им.

Какво преценява педиатърът при първата консултация?

Преди да изследва новороденото, педиатърът ще направи подробен преглед на акушерската история, като започне с клиничната история. Чрез обстоен разпит педиатърът ще може да получи информация относно следното:

  • Характеристики и честота на изхожданията
  • Болести по време на бременност
  • Вид и продължителност на раждането
  • Гестационна възраст
  • Тегло и височина при раждане
  • Видът на храненето
  • Физикалният преглед на новороденото при първото посещение при педиатър

След събиране на цялата необходима информация за бебето ще бъдат направени антропометрични измервания, т.е. тегло, височина и някои важни обиколки (глава, гръден кош и корем).

Въпреки че може да изглежда тривиално, формулирането на списък с въпроси и изпращането им в писмена форма, когато отидете на педиатър, ще бъде от голяма полза. По този начин сте сигурни, че няма да забравите нищо, което е по-често, отколкото може да изглежда.

По същия начин е препоръчително да носите документация или доклад за изписването на бебето на първата консултация. Също така е добра идея да носите всяко лечение, на което са били подложени майката и новороденото.

Има някои ситуации, които се считат за тревожни. Когато се появи някое от тях, важно е да се консултирате с вашия педиатър, дори и да нямате планирано посещение. Те включват:

  • Вдлъбната или изпъкнала фонтанела
  • Липсата на движение на червата
  • Наличие на повръщане или диария
  • Жълтеникав или синкав цвят на кожата

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *