Как да се храним при болен черен дроб?

Черният дроб може да бъде определен като най-героичния орган в човешкото тяло. Той продължава да работи дори когато от него са останали жизнеспособни съвсем малко клетки.

drobЧерният дроб работи до последни сили, обявиха от zdoroveinfo.ru. За да не го обричаме на подобни изпитания, трябва да се погрижим за него още при първите симптоми, че нещо не е наред. Най-важната задача, след като се установи някакво заболяване на черния дроб, е да започне спазването на строга диета.

Какви са основните принципи на диетите при болен черен дроб?
*Ако се касае за остър хепатит, храната трябва да е висококалорична – дневен прием от около 2500 килокалории.
*Храната трябва да се разпределя на неголеми порции и да се приема 5-6 пъти на ден.
*Добре е продуктите да са хубаво сварени и по възможност смлени или пюрирани, за да няма допълнителни затруднения при усвояването им.
*Пържените храни трябва тотално да се изключат от менюто.
*Храната не бива да е студена или гореща, препоръчителни са поносимо топлите блюда.
*Да се избират повече продукти с груби фибри – цвекло, моркови, зеле. Те стимулират отделянето на жлъчни сокове и извеждането им от организма.

Важен е приемът на белтъчини – не по-малко от 80-90 грама дневно. Ако има белтъчен недостиг, може да се развие дистрофия на черния дроб с последваща цироза. Най-добър продукт за чернодробна диета е безсолната извара.

Въглехидратите могат да бъдат в нормално количество, около 400-450 грама. Но това не бива да са захар, мед или наситени сладости, защото причиняват застой в жлъчката и отлагане на мазнини в черния дроб.

Противно на досегашните теории се оказва, че мазнините не бива да се игнорират тотално, но трябва да се спазва мярка в консумацията им. Диетичното хранене допуска до 90 грама мазнини дневно, от тях една трета трябва да са растителни. Мазнините улесняват усвояването на мастноразтворимите витамини, които при болен черен дроб са твърде важни. Препоръчителни са зехтинът и царевичното олио.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *