Често срещани заболявания на пениса и тяхното лечение

В допълнение към еректилната дисфункция, има и други проблеми и заболявания, Прочетете, за да научите за най-често срещаните.

Когато говорим за общи заболявания на пениса, не трябва да мислим само за трудностите при поддържане на ерекция. В действителност има няколко вида проблеми, които могат да засегнат тази част от тялото, от кожни заболявания до болести, предавани по полов път.

Лечението варира в зависимост от случая. В същото време има различни фактори, които могат да повлияят на мъжкия полов орган; някои имат влияние върху неговото функциониране, както и върху настроението на човека или връзката с партньора.

В тази статия ще разгледаме най-често срещаните заболявания на пениса, техните симптоми, лечение, кога да отидем на лекар и какво можем и трябва да направим, за да ги предотвратим.

Рискови фактори за често срещани заболявания на пениса

Пенисът е мъжкият полов орган. Въпреки, че функциите му не се ограничават само до сексуална и репродуктивна дейност, той също е част от отделителната система като канал за елиминиране на урината.

Съществуват обаче определени рискови фактори, които могат да обуславят появата на заболявания на пениса. Някои от тях могат да се променят, но други не са:

  • Заболявания, които засягат сърдечно-съдовата функция, като високо кръвно налягане, висок холестерол, затлъстяване и диабет.
  • Медикаменти: Противоязвените лекарства, леченията за рак на простатата, антидепресантите и лекарствата за сън могат да причинят еректилна дисфункция.
  • Простатектомия: Хирургичното отстраняване на простатата може да причини еректилна дисфункция и инконтиненция на урина.
  • Тютюнопушене: Освен други рискове за здравето, пушенето причинява и еректилна дисфункция.
  • Алкохолизъм: Тежкото пиене намалява либидото. Освен това може да бъде свързано и с повишен риск от заразяване с болести, предавани по полов път.
  • Хормонален дисбаланс: По-специално дефицит на тестостерон.
  • Психологически разстройства: Това включва стрес, тревожност и депресия.
  • Неврологични разстройства: Това включва наранявания на гръбначния мозък, множествена склероза и инсулти.
  • Възраст: Стареенето влияе върху нивата на тестостерон и увеличава риска от заболявания на простатата.
  • Рисково сексуално поведение: Неизползването на презервативи увеличава шансовете за заразяване с полово предавани болести.
  • Пиърсинг: Пиърсингът на пениса може да доведе до инфекции.

Фимоза

Кожата над пениса трябва да може да се сгъне надолу до точката на излагане на главичката на пениса. Въпреки това, в случай на фимоза, препуциума не може да се спусне, което пречи на правилната хигиена.

Освен това може да има болка по време на уриниране или ерекция. В някои случаи е необходима малка операция (обрязване или препутиопластика) за модифициране на тъканта.

Парафимоза

За разлика от предишния, в случай на парафимоза това, което се случва е, че препуциума не се връща в позицията си след прибиране. Това може да причини подуване, което пречи на кръвния поток в пениса.

В някои случаи е леко и изисква само смазване. Въпреки това, когато ерекцията или уринирането започнат да бъдат засегнати, се извършва малка операция, която се състои от разрез за облекчаване на напрежението.

Гъбични инфекции

Има не само гъбични инфекции във влагалището, но и в пениса. В тези случаи могат да се появят различни симптоми, като възпаление на главичката на пениса, обриви, бели или червеникави петна, сърбеж, парене и секреция. Лечението е с локални или перорални противогъбични средства.

Баланит

Баланитът е друг вид инфекция. Симптомите включват възпаление, зачервяване, стягане на препуциума, секреция, сърбеж и чувствителност.

Появата му се свързва с лоша хигиена, както и с диабет. Лекува се с антибиотици и в някои случаи чрез обрязване.

Псориазис

Някои кожни заболявания също могат да засегнат пениса. Такъв е случаят с псориазиса, който в този случай се означава като генитален псориазис. Симптомите включват суха, лющеща се и напукана кожа, което повишава податливостта към инфекции. Лечението е симптоматично и включва кремове и мехлеми.

Лихен планус

Подобно на предишното състояние, това е състояние, причинено от проблеми с имунната система. Обикновено включва неправилен обрив, който се проявява като обезцветени или лилави подутини, дори извън гениталната област.

Това е сърбящо и болезнено. Понякога се появяват пълни с гной мехури с линии отгоре. Може да изчезне без лечение. Въпреки че, ако симптомите създават дискомфорт, могат да се прилагат и антихистамини в крем или перорално.

Чести заболявания на пениса: Перлени папули

Перлените папули са малки нишковидни израстъци около пръстена на главата на пениса. Те са с перлен цвят и размери около два милиметра.

Те обикновено не причиняват големи щети, въпреки че областта може да е нежна. Някои хора решават да ги премахнат поради естетически причини с лазерно лечение или радиочестота.

Петна на Фордайс

Петната на Fordyce са бучки или подутини. Те могат да се появят както на пениса, така и на скротума. Те са малки, с размер от 1 до 3 милиметра и обикновено са жълти или с тон на кожата.

Те са причинени от увеличени мастни жлези. Те не болят и не са вредни за здравето на човека; те обаче могат да бъдат отстранени чрез лечение като микропунктура и CO2 лазерно лечение.

Еректилна дисфункция

Еректилната дисфункция се определя като намаляване на способността за поддържане на стабилна ерекция за достатъчно време за поддържане на задоволителна сексуална връзка.

Появата му е обусловена от някои заболявания, включително: диабет, сърдечни заболявания, атеросклероза и високо кръвно налягане. Може да се дължи и на психологически фактори, като стрес и тревожност. Лечението му включва както лекарства, така и психологическа терапия.

