Защо се подуват лимфните възли?

Здравейте, имам увеличени подчелюстни лимфни възли. Има ли начин да се справя с този проблем? Понякога изпитвам голям дискомфорт – там, където са сливиците ме стяга много силно, не мога да си въртя глава­та настрани или нагоре. Прекарах през зимата грип и оттогава ми започнаха проблемите.

Катя Матева –Димитровград

Ако имате подути лимфни бъзли (жлези), това може да е сигнал и за сериозно заболяване. Често пъти те се увеличават при вирусни заболявания, бактериални инфекции, ангажиращи определено място (зад ушите, около челюст­та, по шията). А уголемяването им в областта на главата или шията би могло да означава шарка или друго вирусно заболя­ване, дори възпаление на ушите, зъбите и др. Веднага потърсете консултация с лекар, защото увеличените лимфни възли биха могли да са проява на сериозно хематологично заболяване на кръвта. А неговото своевременно откриване е изключително важно за изхода на болестта. Диагно­зата винаги се поставя първо от общопрактикуващия лекар, а впо­следствие трябва да се потвърди от съответния специалист – хематолог, инфекционист, вирусо­лог. Съвременната имунология направи революция в диагности­ката на вирусните заболявания и сега с абсолютна точност може да се определи причинителят на болестта. Също­то се отнася и за бактериалните инфекции.

Подуването на лимфните въ­зли може да е и поради намален имунитет. Ако подуването не е видимо, ако не е придружено с температура над 38 градуса и лекуващият лекар е преценил, че не е опасно, най-вероятно става дума за периодичен спад в имунната система. Нерядко проблемът може да идва и от зъбите. Не е лошо да си напра­вите преглед при стоматолог. Препоръчително е да се яде пре­сен чесън, да се пие сок или отвара от бъз.

ВНИМАНИЕ!

Лечението при подути лимфни възли се про­вежда единствено от лекар след уточняване на диагнозата. Никога не бива да се допуска самолечение, което би довело до опасни послед­ствия. Усложненията от нелекувана вирусна ин­фекция (сигнал за която са били подутите възли) например може да е тежко общо увреждане на организма.

 

Микроби Убийци

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”Публикувано в категории: Ендокринна система /диабет, гуша и др./

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Учени синтезираха основните правила за предотвратяване на рак

Екип от учени синтезира основните правила, които гарантират предотвратяването на рак и ракови заболявания

Подобрете функцията на мозъка си с тези съвети – продължение

Разширените вени и лечението им – продължение

Важно за разширените вени!

Как да се справим със заболявания на ушите (рецепти)

Физически състояния и заболявания, които довеждат до умора

Петна по- лицето – страшна ли е диагнозата?

Петната по лицето се дължат на какво ли не и невинаги отразяват заболяване

Лекарства против астма

Целта при лечението на астма е да се използва най-малкото възможно количество медикаменти и да се постигнат две неща: поддържане на дихателните пътища отворени по време на пристъп и в дългосрочен план и намаляване на възпалението, което е в основата на заболяването.

Подходяща ли е имунотерапията за мен?

Инжекциите обикновено се прилагат при хора, страдащи от целогодишни или сезонни алергии към носени по въздуха алергени като полени, животински пърхот, акари в домашен прах и плесени и към ужилвания от насекоми.

Какво представлява подезичната имунотерапия?

Най-големият проблем на имунотерапията са инжекциите. Докато завършите курса на лечение, може да са ви уболи над 100 пъти. Ето защо нараства броят на лекарите в Европа, които предпочитат подезичната имунотерапия.

Имунотерапия – дългосрочно лечение на алергии

Идеята да ви бият инжекции веднъж или два пъти седмично в продължение на шест месеца или дори по-дълго вероятно не е много привлекателна. Но какво ще кажете, ако това ви помогне да се наслаждавате на пролетта, без да се боите от алергични пристъпи? Внезапно изборът на курс за лечение чрез инжекции не изглежда толкова зле, нали?

ОСПАМОКС / OSPAMOX

ОСПАМОКС е антибиотик от пеницилиновата група. Прилага се при инфекции от бактериален характер. Ефективен е при възпаления на уши, нос и гърло, синузит, дихателни инфекции, възпаления на пикочния мехур, при стоматологични интервенции, стомашни язви от хеликобактер пилори, Лаймска болест в начална фаза.