11 неприятни факта за стареенето, за които обикновено не се говори

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Това са 11 не особено приятни истини за стареенето, които е по-добре да знаете предварително, за да избегнете шока в бъдеще

стареенето

В младостта си хората рядко мислят за стареенето. С годините постепенно се появяват първите бръчки, с които обикновено се свиква. След 40-45 години зрението се влошава: най-често това е пресбиопия – нормално свързано с възрастта далекогледство. Става трудно да се видят етикетите с цените в супермаркета, но като сложите очилата всичко отново е наред.

Може би някога сте гледали безпомощните стари хора в парка и сте си мислили: „Това със сигурност няма да ми се случи! Моята старост ще бъде различна, активна, красива, може би не много лесна, но определено не и такава – немощна, а на моменти дори и отблъскваща…“

Но никой не е имунизиран, уви, и стареенето е неизбежен процес, през който преминава всеки човек

Интересното е, че много аспекти на стареенето все още остават табу в нашето развито общество. А по-старото поколение сякаш е свикнало да мълчи и тихо да се справя.

Но, както каза известният геронтолог Робърт Бътлър: „Остаряването не е просто загуба на младост, а нов етап на възможности и растеж.“

Така че, да – след 60-65 години внезапно се появяват неприятни признаци, които са изненада за мнозина. Как така? Все пак съвсем наскоро бяхте в разцвета на живота си, а сега един напълно непознат човек ви гледа от огледалото.

И не само огледалото е проблемът. Самото тяло е станало някак различно – непохватно, вдървено, тежко…

В по-напреднала възраст, когато здравето започне да се влошава неконтролируемо, това може значително да намали качеството на живот. За някои възрастни хора стареенето може да доведе до загуба на интерес към живота, което често идва с негативни последици като депресия и отшелничество.

Ето защо признаците на стареене, които се проявяват по различен начин при всеки, и на различна възраст, трябва да бъдат известни предварително: това ще ви помогне да се отнасяте към тях по-спокойно и най-важното – да вземете подходящи мерки навреме. Така ще можете да приемете стареенето спокойно и адекватно.

Затова нека открито обсъдим тези аспекти на остаряването, които обикновено се премълчават, и които много от нас могат да очакват в напреднала възраст.

И така, 7 факта за стареенето

1. Хората спират да ви забелязват

Много хора след 70 и дори по-рано забелязват този проблем. Хората просто спират да ги забелязват, сякаш са невидим. Това може да бъде много неприятно. Дори в магазините, въпреки всичките им опити да привлекат вниманието на продавачите, те могат да ги игнорират, продължавайки да правят там, каквото правят.

На първо място, това се дължи на липсата на култура на уважение към възрастните в обществото, която съществува в много страни. И все пак, много зависи и от вас самите. Ако сте уверени, добре поддържани, модерни, с блясък в очите и най-важното, ако вие самите проявявате интерес към света около вас, хората няма да спрат да ви забелязват.

2. Нещо странно се случва с косата ви, с напредване на стареенето

Да, при мъжете признаците на плешивост могат да започнат още на 20 години, но появата на мустаци при жените е явление, което е възможно да се развие в зряла и напреднала възраст, след промяна на хормоналните нива.

Процесът на стареене може да доведе до загуба на вежди и появата на косми по горната устна, брадичката, под брадичката или на други необичайни места по лицето. Важно е да имате пинсети, епилатор или специален крем за борба с излишните косми. А може би и молив, който да използвате, за да очертаете леко веждите си.

Освен плешивост, мъжете се сблъскват и с появата на косми не там, където биха искали да ги имат – бързият им растеж започва от носа и ушите. Уви, такава е физиологията… Ако не искате по-младите жени да отвърнат поглед от вас, използвайте тримери или малки ножици.

3. Храната е загубила вкуса си

С напредването на възрастта много хора откриват, че приятните преди порции храна сега причиняват подуване и болки в корема. През този период много жени и мъже предпочитат леки супи и сандвичи, тъй като това улеснява процеса на храносмилане.

Време е да промените диетата и вкусовете си.

4. Къде са ми очилата?

Забравянето е често срещан проблем при възрастните хора. Мозъкът, ако не бъде трениран, има способността да губи когнитивните функции и паметта отслабва.

Можете да слезете по стълбите, да влезете в стая и да забравите за какво сте дошли тук. Понякога намирате прах за пране в хладилника вместо мляко.

Стареенето със сигурност води до промени в мозъчната функция. Ще се случи така, че да влезете в една стая и напълно да забравите защо сте отишли ​​там. Леките пропуски в паметта са чести, особено при многозадачност или под стрес. Въпреки че може да бъде разстройващо, това не означава непременно, че имате деменция. Според невролозите нормалните промени в паметта, свързани с възрастта, включват случайно забравяне, но те могат да бъдат управлявани със здравословни навици.

Важно е да останете умствено активни, въпреки стареенето

Четенето, реденето на пъзели, усвояването на нови умения и социалното взаимодействие помагат за поддържане на активността на мозъка.

Както казва неврологът Лиза Москони, „Мозъкът е като мускул – колкото повече го използвате, толкова по-силен става той.“

Някои възрастни хора използват листчета хартия с напомняния – това помага в борбата със забравянето.

Но най-добрият начин е да тренирате мозъка, като възстановявате и укрепвате отслабените невронни връзки.

5. О, това характерно сумтене и този протяжен стон при изправяне

Дори за хора, които не страдат от затлъстяване или проблеми със ставите, ставането от стола, леглото или дивана става по-трудно с възрастта. Процесът на ставане е индикатор за физическото състояние на възрастния човек. Ако за първи път поставите ръце на коленете си, когато ставате от дивана, време е да предприемете действия: имате нужда от физическа активност.

6. Проблеми с инконтиненцията

стареенето

Инконтиненцията на урина е чувствителен проблем за много възрастни жени и мъже. Това състояние може да причини безпокойство, депресия и дори чувство за малоценност.

Някои хора използват превръзки за възрастни. Междувременно тренирането на мускулите на тазовото дъно може да бъде добър начин, който да ви помогне да спрете да се изпускате.

7. Сенилна миризма

Много хора забелязват, че бабите и дядовците, както и техните домове, понякога излъчват специфична миризма. Възрастните хора имат намалено обоняние, така че самите те може да не обърнат внимание на това.

Каква е причината? Научното обяснение на този феномен се свързва с биохимичните промени в организма след 40 години и производството на ноненали. Според химичната си формула те са близки до феромоните, но не са свързани със сексуалното желание, а със завършването на този процес.

За да се отървете от тази неприятна миризма, трябва да:

• обърнете повече внимание на хигиената;
• да балансирате диетата, като въведете достатъчно количество зеленчуци, свежи подправки, билки и пълнозърнести храни в диетата си.
• не забравяйте и за физическата активност.

8. Физически промени

С напредване на възрастта тялото ни претърпява много промени. Кожата губи еластичност и става по-суха, появяват се бръчки и старчески петна. Да, да, пигментните петна, които нищо не може да премахне или заличи, са показател за възрастта, уви.

Косата побелява и изтънява. Мускулната маса и сила намалява, което може да затрудни извършването на много обичайни дейности.

„Старостта не е за хора със слаби сърца.“

Тези промени може да изискват корекции в грижата за себе си и приемане на нови характеристики на вашето тяло.

9. Промени в храносмилането и храненето

С възрастта отношението към храната и самият процес на храносмилане може да се промени. Храната може вече да не е източник на удоволствие поради промени във вкусовите рецептори и обонянието. Освен това може да имате проблеми с храносмилането на определени храни.

С напредване на възрастта тялото ни се нуждае и от по-малко калории, но повече хранителни вещества. Затова се препоръчва да се ядат малки порции, като се предпочитат естествените, лесно смилаеми храни. Това ще помогне да се избегне дискомфорт и да се поддържа здрава храносмилателна система.

10. Емоционални аспекти

Стареенето засяга не само физическата, но и емоционалната сфера. Много хора отбелязват промени във възприемането на времето – изглежда, че то тече по-бързо. С напредване на възрастта нашето възприятие за времето се стеснява, което ни прави по-признателни за настоящия момент.

11. Интимност

Противно на общоприетото схващане, сексуалността и нуждата от интимност не изчезват с възрастта. Възможно е обаче да настъпят физиологични промени, които да засегнат сексуалния живот. При жените това може да се дължи на менопаузата, при мъжете може да се дължи на промени в нивата на тестостерон.

„Сексуалността в по-напреднала възраст може да бъде още по-пълноценна, защото познаваме тялото си по-добре и не се страхуваме да говорим за желанията си.“

Откритата комуникация с партньора, грижата за вашето здраве и приемането на промените в тялото ви могат да ви помогнат да поддържате пълноценен интимен живот.

„Остаряването е предизвикателство. Изисква се смелост.“

Положителни аспекти на стареенето

Въпреки предизвикателствата, стареенето има и много положителни аспекти. С възрастта идва мъдростта, основана на житейския опит. Много хора отбелязват, че стават по-уверени в себе си и по-малко се тревожат за мнението на другите.

Има повече свободно време за хобита и нови интереси.

Подготовката за стареене трябва да започне много преди появата на първите признаци. Разбира се, на първо място това е грижата за физическото здраве, поддържане на когнитивните функции, развитието на социалните връзки и финансовото планиране.

И също така, не пренебрегвайте психологическата подготовка

Психологът Ерик Ериксън говори за важността на постигането на „интеграция на егото“ в напреднала възраст – приемане на живота такъв, какъвто е бил, с всичките му успехи и неуспехи.

Стареенето е естествен процес, който носи както предизвикателства, така и възможности. Познаването на възможни промени ви помага по-добре да се подготвите и да се адаптирате към тях.

Изброените факти за стареенето са свързани с естествени, физиологични процеси, така че в никакъв случай не трябва да предизвикват чувство на срам у възрастните хора.

Не забравяйте, че навременните мерки и постоянната грижа за себе си могат да минимизират проблема и да подобрят общото състояние на организма.

Както е казал философът Бертран Ръсел: „Изкуството да остаряваш е да бъдеш пример за младите, а не укор“.

Откритото обсъждане на всички аспекти на стареенето ще помогне да се разрушат стереотипите и да се създаде по-приобщаващо общество за хора от всички възрасти.

Освен това, разбирането и приемането на процеса на стареене ни позволява да живеем пълноценно на всеки етап, като ценим всеки момент и продължаваме да растем и да се развиваме въпреки възрастта си.

Източник: www.psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *