Защо се появява необичаен вкус в устата? За какво ни алармира?

Ако се появи необичаен, странен вкус в устата ви без конкретна причина, това може да означава сигнал за наличието на конкретно заболяване.

Важно е да разберете какъв точно вкус усещате. Това ще помогне да се разбере в кой орган или система може да има повреда. Разбира се, лекарят ще може да постави окончателна диагноза след пълен преглед. Но си струва да знаете за характерните признаци на определено заболяване. И така – кога възниква непривичен вкус в устата и за какво ни дава сигнал?

Причини за появата на сладък вкус

Ако почувствате сладък вкус в устата си след ядене на торта, това е абсолютно нормално. Но ако същото усещане се появи след ядене на солени или горчиви храни, това е тревожен сигнал. Причините за това може да включват:

  • Наличието на вредни химикали в тялото, особено ако придружаващите симптоми са слабост и общо неразположение.
  • Нарушение на въглехидратния метаболизъм и производството на хормона инсулин – ако тялото произвежда недостатъчно количество инсулин, тогава захарта се натрупва не само в кръвта, но и в лимфната течност и след това навлиза в слюнката. В този случай трябва да се консултирате с ендокринолог.
  • Нарушение на панкреаса, което често води до сладко-кисел вкус в устата, особено сутрин.
  • Увреждане на нервите, особено при чести случаи на стрес и депресия. Тогава тялото интензивно произвежда хормона на стреса. Той провокира повишаване на нивата на кръвната захар. В този случай вкусът се появява след психо-емоционални шокове и бързо изчезва.
  • Инфекции на дихателните пътища и някои зъбни заболявания, които се причиняват от бактерии, отделящи сладки вещества – Pseudomonas aeruginosa.

Може също така да почувствате сладък вкус в устата си, след като спрете да пушите.

Защо се появява соленият вкус?

Чести причини за този вкус са: Скрита липса на течности в организма (дехидратация), която може да бъде причинена от честа консумация на кафе, чай и алкохол. За да избегнете този проблем, трябва да пиете поне по 8 чаши вода всеки ден.

  • Заболявания на назофаринкса (гъбични, инфекциозни), при които слуз от назалните синуси навлиза в устата. В такива ситуации е необходима консултация с УНГ специалист.
  • Нарушения в слюнчените жлези, провокирано от действието на пневмококи, стрептококи, стафилококи. В този случай трябва да се консултирате със зъболекар. Също така може да се появи солен вкус поради недостатъчна хигиена на устната кухина.

Причини за горчив вкус в устата

Усещането за горчивина в устата обикновено възниква поради следните причини: злоупотреба с пържени и мазни храни, с алкохол, при продължителна употреба на антибиотици и антиалергични лекарства. А също и при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, каквито са холелитиазата, холецистита. В последния случай съпътстващите симптоми могат да включват гадене, повръщане и болка в областта на дясното ребро.

Защо се появява кисел вкус в устата?

Появата на кисел вкус обикновено се причинява от стомашно-чревни заболявания – стомашна язва, гастрит. А също и при проблеми със зъбите – кариес, пародонтоза, гингивит. Кисел вкус също често се появява при бременните жени, когато вътреабдоминалното налягане се повишава поради увеличаване на размера на матката.

Познаването на основните причини за появата на определен непривичен вкус в устата ще ви помогне да избегнете сериозни здравословни проблеми като своевременно се консултирате със специалист.

Продуктът Глюко баланс помага за контрола на кръвната захар, подобрява метаболизма, намалява холестерола, подпомага отслабването

Източник: econet

Глюко баланс
Глюко баланс за нормализиране на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *