Защо лекарите крият истината за здравословното хранене?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Много от нас вярват, че лекарите винаги ни казват истината за здравето и здравословното хранене

здравословното хранене

Но това не винаги е така, особено за здравословното хранене. Лекарите често премълчават важна хранителна информация.

Една от причините са парите. Хранителната и фармацевтичната индустрия искат да печелят. Те влияят на лекарите, като ограничават или влияят на онова, което те трябва да казват на пациентите за спазването на най-елементарните правила от здравословното хранене. Освен това, традиционното образование не отчита важността на храненето.

Основни констатации:

• Финансовите интереси на хранително-вкусовата и медицинската индустрия оказват влияние върху позицията на лекарите по въпросите не само на здравословното хранене, но и на храненето изобщо.

• Медицинското образование не обръща достатъчно внимание на ролята на храненето в превенцията и лечението на заболяванията.

• Лекарите се страхуват да не загубят доверие, като признаят, че имат ограничени познания за здравословното хранене.

• Много лекари подценяват значението на храненето за здравето.

• Повечето здравни специалисти често погрешно смятат, че „здравословните“ храни са безопасни.

Хранителни тайни, които лекарите крият

Много от нас разчитат на съветите на лекарите, за да се хранят здравословно. Но дали всички те казват истината? Оказва се, че има хранителни тайни , които лекарите често крият от пациентите. В тази статия ще разгледаме някои от тях и ще разберем защо лекарите не са склонни да споделят такава информация.

Една от ключовите тайни е връзката между храненето и здравето. Много хронични болести, като рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания, се влияят от нашата диета. Но лекарите често подценяват значението на правилното хранене в профилактиката и лечението.

Друга тайна, или по-скоро факт, който се неглижира, се отнася до влиянието на хранително-вкусовата промишленост, фармацевтичната и медицинска индустрия. Големите компании, които работят в тези области, искат лекарите да предписват различни лекарства и процедури, вместо да говорят за ползата от здравословна диета като основна мярка за превенция. Затова много лекари не са склонни да обсъждат с пациентите значението на здравословното хранене.

Пригответе се да научите повече за това защо лекарите не споделят истината за здравословното хранене с вас.

Хранителната индустрия: финансови интереси срещу здраве

Когато става въпрос за здравословно хранене, важно е да знаете, че има сили, които могат да ви попречат. Хранителната и медицинската промишленост често поставят собствените си интереси над здравето на хората.

Хранително-вкусова и медицинска промишленост

Големите хранителни компании имат много пари. Те използват това, за да рекламират продуктите си, дори и да не са полезни. Лобират за своите интереси, влияят върху препоръките на лекарите. Не са редки случаите, в които плащат на лекари за разпространението на невярна информация, финансират изследвания, чиито резултати са съобразени с техните интереси, а много често просто премълчават вредите или липсата на полза от някой продукт. Газирани напитки, бира, чипсове, бонбони, сухи пасти, та дори и производителите на цигари… Със сигурност могат да се дадат още примери, но дори и тези са достатъчни.

В крайна сметка, никой няма да се разболее ако пие по една бира в седмицата или изяжда един шоколад. Отдавна се знае, че няма отрова – има доза!

Лобиране и влияние върху лекарите

Въздействието на тези индустрии върху лекарите често е невидимо. Лекарите, които биват спонсорирани от различни корпорации, може да са по-малко критични. Това повдига въпроси доколко са обективни техните съвети.

Влиянието на хранително-вкусовата промишленост върху медицинската общност е сериозен проблем, който може да изкриви информацията, достъпна за лекарите и пациентите.

Медицинско образование: липса на знания за храненето

Една от основните причини лекарите да крият истината за здравословното хранене е липсата на достатъчно познания в областта на храненето. Въпреки че правилното хранене е важно за здравето, то често се пренебрегва в медицинските университети, или се изучава като отделна специалност. Това предполага, че не всеки здравен работник е наясно дори с някои основни и важни изисквания на здравословното хранене.

Американската медицинска асоциация проведе проучване. Установено е, че студентите по медицина получават само 19,6 часа обучение по хранене. Това очевидно не е достатъчно за малко по-задълбоченото разбиране на тази тема.

Липсата на знания и информация, както и непрекъснатото им обогатяване, относно храненето, пречи на лекарите да дават смислени съвети на пациентите. Те често следват препоръките на хранителната и фармацевтичната промишленост. Тези препоръки може да са предубедени и насочени към печалбата, а не към здравето на хората.

Лекарите обикновено не получават достатъчно образование в областта на храненето, което компрометира способността им да предоставят компетентни съвети по този въпрос“, казва д-р Джоузеф Меркола, експерт по хранене.

Повишаване на знанията за храненето в медицинските университети би помогнало на лекарите да разберат по-добре значението му. Те биха могли да предоставят на пациентите по-точна информация.

Защо лекарите крият истината за здравословното хранене?

зелена диета

Много пациенти искат да знаят защо лекарите не винаги казват цялата истина за храненето. Причините се крият не само в парите, но и в психологията и професията.

Страх от загуба на авторитет

Лекарите се страхуват да не загубят авторитета си, ако признаят важността на правилното хранене. В университетите не се учи много за храненето. Следователно, ако говорят по тази тема, може да не са достатъчно убедителни.

Липса на разбиране за важността на храненето

Много лекари не знаят колко важно е храненето за здравето. Те са по-загрижени за изписване на лекарства и назначаване на операции, отколкото за начина, по който ще е добре хората да се хранят. Така че те често не образоват пациентите за важността на здравословното хранене.

За да се промени това, трябва да се подобри обучението по хранене на лекарите. Важно е те да разберат как храненето помага за предотвратяване и лечение на болести.

Митовете за „здравословните“ храни са разкрити

В света има много митове за храненето. Лекарите често не казват истината за тях. Тези митове могат да бъдат вредни за нашето здраве. Нека да разгледаме два основни мита.

Млечни продукти и калций

Много хора смятат, че млякото е основният източник на калций. Но калций се съдържа и в други храни, като зеленолистни зеленчуци и ядки. Изследванията показват, че млякото не е толкова важно за костите, колкото си мислим.

Някои проучвания дори свързват пиенето на много мляко с повишен риск от рак. Освен това, дори неголямо количество мляко образува неприятна слуз в храносмилателния тракт.

Месото като източник на протеини

Много хора вярват, че месото е основният протеин. Но протеинът се съдържа и в растителните храни, като такива от семейство бобови и ядки. Прекомерната консумация на месо може да бъде вредна за здравето.

Хранителни вещества, които лекарите не споменават

Лекарите често забравят важните хранителни вещества. Те играят ключова роля в поддържането на нашето здраве. Нека разгледаме някои от тях, които лекарите не винаги споменават в своите консултации.

Магнезий

Магнезият е важен минерал, участващ в повече от 300 биохимични реакции. Помага за регулиране на кръвното налягане и поддържа здравето на сърцето и нервната система. Но много хора не получават достатъчно магнезий поради липса на магнезий в днешните здравословни диети. Лекарите рядко препоръчват магнезиеви добавки, въпреки че те могат да имат ползи за здравето.

Витамин К2

Витамин К2 е важен за усвояването на калций и предотвратяване на отлагането му в кръвоносните съдове. Това помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Но лекарите често не споменават важността на витамин К2, като се фокусират върху калция и витамин D.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, като EPA и DHA, имат важни функции в тялото. Те притежават противовъзпалителни свойства и поддържат здравето на сърцето и мозъка. Но лекарите често съветват да не включвате омега-3 храни или да приемате добавки, като част от здравословната диета.

Храна и хронични заболявания

Знаем, че нашата диета влияе върху развитието на хронични заболявания като рак и диабет. Но лекарите често не вземат това предвид. Може да се дължи на липсата на знания или интерес към медицинската индустрия. Нека разберем повече за това.

Хранене и рак

Много изследвания показват, че някои храни могат да причинят или предотвратят рак. Пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, които са богати на антиоксиданти, помагат за предотвратяване на рак. Но твърде много червено месо, преработени храни и захар могат да увеличат риска от рак. Тези важни точки често не се обсъждат с пациентите.

Хранене и диабет

Диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати може да доведе до наднормено тегло и инсулинова резистентност, което увеличава риска от диабет тип 2. Но диета с много фибри, здравословни мазнини и протеини може да помогне за предотвратяване и контрол на диабета. Въпреки това, лекарите често не обръщат внимание на храненето при работа с диабетици.

В заключение, медицинските специалисти често подценяват ролята на храненето в превенцията и лечението на хронични заболявания. Трябва да знаем повече за връзката между храната и нашето здраве.

Вегетарианство и здраве

През последните години мнозина избраха вегетарианството, отказвайки се от месото. Лекарите често са скептични към този начин на хранене, смятайки го за вреден. Но умереното вегетарианство може да бъде полезно за вашето здраве.

Вегетарианството помага за предотвратяване и лечение на много хронични заболявания. Растителните храни са богати на антиоксиданти и фибри. Намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Отказът от месото ви помага да отслабнете и да подобрите благосъстоянието си. Но лекарите често не говорят за това.

Много изследвания потвърждават, че вегетарианството е безопасно и ефективно за здравето. Важно е да планирате диетата си правилно, за да сте сигурни, че получавате всички необходимите хранителни вещества .

Все повече експерти признават ползите от правилно организираната вегетарианска диета за профилактика и лечение на различни заболявания.

Компоненти и препоръки за здравословно хранене

Спазването на здравословна диета е важно за вашето здраве. Нека да разберем какви храни трябва да присъстват в менюто на всеки човек, без значение дали е болен или здрав.

Цели храни

Диетата трябва да се основава на цели, непроменени храни. Те включват зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки и семена. Такива храни са пълни с полезни вещества, антиоксиданти и фибри. Непроменени храни означава да са отгледани от вас, да ги откъснете, измиете и консумирате сурови. Или ако това не е възможно, да познавате, а не да предполагате какъв е произхода им. Непроменена, цяла храна е небеления ориз, например.

Избягвайте храни с много захар, сол и нездравословни мазнини. Те вредят на здравето.

Антиоксиданти и фибри

Важно е да ядете храни, които са богати на антиоксиданти и фибри. Антиоксидантите защитават клетките и забавят стареенето. Фибрите помагат на храносмилателната система и намаляват риска от диабет.

Пресните зеленчуци, плодовете, пълнозърнести храни и бобовите растения са отлични източници на тези хранителни вещества. Като следвате споменатите по-горе съвети, ще можете сами да създадете своя здравословна диета. Това ще запази здравето ви и ще увеличи годините активен живот.

Не слушайте лекарите, които пренебрегват значението на правилното хранене. Правилното хранене е ключът към предотвратяването на много заболявания

Диета за отслабване: истина и митове

Повечето медицински специалисти често предлагат различни диети за отслабване. Обещават бързи резултати. Но, голяма част от техните съвети се основават на митове, които могат да бъдат вредни за вашето здраве. Нека разберем какво е вярно за диетите за отслабване.

Митове за „здравословните” диети

Много хора смятат, че ограничаване на калориите помага за бързото отслабване. Но това може да забави метаболизма и да изтощи тялото. Диетата за отслабване трябва да бъде балансирана и да отчита индивидуалните нужди.

Друг мит е, че диетите с ниско съдържание на въглехидрати са най-доброто решение. Премахването на въглехидратите може да бъде вредно. По-добре е да ядете цели, естествени храни, богати на фибри и антиоксиданти.

Фокусирайте се върху здравето, а не върху цифрите на кантара

здравословно телесно тегло

Вместо да търсите бързи начини за отслабване, по-добре е да се съсредоточите върху здравето си. Това включва спазване на балансирана диета, всекидневни упражнения и управление на съня и стреса. Този подход не само ще ви помогне да отслабнете, но и ще подобри цялостното ви благосъстояние.

Диетата не трябва да е нещо, което правите временно, за да отслабнете. Това е промяна в начина на живот, която остава завинаги. Името на тази промяна е здравословно хранене.

Избягването на митовете за диетата ще ви помогне да намерите здравословен път към вашето идеално тегло. Важно е да слушате тялото си и да изберете диетични промени, които работят за вас.

Заключение

В заключение трябва да се подчертае значението на внимателния подход към храненето и здравето. Лекарите често крият истината заради финансови интереси. Това се отразява на нашето благосъстояние.

За да сме здрави, трябва да анализираме критично информацията. Трябва да избираме храни, които са богати на полезни вещества. Тези храни помагат за предотвратяване и лечение на много хронични заболявания.

Не се колебайте да попитате за науката зад лекарските препоръки. Така можете да се грижите по-добре за здравето си.

Източник: yazdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *