Ако сте над 40, вероятно имате нужда от очила за четене. Ето защо

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Много хора започват да се нуждаят от очила за четене около 40 годишна възраст заради често срещано състояние, наречено пресбиопия.

очила за четене

Много хора ще имат нужда от очила за четене, когато наближат 40-годишна възраст поради естествени промени в зрението.

„Приблизително когато навършите 40 години, вероятно ще откриете, че държите книгата си по-далеч от обикновено, за да я разчитате лесно“, казва д-р Сидни Гичеру, говорител на Американската академия по офталмология.

Необходимостта от очила за четене често се причинява от пресбиопия, състояние, което обикновено се проявява през 40-те години и може да засегне различни ежедневни дейности. Пресбиопията се появява от нормалното стареене, което може да доведе до загуба на способността на очната леща да фокусира обекти отблизо.

„Четенето не е единствената жизнена функция, която е засегната“, казва Гичеру. „Това също влияе върху яснотата на всичко, което се налага да държим близо до очите си.“

д-р Сидни Гичеру, говорител на Американската академия по офталмология.
д-р Сидни Гичеру, говорител на Американската академия по офталмология.

Признаци, че имате нужда от очила за четене:

 

Стареенето е най-честата причина за пресбиопия и нуждата от очила за четене се наблюдава при около 85% от хората над 40, но състоянието може да засегне и по-млади хора.

Това са симптомите на пресбиопия, според Стивън Рийд, президент на Американската оптометрична асоциация:

• Замъглено зрение при четене от нормално разстояние.

• Главоболие или умора на очите, когато работите върху нещо отблизо.

• Необходимост да държите материалите за четене на една ръка разстояние.

• Проблем с виждането на по-малък печат при слаба светлина.

Ако изпитвате тези симптоми, това може да означава, че трябва да започнете да носите очила за четене, обяснява още Рийд.

Стивън Рийд, президент на Американската оптометрична асоциация
Стивън Рийд, президент на Американската оптометрична асоциация

 

Как да изберете очила за четене?

 

Важно е да изберете правилните очила за вас, тъй като носенето на неподходящи такива може да влоши зрението ви. Избирането на очила може да изглежда лесно, но е по-сложно, отколкото очаквате.

Може да имате нужда от различни чифтове за различни дейности. „Ако носите очила предимно, когато използвате компютър, вероятно ще ви е необходим по-нисък диоптър, защото повечето хора гледат екрана си от по-голямо разстояние, отколкото когато четат книга или списание“, казва Рийд .

Носенето на неподходящи очила за четене може да доведе до неприятни симптоми. „Главоболието, напрежението на очите и гаденето могат да бъдат резултат от носенето на очила, които не са подходящи за вас“, обяснява още Рийд.

Оптометрист може да ви помогне да определите най-добрите очила за четене за вашите нужди.

 

Ако очилата не са достатъчни

 

Не всички очни проблеми, които хората изпитват на 40 години, могат да бъдат приписани на пресбиопия. Болка, секреция, чести главоболия и значителни промени в зрението трябва да ви накарат да говорите с очен лекар възможно най-скоро, независимо от възрастта ви.

Трябва също така да говорите с очен лекар, ако все още чувствате, че присвивате очи, за да четете, дори докато носите очила, или ако имате проблеми със зрението като цяло.

По време на очен преглед лекаря може да изключи основните заболявания, които биха могли да допринесат за промени в зрението.

„Някои очни заболявания, като глаукома или свързана с възрастта дегенерация на макулата, започват без никакви симптоми, така че ходенето очен преглед е от решаващо значение за поддържане на здравето на очите и получаване на лечение, преди зрението да бъде компрометирано“, казва Гичеру.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *