9 ранни признака на хипотиреоидизъм, за които да внимавате

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Въпреки че поотделно те може да не показват проблеми с щитовидната жлеза, ако забележите няколко от тези признаци едновременно, добре е да говорите с вашия лекар, за да изключи хипотиреоидизъм.

Хипотиреоидизмът е заболяване, което засяга щитовидната жлеза. Тази жлеза регулира метаболизма ви, отделя множество хормони и контролира някои от жизнените процеси на тялото ви. Ето защо познаването на ранните признаци на хипотиреоидизъм е важно: справянето с това състояние възможно най-скоро ще ви помогне да го държите под контрол.

Това е често срещано разстройство, въпреки че има тенденция да засяга повече жени, отколкото мъже. Обикновено се случва, когато нивата на хормоните на щитовидната жлеза спаднат, което затруднява постигането на стабилно, здравословно тегло.

Основната причина за това са промени във възпалителните процеси на тялото, които водят до разрушаване на клетките в щитовидната жлеза.

Въпреки че се развива по различен начин при всеки, диагнозата може да бъде трудна и проста поради липсата на ясни симптоми.

Това е друга причина, поради която е особено важно да сте наясно с някои от ранните признаци на хипотиреоидизъм. Някои от тях може да изглеждат обичайни, но в някои случаи могат да са индикация, че развивате заболяването.

Умора

Телесната и умствена умора може да дойде от всякакви разстройства и здравословни проблеми. Но ако имате непрекъснати епизоди на това обаче, не трябва да изключвате възможната поява на хипотиреоидизъм.

Наддаване на тегло

Като цяло основната причина за наддаване на тегло е неправилното хранене и нездравословният начин на живот. Но ако имате добри здравословни навици и все още забелязвате, че наддавате, това може да се дължи на проблем с щитовидната жлеза.

 

Това заболяване променя метаболизма ви, като го забавя и ви пречи да изгаряте енергията правилно.

Загуба на памет

Когато щитовидната ви жлеза не функционира както трябва, това може да причини сериозни проблеми с когнитивните ви функции.

Хормоналните дисбаланси, които се развиват от хипотиреоидизъм, могат да променят вашите умствени способности и памет.

Тъй като производството на хормони намалява, мозъкът ви има тенденция да се износва по-лесно и в крайна сметка можете да развиете по-тежки нарушения.

Висок холестерол

Въпреки че лекарите обикновено не подозират, че проблемът с щитовидната жлеза е виновникът за високите нива на лошия холестерол, важно е да запомните, че той все още е един от потенциалните ранни признаци на хипотиреоидизъм.

При това състояние тялото ви губи способността си да елиминира холестерола от артериите, което в крайна сметка води до неговото натрупване.

Намалено либидо

Намаляването на вашето либидо и липсата на общ сексуален интерес може да е индикация за нарушение на щитовидната жлеза. Намаляването на производството на хормони и другите промени, които това причинява, могат да спрат желанието ви за сексуална активност.

Освен това функциите на щитовидната и надбъбречната жлеза са тясно свързани и те са ключови за производството и регулирането на половите хормони.

Промени в настроението

Един от страничните ефекти на намаленото производство на хормони на щитовидната жлеза са внезапни промени в настроението, които могат да ви направят склонни към депресия и стрес.

 

Докато промените в настроението могат да бъдат предизвикани от други фактори, не изключвайте хипотиреоидизма като възможен виновник.

Бавно храносмилане

Бавно храносмилане или запек може да се появи в резултат на намалено производство на хормони на щитовидната жлеза. Тъй като щитовидната жлеза е отговорна за регулирането на метаболизма ви, всяко намаляване на нейната активност може да създаде проблеми за храносмилателния ви тракт.

По-бавният метаболизъм може да доведе до отслабване на мускулите на храносмилателния тракт, докато се свиват, увеличавайки склонността на веществата да се натрупват в дебелото черво.

Мускулно напрежение

Стресът и мускулните болки са често срещани сред хората, които спортуват или работят с висока интензивност. Ако не мислите, че упражненията са виновни, това може да е признак за проблем с щитовидната жлеза.

Хормоните, които регулират метаболизма ви, могат да намалеят значително, ако имате хипотиреоидизъм, което отслабва вашите стави и мускули. В зависимост от това колко тежка е, може да сте в състояние да контролирате болката с упражнения с ниско въздействие и определени храни, които стимулират щитовидната жлеза.

Имайте предвид, че всички тези симптоми могат да се проявят по различен начин от човек на човек. Изключително важно е да обърнете внимание на всички предупредителни знаци, особено ако изпитвате повече от един едновременно.

Източници: 9 Early Signs of Hypothyroidism to Watch Out For – Step To Health

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *