Нисък тестостерон при мъжете: Увеличава ли риска от преждевременна смърт?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Ново проучване предполага, че мъжете, страдащи от нисък тестостерон, са изложени на значително по-висок риск от преждевременна смърт

Най-честите симптоми на нисък тестостерон са пониженото либидо и еректилната дисфункция
Най-честите симптоми на нисък тестостерон са пониженото либидо и еректилната дисфункция

В продължение на много години се смяташе, че високият тестостерон е свързан с повишен риск от сърдечни заболявания и ранна смърт, отчасти защото мъжете са по-застрашени от инфаркт от жените.

Ново изследване обаче показва, че ниските нива на тестостерон може да са по-опасни за мъжете от нормалните или високи количества.

В преглед на почти дузина проучвания, които изследват как половите хормони са свързани с рисковете от сърдечни заболявания и смърт, учените откриват, че ниският тестостерон при мъжете е свързан с повишен риск от смърт поради каквато и да е причина и че много ниският тестостерон е свързан с по-висок риск от сърдечно-съдова смърт.

„Тестостеронът има набор от действия в тялото. Например засяга мускулната и мастната маса и плътността на костите, така че е възможно ниските концентрации на тестостерон да допринесат за влошаването на цялостното здраве“, казва д-р Бу Б. Йеп, ендокринолог и професор по медицина в Университета на Западна Австралия в Пърт.

 

Нивата на тестостерон трябва да са много ниски, за да повишат значително риска от сърдечни проблеми

 

За анализа, публикуван в Annals of Internal Medicine, д-р Йеп и неговите колеги са разгледали данни за измерване на нивата на хормоните при над 24 000 мъже на възраст между 50 и 76 години. Участниците са имали най-малко пет години проследяване.

Екипът установи, че мъжете с концентрации на тестостерон под 213 ng/dL (нанограма на децилитър) имат постепенно увеличаване на вероятността от смърт поради каквато и да е причина. (Нормалните нива на тестостерон при мъжете са между 300 и 1000 ng/dL.). Мъжете с най-ниски концентрации на тестостерон са имали около 40 процента по-висок риск от смърт поради каквато и да е причина в сравнение с мъжете с нива на тестостерон в нормалния диапазон .

Под 153 ng/dL има по-рязко увеличение на риска от смърт, свързана със сърдечни заболявания, така че мъжете с най-ниски нива на тестостерон са имали близо 60% по-висок риск в сравнение с мъжете с нива на тестостерон в нормалния диапазон.

При повечето мъже, страдащи от нисък тестостерон, хормонът ще бъде леко занижен. Имай това предвид, обикновените добавки за повишаване на тестостерона могат да помогнат значително.

д-р Бу Б. Йеп, ендокринолог и професор по медицина в Университета на Западна Австралия в Пърт.
д-р Бу Б. Йеп, ендокринолог и професор по медицина в Университета на Западна Австралия в Пърт.

 

Как може да поддържате половите хормони в нормални нива?

 

Като цяло Йеп подчертава, че са необходими повече изследвания, за да се разбере как тестостеронът влияе върху мъжкото здраве.

Той препоръчва да следвате някои основни съвети за здравословен начин на живот, за да поддържате правилния хормонален баланс, като например да се храните здравословно и да правите редовни упражнения.

„Мъжете трябва да бъдат насърчавани да се грижат повече за собственото си здраве“, казва Йеп. „И те трябва да преминат здравни прегледи и да потърсят медицинска помощ, ако изпитват ниско сексуално влечение или еректилна дисфункция.

 

При понижено либидо вземете ВИГРИКС ТУРБО

 

ВИГРИКС ТУРБО е хранителна добавка, комбинираща сао палмето, гинко, корейски женшен, епимедиум, глоб, бабини зъби, витамини B3 и B6, L-аргинин, селен и цинк. Добавката повишава нивата на тестостерон, подобрява ерекцията и нейната продължителност и зарежда с енергия и жизненост.

Линк към изследването: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M23-2781
Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Изглед на опаковката на продукта VigRix Turbo, Вигрикс турбо
Вигрикс Турбо за мъже и жени! Подобрява сексуалната функция, допринася за по-високи чувствителност и удовлетворение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *