ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Страшна и неразбираема болест поразява преболедувалите от ковид: мозъчна мъгла

20 до 30% от пациентите съобщават за мозъчна мъгла три месеца след заразяване с коронавирус, без значение колко леко или тежко са го прекарали

мозъчна мъгла

Мозъчна мъгла след коронавирус… Тези, които са преживели или все още преживяват такова състояние, го описват по различни начини. Общото е, че човек се чувства крайно глупаво и забравя по-често отколкото би му се искало. Причината за този ефект е коронавирусът. Днес мнозина, които са били болни от „короната“, могат да разберат какво им е на онези, които страдат от болестта на Алцхаймер. Симптомите са почти същите. Защо се появява? Ковид ни направи глупави – как е възможно това?

Популярното списание The Atlantic събра коментари от лекари и пациенти – тези, които са претърпели това странно заболяване върху себе си, както и такива, които го лекуват и наблюдават. Автор на разследването е Иди Йонг , която спечели наградата „Пулицър“ за репортажи по време на пандемията.

Мозъчна мъгла странна болест

На 25 март 2020 г. Хана Дейвис си пишела в чата с двама приятели, когато осъзнала, че не може да разбере едно от съобщенията. Тя гледала буквите, прочела написаното на глас и въпреки това не разбирала абсолютно нищо. В този момент нейният предишен нормален и щастлив живот сякаш изчезнал.

Хана работела като експерт по изкуствен интелект и никога не е имала проблеми с анализирането на сложни системи. Сега тя всекидневно се „удря в умствена стена“, дори когато се налага да изпълни прости задачи като попълване на формуляри в уебсайтове. Спомените ѝ, някога ярки, цветни, с миризми и образи, сега изглеждали парцаливи и мимолетни. Предишните ежедневни рутини – пазаруване на хранителни стоки, готвене, чистене – вече са изключително трудни. Нейният вътрешен свят – това, което тя нарича „мечтаене, планиране, въображение“ – го няма. Мъглата е променила по един или друг начин всяка област от живота ѝ. Изминали са повече от 900 дни. Всички други последствия от прекарания ковид вече ги няма. Но мъглата в мозъка ѝ явно няма никакво намерение да се разсее.

Най-разрушителната и най-неразбраната

„Мозъчната мъгла е един от най-инвалидизиращите и опустошителни симптоми на продължителен ковид. И все още най-неразбрания“, каза Ема Ладс, специалист по първични грижи в Оксфордския университет.

Между 20 и 30 процента от пациентите съобщават за мозъчна мъгла три месеца след заразяване с ковид. Може да засегне хора, които са леко болни и нямат почти никакви симптоми. Но, мозъчна мъгла се наблюдава при 60-80 процента от тежко и продължително болните. Освен това засяга и млади хора, такива които са в разцвета на всякакви там умствени, логични и креативни способности.

Джоана Хелмут

Тези, които са преживели това състояние, трудно могат да го опишат: то е по-лошо от мудното мислене, което придружава махмурлука, стреса или умората. И това определено не е психосоматика: болестта всъщност променя структурата и химията на мозъка.

„И определено не е свързана с депресията – има различна химия“, казва д-р Джоана Хелмут, невролог от Калифорнийския университет в Сан Франциско. – В основата си почти винаги е разстройство на „изпълнителната функция“ – този набор от умствени способности, който включва фокусиране на вниманието, задържане на информация в ума и блокиране на разсейването. Тези умения са толкова фундаментални, че когато се срутят, голяма част от човешката когнитивна сграда се срива. Всичко, което е свързано с концентрация, многозадачност и планиране – тоест почти всичко важно – става абсурдно трудно.

Има спомени, но сякаш са зад стъкло

Разбира се, „мозъчната мъгла“ изобщо не е Алцхаймер, но това не пречи да изглежда е така.

„Когато се опитвам да си спомня научната си работа, някои факти, свързани с изследванията, дори близките ми, всичко ми изглежда далеч. Това са само събития, но вече не са част от мен. Имам чувството, че съм празна и живея в празнота“, споделя Хана Дейвис.

Други пациенти правят интересно сравнение – „преди мозъкът беше като състезателна кола, стартираше с половин оборот и плавно влизаше в най-острите завои. Сега едвам се влача и усещането е като на кола 18-а употреба“. За мнозина тази загуба става осезаема, като истинска физическа болка.

Мозъчната мъгла се „спусна“ много креди ковид

Най-удивителното е, че пандемията от ковид „даде“ мозъчна мъгла на много хора, но самата „мъгла“ я имаше и преди короната. Тези симптоми са добре познати на хора, живеещи с ХИВ, епилептици след припадъци, пациенти, подложени на химиотерапия, и такива с редки хронични заболявания като фибромиалгия.

Друг вид „мъгла“ се появява при миалгичния енцефаломиелит, известен също като синдром на хроничната умора, или ME/CFS, състояние, от което Дейвис и много други сега страдат.

Повечето лекари не разпознаха състоянието и се присмяха на болните – будалкаш се, правиш се на такъв. В най-добрия случай те казаха: „О, това е само лека депресия, няма за какво да се притесняваш.“

Д-р Дейвид Путрино

„Все още нямаме правилните инструменти и начини за измерване тежестта на мозъчната мъгла“, каза д-р Дейвид Путрино, ръководител на рехабилитационната клиника Mount Sinai Covid. – Лекарите често използват Монреалската когнитивна оценка, която е предназначена да идентифицира екстремни проблеми с психичното здраве при възрастни хора с деменция и не е подходяща за такива, които са под 55 години. С подобни тестове млад човек, дори със силна мозъчна мъгла, може да се справи. Има и по-сложни, но те все пак приравняват хората със средната за населението, а не с предишната им базова линия.

Мозъчната мъгла, в следствие от ковид, е по-лесно да се скрие, отколкото да се обясни

За съжаление, много пациенти, които изпитват мозъчна мъгла, предпочитат да не говорят за това. Например, Джулия Мур Вогел, която помага в провеждането на голяма програма за биомедицински изследвания, може да има достатъчно управленски отговорности в работата, но „почти всичко останало в живота си изрязах, за да направя място за тях. Тоест дори сведох всякаква комуникация до минимум – отнема ми твърде много сила“.

 Джулия Мур Вогел

Джулия рядко говори за това, защото „в моята област мозъкът е валутата“, каза тя. „И знам, че стойността ми в очите на много хора ще намалее, ако разберат, че имам когнитивни проблеми.“

Трудността е, че обичайните методи за възстановяване не са подходящи за такива хора. Например, спортът често е противопоказен. Но режимът и добрият сън, както и правилната, здравословна храна – да. Например, Фогел носи специално устройство, което проследява нейния пулс, сън, активност и стрес като мярка за нейното енергийно ниво. Ако изглеждат ниски, тя се принуждава да си почине – както когнитивно, така и физически.

„Във времена като тези „трябва да признаеш, че си в криза и най-доброто, което можеш да направиш, е буквално да не правиш нищо“, каза тя.

Когато заседнеш в мъглата, понякога единственият изход е да стоиш неподвижен.

Източник: bbc.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *