Проф. Кантарджиев предупреждава, че това лято ще има много кърлежи

Той смята, че не са взети адекватни мерки и не е напръскано навреме

проф. Тодор Кантарджиев за пръскането срещу кърлежи
проф. Тодор Кантарджиев

Бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести (проф. Тодор Кантарджиев) сподели мнение, че мерките е трябвало да се вземат още в началото на пролетта.

За да няма кърлежи трябва да се коси, след което да се напръска и след това да няма валежи за известен период от време. „Има ли няколко дни засушаване, кърлежите се унищожават напълно, когато са напръскани тревните площи”, пояснява професорът. Той смята, че институциите са закъснели с пръскането, тъй като са изчакали да започне дъждовния период. „Те пръскат, след което веднага вали дъжд. Е, ще има много кърлежи”, отсече той.

По въпроса с изследването на кърлежите за пренасяне на Лаймска болест и други зарази, проф. Кантарджиев подчертава, че и частните лаборатории имат капацитет за изследване на кърлежите. От НЦЗПБ са започнали проучване за диагностика на Лаймска болест. Те изследват Т-клетъчният имунитет, чрез което ще установяват дали човекът е болен или не.

„Когато кърлеж се закачи и след това бъде свален и хоботчето му бъде изкарано, задължително трябва да се приема антибиотик”, съветва Кантарджиев. По този начин вероятността за заразяване спада десетократно.

Кърлежите съдържат много видове микроорганизми, не само Лаймска болест. Все още се откриват нови и неизвестни за науката видове микроби.

Професорът казва, че три дни след като кърлежа се закачи, той пада. Много хора дори не разбират, че са били ухапани. Много нисък процент от заразените кърлежи предават инфекции, но това не означава, че ухапването от кърлеж е безопасно. Взeмането на навременни мерки е от ключово значение за предотвратяване на инфекция. Нужно е кърлежът да бъде премахнат и да се започне прием на антибиотик не по-късно от 12-24 часа, след като се е закачил, за да се минимизира вероятността от предаване на болест.

Източник: https://bnr.bg

Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *