Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да пазиш очите си?

Много от нас прекарват по-голямата част от деня си, взирайки се почти непрекъснато в монитори, телевизори, смартфони, GPS системи и други джаджи. Резултатът: сухи очи, възпаления, замъглено зрение, раздвояване на образи, главоболие, умора.

Състоянието вече си има определение – Синдром на ком­пютърното зрение. И въпреки че упо­требата на капки за очи може да се счита за противодействие срещу симптомите, Синдромът на компютърното зрение се превръща във все по- разпространен проблем. Ето няколко съвета как да се опиташ да осигуриш повече спокойствие и комфорт за очите си в ежедневието:

1. Когато постоянно се взираш в екрана, забравяш да премигваш. А именно движението на клепачите ов­лажнява окото, така че – ми­гай по-често.

2. Жените страдат по-често от сухота в очите, в сравнение с мъжете. Това, което може поне временно да ти помогне и да ликвиди­ра неприятното усещане, е употребата на т.нар. „изкуст­вени сълзи“ – капки за очи, чието основно предназначе­ние е да овлажняват очната лигавица.

3. Почивките са задължителни. Прекъсвай работа за по 15 минути след всеки два часа взиране в ек­рана. Освен това, добре е на всеки 20 минути да откъсваш поглед от монитора, повди­гайки очи нагоре, или да ги фокусираш за момент върху някакъв отдалечен обект.

4. Намали яркото осветление. В офиса или стаята, където работиш зад монитор, не трябва да е много светло. Добре е да намалиш осветлението, ако е прекалено драз­нещо, и ли. да дръпнеш щорите на прозореца, особено ако слънчевата светлина отвън попада директно върху екрана на монитора ти.

5. Искаш ли да опиташ нещо алтернатив­но? Наскоро проведено изследване в Индия стигнало до интересен резултат. 290 доброволци, работещи на компютър, били разделени на две групи. Всички те изпит­вали дискомфорт и сухота в очите. В продължение на два месеца, служи­телите от едната група практикували по един час йога дневно, всеки ден от Понеделник до пе­тък, докато другата част продължили да работят постарому. Резултатите показали, че в края на втория месец дискомфортът при тези, които се занимавали с йога, значително спаднал, дока­то при останалите про­дължил да се увеличава, превръщайки се във все по-неприятен проблем.

6. Най-лесното нещо, което можеш да направиш? Почиствай редовно монитора си от прах и петна! Така ще виждаш по-добре и ще четеш по-лесно.

Всички тези съвети са полезни, що се отнася до ежедневната ти работа. Това обаче е само малка част от мерките, които трябва да предприемеш за един от най-чувствителните си органи – този на зрението. Много хронични състояния на очите се появяват като резултат от различни заболявания – диабет, атеросклероза и др. В такива случаи трябва да бъдеш още по-старателна. Очите трябва да се пазят постоянно, не само пред компютъра. Затова, опитай се да следваш и тези препоръки:

СПРИ ЦИГАРИТЕ! Пушачите са по-застрашени да развият дегенерация на ретина­та в сравнение с тези, които не пушат. Това е заболяване, което може да се забави, но все още не се лекува напълно и е най- честата причина за слепота при хора над 65-годишна възраст.

КОГАТО се излагаш на пряка слънчева светлина, носи тъмни очила и шапка с широка периферия. Недей да правиш компромис със стъклата на очилата ей » те трябва да са истински, сертифицирани и с висок фактор на UV защита.

СЛЕДИ ТЕГЛОТО СИ. Сигурно ще политаш: че какво общо имат килограмите ми с очите? Имат, и то много общо! Наднорменото тегло е една от основните предпоставки за развитие на диабет от тип 2.

ЯЖ РИБА ДBA ПЪТИ СЕДМИЧНО! Няма да е излишно да приемаш ежедневно и рибено масло като хранителна до­бавка. Омега-3 киселините, които се съдържат в рибата, намаляват риска от развитие на катаракта.

ЯЖ ПЛОДОВЕ поне три пъти дневно! Те, също както рибата, могат да ти помогнат в профилактиката на катаракта.

КОНСУМИРАЙ колкото се може по-често спанак (за пред­почитане – пресен). Той е богат на лутеин и зеаксантин – мощни антиоксиданти, които намаляват риска и от някои заболявания на очите.

ПОСЕЩАВАЙ очния си лекар за обстоен преглед веднъж на всеки две години.

РАЗХОЖДАЙ СЕ поне по половин час всеки ден! Според една разпространена теза, редов­ните, ненатоварващи физически дейности спомагат за понижение на вътреочното налягане при хора с глаукома.

СМЕНЯЙ ГРИМОВЕТЕ си за очи си на всеки три до шест месеца – нови сенки, нова очна линия, нова спирала! В противен случай се увеличава риска да си докараш бактериална инфекция.

Въпрос: Кое е за предпочитане – очила или контактни лещи?

Отговор: Твърде трудно може да се даде еднозначно мнение по този въпрос. Безспорно е обаче, че хората, които са избрали лещите като ва­риант, трябва да полагат много повече грижи и да спазват изключително стриктна хигиена. При всяко положение, контактната леща е чуждо тяло, и допирът и с окото може да предизвика реакции като парене, щипане, зачервяване и дори възпаление на окото.

 

 

 

Профилактика на очните заболявания

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *