Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои лекарства помагат при диабет?

Съществуват четири групи медикаменти за прием през устата. Видът на приеманото лекарство зависи от тежестта на диабета, начина на живот и наличието на други здравословни проблеми.

Сулфонилурейните препарати и репаглинид (новнорм) стимули­рат секрецията на инсулин в организма. Сулфонилурейните препарати са толбутамид, хлорпропамид, глипизид (минидиат) и гликлазид (диапрел). Това са най-често предписваните лекарства за диабет тип 2. Ако някой от тези медикаменти не ви се отразява добре или предизвиква гадене или други странични ефекти, лекарят може да ви предпише друг.

Втората група лекарства усилват действието на инсулина. Метформинът (спофор) потиска синтеза на глюкоза от черния дроб. Акарбоза (глюкобай) блокира действието на ензимите, които разграждат храните до прости захари. Прието преди хранене, лекарството забавя усвояването на въглехидратите и така предотвратява покачването на кръвната захар след хранене. Може обаче да предизвика метеоризъм, подуване на корема и диария. Глитазоните, включващи розиглитазон (авандия) и пиоглитазн (актос), намаляват резистентността на клетките към инсулина.

Ако приемате лекарства през устата или си инжектирате инсулин за контролиране на кръвната захар, задължително трябва да прилагате точната доза. Ако е по-ниска от необходимото, рискувате да изпаднете в състояние на хипергликемия, дори със загуба на съзнание. Има голям риск да изпаднете в хипогликемия (ниска кръвна захар), ако дозата на инсулина е висока, не се храните достатъчно, пропуснете хранене, консумирате алкохол на празен стомах или се претоварите физически. Най-честите признаци за хипогликемия са нервност, обърканост, умора, глад, разтреперване. При такова състояние веднага проверете нивото на кръвната си захар. Ако е твърде ниско или няма­те възможност да го измерите, трябва веднага да приемете нещо сладко като напри­мер половин чаша плодов сок или няколко супени лъжици захар.

Болните от диабет трябва да имат предвид, че лекарствата не могат да заместят правилното хранене и физическата активност. Те се прилагат само в случаите, когато здра­вословният начин на живот не може да възстанови нормалното ниво на глюкозата.

 

Диабетиците могат да бъдат пълноценни хора

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *