Кои лекарства помагат при диабет?

Съществуват четири групи медикаменти за прием през устата. Видът на приеманото лекарство зависи от тежестта на диабета, начина на живот и наличието на други здравословни проблеми.

Сулфонилурейните препарати и репаглинид (новнорм) стимули­рат секрецията на инсулин в организма. Сулфонилурейните препарати са толбутамид, хлорпропамид, глипизид (минидиат) и гликлазид (диапрел). Това са най-често предписваните лекарства за диабет тип 2. Ако някой от тези медикаменти не ви се отразява добре или предизвиква гадене или други странични ефекти, лекарят може да ви предпише друг.

Втората група лекарства усилват действието на инсулина. Метформинът (спофор) потиска синтеза на глюкоза от черния дроб. Акарбоза (глюкобай) блокира действието на ензимите, които разграждат храните до прости захари. Прието преди хранене, лекарството забавя усвояването на въглехидратите и така предотвратява покачването на кръвната захар след хранене. Може обаче да предизвика метеоризъм, подуване на корема и диария. Глитазоните, включващи розиглитазон (авандия) и пиоглитазн (актос), намаляват резистентността на клетките към инсулина.

Ако приемате лекарства през устата или си инжектирате инсулин за контролиране на кръвната захар, задължително трябва да прилагате точната доза. Ако е по-ниска от необходимото, рискувате да изпаднете в състояние на хипергликемия, дори със загуба на съзнание. Има голям риск да изпаднете в хипогликемия (ниска кръвна захар), ако дозата на инсулина е висока, не се храните достатъчно, пропуснете хранене, консумирате алкохол на празен стомах или се претоварите физически. Най-честите признаци за хипогликемия са нервност, обърканост, умора, глад, разтреперване. При такова състояние веднага проверете нивото на кръвната си захар. Ако е твърде ниско или няма­те възможност да го измерите, трябва веднага да приемете нещо сладко като напри­мер половин чаша плодов сок или няколко супени лъжици захар.

Болните от диабет трябва да имат предвид, че лекарствата не могат да заместят правилното хранене и физическата активност. Те се прилагат само в случаите, когато здра­вословният начин на живот не може да възстанови нормалното ниво на глюкозата.

 

Диабетиците могат да бъдат пълноценни хора

 


Публикувано в категории: Ендокринна система /диабет, гуша и др./

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Как да се хранете, за да не получите диабет – 10 златни правила

Спазването на часовете за хранене е много важно за ста­билизиране на гликемията, още повече, ако се приемат лекарства, които могат да до­ведат до хипогликемия или повишен инсулин.

Нов вид лечение на диабет бе въведен в някои страни

6 съвета за диабетици

Диабетът е състояние, при което човек има високо ниво на кръвната захар, тъй като или панкреасът не произвежда достатъчно инсулин, или клетките не реагират на инсулинa, който се произвежда.

Забравена рецепта на Петър Димков лекува диабет и тумори!

Забравена рецепта на народния лечител Петър Димков лекува диабет и тумори. Лечебната смес се приготвя лесно, като основната й съставка е индрише. Според Димков тази билка е несправедливо подценявана, а всъщност е сред най-лековитите.

За вредата от свинското месо

Вредата от свинското месо се състои най-вече в това, че много често животните са отглеждани в нарушение на правилата и санитарните норми. Заедно със свинското в организма ни попадат агенти и съставки, от които здравето ни не печели.

Най-добрата и най-лошата диета за дълголетие

Екип от университета в Южна Калифорния изследвал здравето на над 6000 доброволци на възраст над 50 години. При мониторинга станало ясно, че хората на средна възраст, в чието меню има много животински протеини, са в повишен риск от различни тежки заболявания. Смъртността при тях се оказала двойно по-висока

Може ли диабетиците да ядат мед?

Когато става дума за диабет, обичайната идея е, че всичко сладко е забранено. Това, обаче, не винаги е вярно!

Виж как се тровим от хранителните опаковки!

Хората непрекъснато контактуват с химически продукти, без да го забелязват: синтетичните опаковки на храната и напитките им може да имат незначително влияние, но то е постоянно!

Свежи идеи за здравословна закуска за диабетици

“Не консумирайте нищо между основните хранения.” Вероятно, ако страдате от диабет, сте чували този съвет, но не го следвайте сляпо. Ако са необходими четири или пет часа между храненията ви, следобедната закуска маже да е точно това, което препоръчва лекарят, за да поддържате балансирани нива на кръвната захар.

Могат ли диабетиците да пият кафе?

Изглежда, сякаш всяка седмица излиза нова информация за кафето. Изследванията предполагат, че то предпазва от някои видове рак и от болест на Паркинсон и че е един от най-добрите източници на антиоксиданти (може би защото го консумираме в големи количества). Но има и друго.

На какво диабетиците трябва да обърнат внимание в магазина за деликатеси?

Много хора купуват обяда си от заведения за сандвичи,защото ги считат за по-здравословната алтернатива на ресторантите за бързо хранене – това наистина би могло да е полезен подход, ако избирате разумно. Но сандвичите в магазина за деликатеси и 30-сантиметровите франзели с 3 вида колбаси могат да навредят повече на режима ви, отколкото двойният чийзбургер. Предлагаме ви съвети, които да ползвате, когато пазарувате от подобни места.

Българското кисело мляко ни пази от диабет

Оказва се, че специфичните пробиотични бактерии произвеждат щит за организма срещу диабета.