Разкриха истината за популярната добавка Омега-3

Добре познатото рибено масло изплаши учените: добавките с Омега-3 носят повече вреда, отколкото полза?

 Омега-3

Според професор Москалев: Приемът на Омега-3 може да причини опасни нарушения на сърдечния ритъм.

Кой би предположил, че рибеното масло, така мразено от децата навремето, ще се превърне в супер популярна хранителна добавка за възрастните. Днес има красиви кутии с капсули Омега-3, които могат да бъдат намерени във всяка аптека. Нека обясним: Омега-3 е група от така наречените полиненаситени мастни киселини. Те са част от рибеното масло. Но съвременните технологии позволяват да се увеличи концентрацията на ценната съставка и в същото време да се пречисти от токсични примеси, които се съдържат в натуралните рибни продукти, обясняват производителите.

Добавките с Омега-3 се препоръчват за подобряване състоянието на кожата, мускулния растеж, поддържане на имунитета и мозъчната функция и намаляване на „лошия“ холестерол

Но основното е, че те се рекламират активно за предпазване от сърдечно-съдови инциденти, инфаркти и инсулти. Ето защо, много хора са готови да плащат за не най-евтините капсули (средна цена – 30 – 60 лева) и ги поглъщат с надеждата да подобрят здравето си и да се подмладят.

Проф. Алексей Москалев

Наскоро обаче излезе голямо научно изследване, според което сегашният хит в аптечните продажби не е толкова безобиден. И светът наистина трябва да бъде уплашен. Приемът на добавки с Омега-3 не само не е полезен за здравите хора, но може и да им навреди, съобщават авторите на новия научен труд. Редовната употреба на това вещество увеличава риска от опасни проблеми със сърдечния ритъм (предсърдно мъждене) и дори от инсулти. Колко валидни са подобни заключения? Наистина ли науката коренно промени отношението си към рибеното масло? Или все пак може да бъде полезно за някого?

Как всъщност Омега-3 влияе на сърцето, кръвоносните съдове и тялото ни като цяло?

Тайната на гренландските ескимоси

Омега-3 киселините отдавна привличат вниманието на изследователите. Факт е, че гренландските ескимоси, които ядат много риба, имат изненадващо нисък процент на сърдечни заболявания, казва професор Алексей Москалев . – Но всичко се оказа не толкова просто! Последвалите проучвания при мишки не потвърдиха, че добавките с Омега-3 удължават живота. А тайната на коренното население на Гренландия изглежда не е само в рибата. Но също и в уникалните гени, които са били формирани заради продължилия векове естествен подбор.

Ново мащабно проучване, базирано на данни от повече от 400 000 британци, показва смесени ефекти от употребата на добавки с Омега-3, отбелязва проф. Москалев:

– Оказа се, че при здрави хора, които са приемали рибено масло за профилактика, рискът от предсърдно мъждене дори се увеличава! Но при пациенти, които вече са имали сърдечна дисфункция, хранителните добавки с Омега-3, напротив, намаляват вероятността от влошаване на заболяването и последвала смърт.

Защо се случва това?

„Учените все още не знаят със сигурност“, вдига рамене експертът. – Има предположения, че високите дози и специфичният състав на добавките могат да бъдат виновни за негативния ефект. Много от тях съдържат Омега-3 под формата на етилови естери, които са по-малко смилаеми и дори могат да повишат „лошия“ холестерол.

В допълнение, добавките могат да съдържат „неправилно“ съотношение на двата основни типа омега-3 киселини

Това са ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

„Твърде много DHA, за разлика от EPA, може да бъде вредно. Защото твърде високото ниво на първото неутрализира благотворното въздействие на второто върху сърцето. А разреждащият кръвта ефект на Омега-3, съчетан с оксидативния стрес от големите дози, също е потенциален риск за сърцето на здравите хора“, предупреждава проф. Москалев. И признава: като цяло все още има повече въпроси, отколкото отговори.

Затова учените призовават да се внимава при приемане на подобни добавки, за да се предотвратят сърдечно-съдовите проблеми. Може би е по-добре да се разчита на меню, богато на риба, отколкото на капсули с рибено масло.

Какво мислят кардиолозите?

Изследванията на ефектите на Омега-3 продължават от десетилетия. И резултатите са много противоречиви, казва професорът. – Едно от обясненията за подобни противоречия са разликите в дозировката на EPA и DHA в различни експерименти. Например, има сериозно проучване, което потвърждава положителния ефект на Омега-3 за намаляване на сърдечно-съдовите рискове. Но има един нюанс: използва се изключително ейкозапентаенова киселина (EPA) в много висока доза. Това не е хранителна добавка, а лекарство. При това го приемаха вече болни хора, сърдечноболни. Те са имали намален риск от усложнения – инфаркти, инсулти и смърт поради сърдечни проблеми.

Почти веднага обаче изследването разкри обратната страна на монетата, което сериозно разтревожи лекарите, продължава проф. Москалев:

– Проучванията показват, че по време на прием на Омега-3 се засилват нарушенията на сърдечния ритъм и предсърдното мъждене. Този риск е малко по-нисък от потенциалната полза от намаляване на други сърдечно-съдови заплахи. Но той не може да бъде подценен. Следователно предизвикателството, пред което са изправени сега учените и лекарите, е как да постигнат максимално намаляване на неблагоприятните странични ефекти, като същевременно поддържат положителните ефекти. Това се оказва трудно.

Трябва ли да се приема Омега-3 за профилактика на сърдечно-съдови заболявания?

– Важно е да се разбере: днес няма ясни маркери, които да показват, че този или онзи човек, който все още няма заболявания, определено ще има полза от приема на Омега-3, казва професор Москалев.

Новото проучване показа този риск само при здравите хора

В същото време, това е било само наблюдение. Тоест, хората са приемали (или не са приемали) добавки в ежедневието си и изследователите са проверявали постфактум: какво не е наред със здравето на сърцето им. При този подход са възможни някои изкривявания на данните, въпреки че научната методология ни позволява да ги намалим до минимум.

„Във всеки случай е важно да се вземат предвид получените резултати“, казва професор Москалев. Освен това, много предишни експерименти, включително пълноценни клинични проучвания , са открили рискове или липса на полза от Омега-3 за здравите хора. Между другото, откритието за увеличаване на заплахата от инсулт в скорошната научна работа може да бъде свързано именно с повишената честота на предсърдното мъждене – то само по себе си може да допринесе за сърдечно-съдови инциденти, отбелязва професорът-кардиолог.

Да пия или да не пия?

Има само една категория пациенти, на които в момента се препоръчва да приемат Омега-3 в рамките на медицината, основана на доказателства, каза кардиологът професор. Това са хора с хипертриглицеридемия, т.е. ниво на триглицеридите в кръвта извън скалата (само лекар може да постави диагнозата!).

“Проучването REDUCE-IT показва полезната роля на високите дози пречистена ейкозапентаенова киселина при хора с високи нива на триглицериди – внимание! – в допълнение към приема на статини (т.е. лекарства за понижаване на холестерола).

„Все още има много въпроси относно употребата на Омега-3 за общо намаляване на рисковете от заболяване“, отбелязва професор Москалев. „Бих посъветвал да преразгледате страстта си към хранителните добавки с Омега към по-здравословни храни. И определено не използвайте добавки с Омега-3 като заместител на терапията за сърдечно-съдови заболявания“, казва той. Американската сърдечна асоциация (AHA) също не препоръчва приема на добавки с рибено масло за предотвратяване на сърдечни заболявания. За здравето на сърцето е достатъчна балансирана диета, която включва риба веднъж или два пъти седмично, според научните указания на AHA. Редовните упражнения, достатъчния сън и намаляването на стреса също са важни, допълва експерта.

Какво да кажем за рибеното масло за деца?

Когато по времето на социализма се даваше рибено масло на децата всяка сутрин, ставаше дума изключително за обогатяване, тъй като рибеното масло съдържа витамини D, E, A, обясни проф. Москалев. Това не са концентрирани Омега-3 киселини във високи дози, които биха могли значително да повлияят на сърдечно-съдовата система. Що се отнася до съвременните препоръки за подрастващото поколение, медицината, основана на доказателства, изисква да се определи дали конкретно дете наистина има дефицит на определен витамин. И ако се потвърди, се предписват необходимите хранителни добавки и лекарства, според медицинските показания.

Източник: bmj.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *