Кои храни ще ни помогнат срещу стреса?

Стресът постепенно се превръща в почти постоянно състояние: на въздействието му основно са изложени предимно жителите на големите градове. Как да балансираме живота си?

fishКак да съхраним здравето си в състояние на стрес? Трябва да се научим на правилно поведение, съветват от medikforum.ru. Това означава да приемаме подходяща храна, да си осигурим достатъчно движение и да умеем нормално да разпускаме.
Ако трябва да започнем от нещо, което на всяка цена трябва да спазваме още от тази минута – то това без съмнение е храненето. Стресът е нормална реакция на организма, когато се появи някаква опасност или прекомерно натоварване от всякакъв вид. При такива условия в кръвта се появяват хормоните на стреса – в частност адреналин – които мобилизират всички наши системи /нервна, сърдечно-съдова, мускулна/. Кръвното налягане се вдига, нараства мускулното напрежение: така организмът се готви да приложи достатъчно сили и да реагира бързо на някаква заплаха или промяна.
Ако стресът е продължителен, в кръвта постъпва и хормонът кортизол. Това е “нещото”, което ни къса нервите, нарушава съня, намалява работоспособността. Задачата ни буквално е да не му се дадем! Първата ни работа е да осигурим на тялото си онази храна, която ще помогне да овладеем негативите от стреса. Правилното хранене в този случай не е по-различно от онова, което наричаме здравословно или балансирано. И на всяка цена трябва то да бъде съчетано с достатъчно движения!
Балансираното хранене ще ни осигури синтез на серотонин – хормона на удоволствието. Ето кои продукти са “строителен материал” за него! На първо място – храните, които осигуряват на тялото ни аминокиселината триптофан. Това са сиренето и сашкавалът, изварата, нетлъстото месо, птици и риба, бобови растения. За да може триптофанът да достигне по-бързо до главния мозък, са необходими въглехидрати – шоколад, какао като напитка. Не бива да се лишаваме от блокче шоколад или чаша топло какао след хранене, но и не бива да прекаляваме. По принцип е най-добре сладкото да поемаме като плодова захар – от различни плодове, а въглехидратния баланс да си осигурим от варивата. Плодовете и варивата дават възможност за бавно, постъпателно усвояване и гарантират нормалния енергиен обмен.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *