Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Жегите и мръсният въздух удвояват риска от сърдечен удар

Ново проучване показва, че горещините и замърсяването на въздуха с фини прахови частици удвояват риска от сърдечен удар

жегите увеличават риска от сърдечен удар

Комбинацията от задушаваща жега и замърсяване на въздуха с фини прахови частици може да удвои риска от инфаркт, според ново проучване, публикувано на 24 юли в списанието Circulation на American Heart Association.

Изследователите са анализирали над 200 000 смъртни случая от сърдечен удар и са установили, че в дните с екстремни горещини, екстремни студове или високи нива на замърсяване на въздуха с фини прахови частици (PM2.5) са тясно свързани с риска от инфаркт, особено при жените и възрастните хора.

„Нашите констатации предоставят доказателства, че избягването на излизане в дни екстремни температури или замърсяване с фини прахови частици е важно предотвратяване на преждевременна смърт от сърдечен удар, особено при жените и възрастните хора“, казва старши авторът на изследването Юуей Лу, доцент по епидемиология в Училището по обществено здраве към университета Сун Ятсен в Гуанджоу, Китай, в прессъобщение.

Юуей Лу, доцент по епидемиология в Училището по обществено здраве към университета Сун Ятсен в Гуанджоу, Китай
Юуей Лу, доцент по епидемиология в Училището по обществено здраве към университета Сун Ятсен в Гуанджоу, Китай

 

„Това е стабилно проучване с голям брой участници, което ни позволява наистина да видим детайлите в малките промени. То подчертава риска, който високите температури и високите нива на прахови частици представляват за сърцето и още по-големия риск, когато те се комбинират“, казва д-р Лорен Уолд, професор в отдела по сърдечна хирургия в Държавния университет на Охайо в Кълъмбъс и експерт по външните причини за сърдечни заболявания, особено замърсяването на въздуха. Д-р Уолд не е участвал в изследването.

д-р Лорен Уолд, професор в отдела по сърдечна хирургия в Държавния университет на Охайо в Кълъмбъс и експерт по външните причини за сърдечни заболявания
д-р Лорен Уолд, професор в отдела по сърдечна хирургия в Държавния университет на Охайо в Кълъмбъс и експерт по външните причини за сърдечни заболявания

 

С колко жегите и замърсяването на въздуха увеличават риска от сърдечен удар?

 

За да изчислят въздействието на екстремните температури с и без високи нива на замърсяване с фини прахови частици, изследователите са анализирали над 200 000 смъртни случая от инфаркт между 2015 г. и 2020 г., настъпили в провинция Дзянсу в Китай. Това е регион с четири различни сезона, широк диапазон от температури и нива на замърсяване с фини прахови частици.

Тези смъртни случаи са при хора на средна възраст от 77,6 години. Около 52 процента от смъртните случаи са при хора на възраст над 80 години, а 52 процента от смъртните случаи са при мъже.

Екстремните температури са били измерени според дневния топлинен индекс за дадена област, който улавя комбинирания ефект на топлината и влажността. Оценени са също дължината и силата на горещите вълни.

Изследователите са открили 18 процента по-висок риск по време на двудневни горещи вълни с топлинни индекси между 28 до 36 градуса.

Когато температурите са се покачили още и за по-дълго, рискът се увеличил значително. По време на четиридневни горещи вълни с топлинни индекси между 34 до 42 градуса рискът е скочил рязко на 74% .

Най-тревожното е, че опасността от сърдечен удар се удвоява, когато най-горещите дни са съчетани с високо замърсяване.

 

Как да се предпазите от сърдечен удар в горещините?

Пиенето на много вода е изключително важно в летните жеги, които водят до сърдечен удар
Пиенето на много вода е изключително важно в летните жеги

„Констатациите от проучването показват, че избягването на екстремни температури и замърсяване с фини прахови частици може да бъде полезно за предотвратяване на преждевременна смърт от инфаркт, особено при жени и възрастни хора”, казва д-р Лиу.

Съветите на експертите са следните:

• Следете прогнозите за времето, като обръщате особено внимание на температурите.

• Останете на хладно, когато температурите са високи. Ако качеството на въздуха е безопасно, Уолд съветва да планирате тренировките или задачите, които имат за по-рано или по-късно през деня, когато температурите не са толкова високи.

• Стойте далеч от натоварените пътища, когато вървите пеша и избягвайте натоварващи дейности на открито.

• Използвайте вентилатори и климатици по време на горещините и се обличайте подходящо, ако трябва да излезете навън.

• Пийте много течности. Не само трябва да се хидратирате, докато сте навън в жегата, трябва да консумирате много течности ден преди и ден след като сте били изложени на екстремни горещини.

Препоръчително е да пиете по 1 милилитър (mL) течности за всяка калория, която консумирате. Ако ядете 2000 калории на ден, тогава трябва да пиете поне 2000 мл течности на ден.

Линк към изследването: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.122.063504

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.