Преждевременна еякулация

Преждевременната еякулация не винаги е здравословен проблем, особено ако е от време на време. Когато се случва често и засяга отношенията или самочувствието на двойката, може да изисква терапевтичен подход.

Ретроградна еякулация

Това се случва, когато мускулите, които насочват спермата навън, не работят правилно. При лечението му се използват определени лекарства, като антидепресанти, които имат спазмолитичен ефект.

Други проблеми с еякулацията

Има и други често срещани заболявания на пениса, които са свързани с еякулацията, като невъзможност за еякулация, намалена еякулация и забавена еякулация. Те могат да се дължат на комбинация от различни физически и психологически проблеми:

  • Реакции към лекарства
  • Хронични заболявания
  • Последици от операцията
  • Злоупотреба с наркотици или алкохол
  • Депресия, тревожност или стрес

Приапизъм

Приапизмът е обратното на дисфункция. В този случай има продължителна и често болезнена ерекция. Освен това може да има пулсиращо усещане в половия орган.

Може да бъде причинено от употребата на лекарства, главно вазоактивни лекарства, както и наркотици за развлечение. За лечение се прилага зимната процедура, която се състои в дрениране през дупки, направени със скалпел.

Аноргазмия

Невъзможността за достигане на оргазъм се нарича аноргазмия или оргазмена дисфункция. Тя може да бъде от различни видове:

Първичен: Оргазъм никога не е достиган в живота на човека

Вторичен: Оргазъм е настъпил в миналото, но не и сега

Ситуационен: Оргазъм се достига само в определени ситуации (например при мастурбиране)

Лечението се основава на психологическа терапия. Може да бъде индивидуално или като двойка, или комбинация от двете.

Хламидиоза

Сред най-честите заболявания на пениса има и болести, предавани по полов път. По-специално, хламидиозата е бактериална инфекция, причинена от Chlamydia trachomatis.

Това е по-често при млади хора (средна възраст 25 години) и при хора, които току-що са станали сексуално активни. Първоначално може да няма симптоми, но след това може да се появят някои симптоми:

  • Треска
  • Парене по време на уриниране
  • Жълт или зелен секрет от отвора на пениса
  • Болка в корема
  • Дискомфорт по време на еякулация

Лечението е с антибиотици. Най-често използваните са азитромицин и доксициклин.

Чести заболявания на пениса: Генитален херпес

Херпес симплекс вирусна инфекция може да се зарази чрез незащитен секс, включително орален секс. Вирусът се предава чрез слюнка или генитални течности.

Симптомите включват парене, изтичащи мехури, след това образуване на корички, подути жлези, треска и главоболие. Антивирусно лечение и локални кремове се прилагат върху раните.

Често срещаните заболявания на пениса могат да бъдат предотвратени с презервативи.

Човешки папиломен вирус

HPV или човешкият папиломен вирус причинява генитални брадавици, които са малки и меки. Това е една от най-разпространените болести, предавани по полов път в света, с приблизителна честота от 10%.

HPV типове 16 и 18 се свързват с рак на шийката на матката, вулвата, пениса и ануса. Няма известно лечение, въпреки че брадавиците могат спонтанно да преминат.

Гонорея

Гонореята е друго често срещано заболяване на пениса. Въпреки че не се отнася само за пениса, тъй като се предава по полов път, може да се появи и в ануса или вагината. Това е инфекция, причинена от бактерията Neisseria gonorrhoeae.

Предава се чрез незащитен секс. Симптомите включват често уриниране, парене по време на уриниране, зачервяване на главичката на пениса и болка в тестисите. Лечението е с антибиотици, въпреки че са идентифицирани резистентни щамове.

Сифилис

Сифилисът е друга полово предавана болест, причинена от инфекция, в този случай от бактерията Treponema pallidum. Лечението се състои от пеницилин.

 

Развива се на няколко етапа, всеки със свои специфични симптоми:

  • Първичен: Появява се малка, често безболезнена рана
  • Вторично: Появява се обрив, както и треска и главоболие, възпалено гърло и болки в ставите
  • Латентен: Няма симптоми
  • Третичен: Може да възникне загуба на зрение или слух, възпаление на мозъка и гръбначния мозък (невросифилис).

Болест на Пейрони

Това е хронично състояние. Вътре в пениса се появява необичайна белег, което може да доведе до огънати или болезнени ерекции. Болестта на Пейрони може да се дължи на микротравми по време на полов акт. Лекува се с операция.

Фрактура на пениса

Това е болезнено нараняване, при което фиброзната тъкан се разкъсва по време на ерекция (няма костна фрактура, разбира се, въпреки името!). Причинява се от силен удар върху еректирал пенис. Необходимо е незабавно лечение с операция.

Лимфангиосклероза

Това се състои от втвърдяване на лимфен съд, образувайки бучка под кожата, която прилича на дебела връв. Намира се около основата на главата на пениса или по протежение на нея.

Други симптоми включват зачервяване, дразнене, болезнено уриниране, болка по време на секс, подуване на тестисите, секреция и треска. Препоръчва се почивка, така че лицето трябва да се въздържа от сексуална активност, включително мастурбация.

Рак на пениса

Ракът на пениса не е много често срещан. Свързва се с HPV. Може да се разпространи в други части на тялото.

Появява се като мехур или бучка. След това прогресира до брадавица с гной.

 

Други симптоми включват зачервяване, подуване, отделяне, парене, дразнене, удебеляване на кожата и кръв в урината или спермата. Най-често срещаното лечение е операция, както и лъчетерапия и химиотерапия.

Източници:

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *