Защо се подуват лимфните възли?

Здравейте, имам увеличени подчелюстни лимфни възли. Има ли начин да се справя с този проблем? Понякога изпитвам голям дискомфорт – там, където са сливиците ме стяга много силно, не мога да си въртя глава­та настрани или нагоре. Прекарах през зимата грип и оттогава ми започнаха проблемите.

Катя Матева –Димитровград

Ако имате подути лимфни бъзли (жлези), това може да е сигнал и за сериозно заболяване. Често пъти те се увеличават при вирусни заболявания, бактериални инфекции, ангажиращи определено място (зад ушите, около челюст­та, по шията). А уголемяването им в областта на главата или шията би могло да означава шарка или друго вирусно заболя­ване, дори възпаление на ушите, зъбите и др. Веднага потърсете консултация с лекар, защото увеличените лимфни възли биха могли да са проява на сериозно хематологично заболяване на кръвта. А неговото своевременно откриване е изключително важно за изхода на болестта. Диагно­зата винаги се поставя първо от общопрактикуващия лекар, а впо­следствие трябва да се потвърди от съответния специалист – хематолог, инфекционист, вирусо­лог. Съвременната имунология направи революция в диагности­ката на вирусните заболявания и сега с абсолютна точност може да се определи причинителят на болестта. Също­то се отнася и за бактериалните инфекции.

Подуването на лимфните въ­зли може да е и поради намален имунитет. Ако подуването не е видимо, ако не е придружено с температура над 38 градуса и лекуващият лекар е преценил, че не е опасно, най-вероятно става дума за периодичен спад в имунната система. Нерядко проблемът може да идва и от зъбите. Не е лошо да си напра­вите преглед при стоматолог. Препоръчително е да се яде пре­сен чесън, да се пие сок или отвара от бъз.

ВНИМАНИЕ!

Лечението при подути лимфни възли се про­вежда единствено от лекар след уточняване на диагнозата. Никога не бива да се допуска самолечение, което би довело до опасни послед­ствия. Усложненията от нелекувана вирусна ин­фекция (сигнал за която са били подутите възли) например може да е тежко общо увреждане на организма.

 

Микроби Убийци

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”


Публикувано в категории: Ендокринна система /диабет, гуша и др./

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Хемороиди

Това, което повечето хора означават като хе­мороиди, всъщност не са хемороиди.

Рак на дебелото и правото черво (карцином на колона и ректума)

Изпражнения­та съдържат незначителни следи от слуз и от тъмночервена до черна кръв, които рядко се за­белязват.

Улцерозен колит (язвено възпаление на дебелото черво)

Това хронично възпаление на лигавицата на де­белото черво започва от правото черво, може да се разпростре и да образува язви.

Възпаление на дивертикулите (дивертикулит)

Заедно с правещата впечатление смяна между диария и запек се явяват мъчителни спастични коремни болки. Понякога в изпражненията има кръв.

Възпаление на сляпото черво (апандисит)

Отвореният край на червеобразния израстък на сляпото черво може да се запуши от задръжка на изпражнения, рязко прививане, по-рядко от чуждо тяло, тумор или паразити.

Чревни инфекции

Основният симптом на всички чревни инфекции е диарията, евентуално съпроводена от повръ­щане.

Черва и нервни черва

Никоя дейност в организма не е така различна и зависима от външни влияния както обработка­та на хранителните вещества.

Рак на задстомашната жлеза (карцином на панкреаса)

Ракът на панкреаса дава оплаквания едва в мно­го късен стадий на развитие.

Възпаление на жлъчния мехур (холецистит)

Внезапно започват силни, коликообразни болки в дясното подребрие

Рак на черния дроб

Ракът на черния дроб не дава типични оплаква­ния.

Хепатит (чернодробно възпаление)

Ранен предупредителен сигнал за хепатит са болките в дясното подребрие.

Отървете се от гадния навик да гризете ноктите си!

Дъвченето на нокти е един доста отвратителен навик както за околните, така и за вас!