Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува глаукомата?

Глаукомата не се лекува, но чрез медикаменти може да се намали вътреочното наляга­не и да се спре прогресирането на увреждането на очния нерв.

Очните капки действат по два начина: намаляват производството на вътреочна течност или спомагат за отти­чането й през дренажния канал. Най-често използвани са бета-блокерите левобунолол (бетаган), метипранолол (минимс метипранолол) и тимолол (тимоптол, бетимол). Понякога се изписват аналози на простагландините като дипивефрин (пропин) или инхибитори на карбоанхидразата като дорзоламид (трусопт).

Правилният начин за поставяне на капките за очи е следният. Първо, измийте доб­ре ръцете си, след което наклонете назад глава и дръпнете долния си клепач. Като дър­жите шишенцето надолу, капнете една капка в окото. (Не допирайте края на апликатора към окото.) Пуснете долния клепач и затворете окото си. Натиснете с пръст вът­решния му ъгъл, за да затворите очния слъзен канал. Така се предотвратява прекалено бързото навлизане на лекарството в кръвта и появата на странични ефекти.

Понякога се налага извършване на операция при откритоъгълната глаукома, наре­чена трабекулектомия, осигуряваща евакуиране на вътреочната течност навън и на­маляване на налягането. По-рядко се прилага лазерната операция (лазерна трабеку­лектомия), която постига същия ефект. При закритоъгълната глаукома се извършва иридектомия, чрез която се намалява вътреочното налягане.

 

ВНИМАНИЕ

Глаукомата може да бъде причина за пътни произшествия. Ограни­ченото периферно зре­ние не ви позволява да виждате превозните средства, движещи се отстрани. А нарушено­то нощно виждане ви пречи да приспособя­вате зрението си към светлините на фарове­те на колите срещу вас.

 

Очите ми са подпухнали и имам торбички

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *