6 ключови достъпни витамини и минерали наистина пазят здравето на мозъка

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Без съмнение – човешкият мозък е най-сложната система в човешкото тяло. Като всички други органи, за да функционира правилно той се нуждае от подходящи микроелементи.

Небалансираната диета увеличава риска за развитие на умствени и физически разстройства, за преждевременно стареене и други нарушения. Съществуват полезни вещества, които поддържат здравето и работата на човешкия мозък. Дефицитът на шестте микроелемента, описани по-долу, води до прогресивно увреждане на мозъчната дейност.

Добрата новина е, че с увеличаването на количеството на необходимите хранителни вещества в диетата, които поддържат мозъчната функция, има забележимо подобрение на такива показатели за интелектуалната дейност като паметта и ерудицията.

1. Витамин С

Най-голямото количево аскорбинова киселина, популярна като витамин С, е регистрирано в хипофизната жлеза. Тази жлеза е придатък на мозъка, съдържанието на витамин С в нея е 400 мг на килограм. Този мощен антиоксидант е важен компонент в производството на невротрансмитера допамин – хормона на радостта. Витамин С също така служи за защита на мозъчните клетки от разрушаване по време на окислителни реакции.

Човешкото тяло не е в състояние да произвежда витамин С. Поради това той се нуждае от постоянно попълване чрез приеманата храна. Дневната доза, необходима на организма, е приблизително 90 mg. Този важен микроелемент се намира в големи количества в тъмнозелените зеленчуци и цитрусовите плодове.

2. Микроелементът цинк

Значително количество цинк е открито в определени групи влакна на нервната тъкан, които се намират само в предната част на мозъка (прозенцефалон). Учените все още изучават значението на цинка като регулатор на нормалната мозъчна дейност. Но и сега те уверено заявяват, че недостатъчното количество от този минерал провокира риск от много неврологични и психо-емоционални разстройства.

Така, например, при хора, диагностицирани със старческо слабоумие и синдром на Паркинсон, изследванията разкриват нарушения в хомеостазата на цинка. Богати източници на естествен цинк са тиквените семки, говеждото месо и скаридите.

3. Макронутриентът калций

В човешкото тяло калцият е един от най-важните елементи. Той играе важна роля в механизмите на предаване на нервните импулси. Недостигът му в организма се среща рядко, тъй като в костната тъкан се намират големи запаси. Но небалансираната диета и приемането на определени лекарства могат да намалят количеството му в тялото. Това значително ще наруши здравословното функциониране на мозъка.

4. Витамини от В групата – тиамин

Тези микроелементи са особено необходими за нормалната мозъчна дейност. В мозъка тиаминът се намира в значителни количества в нервните влакна и е необходим за добрата им нервна проводимост. Липсата на витамин В1 води до значително увреждане на паметта, което се наблюдава при хронична злоупотреба с алкохол, при болни от СПИН и с други патологии.

5. Витамин В9 – фолиева киселина

Този витамин B9 е необходим за синтеза на аминокиселините в организма, както и за производството на невронни влакна. Болестите, свързани с неговия дефицит, са по-чести в детска възраст. Проучванията при животни показват, че консумацията на фолиева киселина значително подобрява паметта.

Витамин В9 е съставна част от групи като фолатите. Техни богати източници са растителните продукти спанак, някои бобови растения, аспержите. В организма по-голямата част от резервите на B9 се намират в черния дроб, така че при неговото увреждане е възможен дефицит.

6. Магнезий

Това вещество преобразува витамините от група В и много други микроелементи в активна форма. Иначе казано – по-голямата част от постъпилите в организма полезни вещества започват да работят само, когато с храната се доставя магнезий. При проучвания върху животни е доказано, че наличието на магнезий подобрява физическото представяне на тялото и дългосрочната памет.

Важно е да знаете, че трябва да поддържате правилния баланс на калция и магнезия, за да не провокирате повишена нервна възбудимост. Дефицитът на някой от тези елементи увеличава вероятността от неврологични заболявания.

Източник: еконет

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *