Как да се спасите от сърбежа, причинен от екзема: Какво незабавно можете да направите?

Екземата може да причини пристъпи на силен сърбеж по кожата, което затруднява концентрацията на ума върху нещо друго. След почесването при сърбеж може да се почувствате по-добре. Но поддаването на това желание може да предизвика порочен кръг от чесане. И дори – да доведе до инфекция.

Ако си имате работа редовно с такива пристъпи, може би се чудите как да спрете сърбежа, причинен от екзема. Студени компреси, овлажнители и крем с хидрокортизон са сред тактиките за получаване на незабавно облекчение. Тази статия обяснява защо чесането на сърбящата кожа може да предизвика сериозни проблеми. И как да лекувате сърбежа при екзема, какво да направите, за да спрете бързо сърбежа.

Проблеми при разчесване на екземата

Разчесването на зоната на сърбежа може да ви накара се почувствате добре за момента. Но това може да причини повече вреда, отколкото полза. Ето защо трябва да избягвате чесането и да търсите алтернативни начини за облекчение.

Това може да удължи сърбежа

При екзема чесането на сърбяща кожа може да доведе до това, което експертите наричат ​​„цикъл сърбеж-драскотина“. Сърбежът влошава обрива, карайки ви да продължите да се чешите. И това продължава, и продължава, и продължава… Това е така, защото предразположената към екзема кожа отделя химикали, които засягат нервите ви и причиняват усещането за сърбеж. Има също така доказателства, че хората с екзема имат по-чувствителна кожа, което може да засили сърбящото усещане и да превърне дори несърбящите тригери (като леко докосване) в сърбящо усещане.

Какви са причините, предизвикващи сърбеж?

Въпреки че сърбежът, свързан с екзема, може да се появи без причина, някои фактори могат да предизвикат желание за почесване, включително:

  • През нощта: Сърби ви по-често през нощта. Съществува предположение, че загубата на вода през кожата е по-голяма през нощта. Кожата ви става по-суха и по-уязвима на раздразнения.
  • Пот: Прекомерното изпотяване може да влоши екземата и да причини сърбеж. Някои експерти предполагат, че това може да се дължи на алергична реакция към нещо в потта.Фактори на околната среда:
  • Предметите във вашата среда също могат да причинят сърбеж. Замърсители, прахови акари, цветен прашец, температурни промени и други са възможни причинители на сърбеж при екзема. Това може да доведе и до инфекция.

Колкото повече драскате кожата си, склонна към екзема, толкова по-вероятно е да разкъсате кожата и да вкарате бактерии в раната. Това може да доведе до инфекция. Признаците на инфекция включват:

  • Зачервяване.
  • Болка.
  • Оток.
  • Участък от кожата, който е горещ на допир.

Методи за борба със сърбежа при екзема

Разчесването на сърбящата кожа може да влоши обострянето на екземата, но е трудно вечно да устоявате на желанието да се почешете.

Ето защо е важно да намерите метод за облекчаване, който е подходящ за вас. Временната употреба на крем с хидрокортизон без рецепта може да облекчи сърбежа. Уверете се, че следвате всички указания на продукта относно това къде и колко често може да се използва и го използвайте само при лица на подходяща възраст. Говорете с Вашия лекар за всички възможни взаимодействия и неговите препоръки.

Овлажнителят може да се нанесе върху крем с хидрокортизон или да се използва самостоятелно за облекчаване на сърбежа.

Изберете овлажнители без аромати или оцветители. Лекарства, съдържащи прамоксин, като Tronolan или Caladryl, са локални анестетици, които също могат да помогнат за облекчаване на сърбежа. Продукти с ментол или каламин могат да охладят кожата и да облекчат сърбежа. Вашият лекар може да ви предпише по-силен стероиден крем за облекчаване на сърбежа.

Как да спрете ежедневния сърбеж

Превенцията е най-добрият лек, когато става въпрос за сърбеж при екзема.

Националната асоциация по екзема препоръчва ежедневно къпане и овлажняване, за да се предотвратят болезнени огнища на сърбеж. Те също така препоръчват да говорите с вашия лекар за лекарства с рецепта, които могат да помогнат за облекчаване на състоянието ви.

Има и други достъпни начини за предотвратяване на сърбеж, които включват:

  • Избягвайте продукти, като някои шампоани, които ви карат да се чешите.
  • Използвайте подходяща слънцезащита, за да предотвратите сърбеж, свързан със слънчево изгаряне.
  • Избягвайте продукти с добавени аромати или силни миризми.
  • При къпане или душ използвайте топла, а не гореща вода.
  • Ограничете ежедневния стрес.

 

Какво НЕЗАБАВНО да направите ако ви се появи сърбеж?

Стратегии като редовно овлажняване и избягване на провокиращи фактори могат да помогнат за предотвратяване на обострянето на сърбежа. Но те не са непременно полезни, ако искате да спрете сърбежа веднага.

Начините за бързо спиране на сърбежа включват:

  • Потопете се във вана с колоидни овесени ядки за 15 минути.
  • Нанесете студен компрес върху сърбящата област.
  • Използвайте продукти без рецепта с охлаждащи съставки в тях като ментол.
  • Опитайте се да се разсеете с дейности, които ви харесват.

Ако все още не чувствате никакво облекчение консултирайте се с лекар дерматолог за бързодействащи лекарства против сърбеж, които може да са подходящи за вас.

Споделете с него за вашите симптоми. Той ще направи план за лечение, който ще ви помогне за справянето със сърбежа, ще установи причината, която е довела до раздразнение на кожата ви.

Превенцията е важна стъпка в контролирането на екземата

Овлажняването на кожата, приемането на лекарства с рецепта и използване за други ежедневни процедури за успокояване на кожата може и ще помогне да се сведе проблемът до  минимум с течение на времето. В случай, че се влошите, ще получите облекчение, ако нанесете на проблемната зона колоидна овесена каша. А също и ако нанесете студен компрес върху кожата си или използвате продукти без рецепта, които ще ви помогнат да успокоите сърбежа.

Не е нужно да живеете с подобно раздразнение.

Автор: Стеф Коел, verywellhealth.com

Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

https://lekuva.net/produkt/global-helt-dermatil-pomaga-pri-sarbezhi-ekzemi-napukvane-dermatiti-razdrazneniya-na-kozhata

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *