4 грешки при учене на бебето да яде твърди храни

Много родители допускат грешки, когато учат бебето си да яде твърди храни. Ето какви са те и как да ги избегнете

 грешки при учене на на бебето да яде твърди храни

Когато бебето Ви е готово да започне да яде твърди храни, може да срещнете трудности, докато го научите. Между съветите на Вашия педиатър, наплива от мнения в социалните медии и препоръките от Ваши близки е лесно да се объркате.

Тук ще намерите списък с най-честите грешки, които родителите допускат, когато започват да дават твърди храни на бебето си. Списъкът е изготвен от педиатричния диетолог Далиа Римън. Тези грешки са лесни за избегване и могат да направят храненето по-приятно както за Вас, така и за бебето.

Далиа Римън - педиатричен диетолог
Далиа Римън – педиатричен диетолог

 

Не допускайте тези грешки, когато започнете да храните бебето с твърди храни

 

1. Давате му само една храна

Традиционно родителите се съветват да дават една храна на бебето в продължение на три дни, за да следят за алергични реакции. Последните изследвания показват, че това не е необходимо и даването на голямо разнообразие от храни всъщност е по-полезно.

Може да му давате по няколко храни на всяко хранене. По този начин Вашето бебе ще опита различни вкусове, текстури и хранителни вещества от самото начало. Плюс това, ранното захранване на бебето с различни храни дава по-голям шанс да ги хареса в бъдеще.

 

2. Почиствате бебето по време на хранене

Когато си представите бебе, което започва да се храни с твърда храна, първото нещо, което вероятно ще изникне в съзнанието Ви, е бъркотия. Това е нормално.

Позволяването на бебетата да се намърсят им помага да се запознаят с новите храни. Важно е да ги насърчавате да се занимават със сетивата си отвъд вкуса, за да се запознаят с по-добре с новите храни.

 

3. Давате му безвкусна храна

Често срещано погрешно схващане е, че бебетата трябва да ядат безвкусна храна. Въпреки че е най-добре да избягвате добавената сол и захар, може да подобрите ястията на вашето бебе с подправки и билки.

Има безброй начини да въведете вълнуващи нови вкусове в небцето на вашето бебе, от чесън на прах и канела до пресен босилек и копър. Най-хубавото е, че колкото повече вкусове изпита, толкова по-разнообразна храна ще заобича.

 

4. Лесно се отказвате да му давате храни, които първоначално не иска

Може да отнеме на доста опити, преди да накарате бебето да опита вкусове или текстури. В крайна сметка до този момент то се е хрантело само с мляко.

Не се изненадвайте, ако бебето Ви изплюе пасираните броколи или банановото пюре. Вместо да се отказвате, просто опитайте отново по-късно. Ключът е постоянното предлагате на Вашето бебе да опитва нови храни и вкусове.

Източници: https://www.businessinsider.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *