Защо се подуват лимфните възли?

Здравейте, имам увеличени подчелюстни лимфни възли. Има ли начин да се справя с този проблем? Понякога изпитвам голям дискомфорт – там, където са сливиците ме стяга много силно, не мога да си въртя глава­та настрани или нагоре. Прекарах през зимата грип и оттогава ми започнаха проблемите.

Катя Матева –Димитровград

Ако имате подути лимфни бъзли (жлези), това може да е сигнал и за сериозно заболяване. Често пъти те се увеличават при вирусни заболявания, бактериални инфекции, ангажиращи определено място (зад ушите, около челюст­та, по шията). А уголемяването им в областта на главата или шията би могло да означава шарка или друго вирусно заболя­ване, дори възпаление на ушите, зъбите и др. Веднага потърсете консултация с лекар, защото увеличените лимфни възли биха могли да са проява на сериозно хематологично заболяване на кръвта. А неговото своевременно откриване е изключително важно за изхода на болестта. Диагно­зата винаги се поставя първо от общопрактикуващия лекар, а впо­следствие трябва да се потвърди от съответния специалист – хематолог, инфекционист, вирусо­лог. Съвременната имунология направи революция в диагности­ката на вирусните заболявания и сега с абсолютна точност може да се определи причинителят на болестта. Също­то се отнася и за бактериалните инфекции.

Подуването на лимфните въ­зли може да е и поради намален имунитет. Ако подуването не е видимо, ако не е придружено с температура над 38 градуса и лекуващият лекар е преценил, че не е опасно, най-вероятно става дума за периодичен спад в имунната система. Нерядко проблемът може да идва и от зъбите. Не е лошо да си напра­вите преглед при стоматолог. Препоръчително е да се яде пре­сен чесън, да се пие сок или отвара от бъз.

ВНИМАНИЕ!

Лечението при подути лимфни възли се про­вежда единствено от лекар след уточняване на диагнозата. Никога не бива да се допуска самолечение, което би довело до опасни послед­ствия. Усложненията от нелекувана вирусна ин­фекция (сигнал за която са били подутите възли) например може да е тежко общо увреждане на организма.

 

Микроби Убийци

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”


Публикувано в категории: Ендокринна система /диабет, гуша и др./

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

ДЕКСАПОЛКОРТ / DEXAPOLCORT

ДЕКСАПОЛКОРТ е лекарствен продукт от групата на кортикостероидите. Притежава силен противовъзпалителен ефект; приложението му овладява алергични състояния и кожни дразнения със силен сърбеж. Оказва съдосвиващо въздействие.

Две порции ядки дневно побеждават диабета

Лекари от болница St Michael’s Hospital в Торонто откриха, че консумацията на две неголеми порции ядки всеки ден ефективно потиска проявата на диабет от втори тип.

СТОПЕРАН / STOPERAN

СТОПЕРАН е лекарствен продукт, препоръчван при прекомерно активирана перисталтика на дебелото черво и диария. Съдържащият се в медикамента лоперамид потиска перисталтиката и насърчава резорбирането на течности.

Болен от псориазис: Тези 5 неща ми помогнаха!

Псориазисът е нелечимо заболяване, но всеки, който страда от него, може да облекчи значително състоянието си. Пациент, който е болен от псориазис от 20 години, споделя какво му помага.

Уникална противовъзпалителна напитка!

Нали знаете, че всяка болест е съпроводена от някакво възпаление – съвсем популярно казано!

Открит нов вирус!

Учените са открили неизвестен досега вирус, който живее в червата на човека, пише на сайта bbc.co.uk.

Горските плодове и чесънът имат мощно противовъзпалително и болкоуспокояващо действие

Лекари в Индия отстраняват 232 зъба от устата на момче!

От устата на 17-годишно момче за седем часа са извадени 232 зъба!

Продължителност на съня и магическото число 7

Колко сън ни е нужен реално – нови независими изследвания свързват това с магическото число 7

ТОП7 продукти за по-добър сън

Добрият сън е предпоставка да изглеждаме и се чувстваме добре

Как да ядем чесън, за да не вреди на стомаха ни?

Чесънът, както всички знаем, е много богат на хранителни вещества.

В котката се крие лек против рак?

Новото лекарство срещу рак се крие на най-неочакваното място в организма на котката, но обещава пожизнена защита срещу рецидиви на заболяването