Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 храни, които трябва да избягвате, ако имате свръхактивен пикочен мехур

Ако имате свръхактивен пикочен мехур, може да почувствате силни, внезапни пориви за уриниране, дори и през нощта. Храненето или пиенето на някои неща може да влоши симптомите, най-вече защото пикочния мехур е чувствителен към дразнители, които могат предизвикат желание за уриниране.
Обръщайте внимание на тези дразнители и ги избягвайте, ако е възможно. Така може значително да се намалят внезапните нужди от ходенето до тоалетна. Тук са 10 вида храни и напитки, които могат да влошат състоянието ви ако имате свръхактивен пикочен мехур.

Пикантни храни

Може би ще искате да преразгледате желанието си да посягате към лютия пипер или чили соса при всяко хранене или пък винаги да ядете суши с уасаби. Поради почти същата причина, поради която пикантни храни карат устата ви да гори, те могат да раздразнят лигавицата на пикочния мехур и да влошат симптомите. Ако искате да ядете овкусени храни, можете да използвате някои билки, вместо подправки.

Сок от червена боровинка

Сока от червена боровинка помага в борбата с инфекции на пикочния мехур, но тя може да бъде виновник за влошаване на симптомите при свръхактивен пикочен мехур.
Киселинност на плодове може да предизвика възпаление на пикочния мехур и въпреки че диуретичното му действие помага за промиване на пикочния мехур и уретрата, тя също така ще причини по-чести позиви.

Кафе

Има смисъл в твърдението, че както голямото количество кофеин може да ви причини нервност, то също може да раздразни и свръхактивния пикочен мехур. Това е диуретик и дразнител за пикочния мехур, което означава, че кара бъбреците да правят повече урина и пикочния мехур става по-чувствителен. Ако ще пиете чаша кафе, очаквайте да се наложи да отидете до тоалетната.
Така че, ако сте любител на кафе или чай, придържайте се към една чаша и бъдете готови за последствията. И имайте в предвид, че в какаото и шоколада също съдържат кофеин.

Алкохол

Подобно на кофеина, алкохола е диуретик и дразнител за пикочния мехур. Така че пиенето на бира е троен удар, защото консумирането на течност, ускоряваща скоростта, с която се бъбреците събират вода и по този начин се принуждава пикочния мехур да се изпразва по- често. Хората със свръхактивен пикочен мехур, които пият алкохол е хубаво да се придържат към една чаша вино или спиртна напитка на ден.

Сода

Газираните напитки могат да гъделичкат пикочния мехур, както го правят с носа. Нещо повече, те често съдържа кофеин, захар или изкуствени подсладители, всички от които сами по себе си предизвикват свръхактивен пикочен мехур.

Портокалов сок

Киселите храни и напитки, като грейпфрути, лимони и портокали, могат да дразнят пикочния мехур. Но не оставяйте това да ви изплаши от другите плодове, като ябълки, боровинки и круши, които осигуряват ключови хранителни вещества, както и здравословна доза фибри.
Яденето на плодове също помага да се предотврати запек, което понякога може да е проблем на хора с свръхактивен пикочен мехур.

Домати

Доматите, като цитрусовите плодове, са доста кисели. Ако не може да понесете мисълта за живот без доматен сос, някои готвачи се кълнат, че ако се добави малко захар, това може да направи сосовете по-малко кисели, докато други твърдят, че захарта просто прикрива киселия вкус.
Други стратегии включват добавянето на настърган морков (или просто оставете морков или картоф в соса, за известно време, за да „погълне“ киселината), разбъркване с малко сметана или дори поръсване с много малко сода за хляб, за да се неутрализира киселинността.

Добавена захар и изкуствени подсладители

Захарта  и всички версии на изкуствени подсладители могат да влошат симптомите на свръхактивния пикочен мехур.
Дори и меда може да предизвика проблеми. Ако откриете, че подсладители ви създават проблеми с мехура, опитайте се да ги премахнете от вашата диета или да ги използвате възможно най-малко.

MSG

Мононатриев глутамат или MSG, най-известен като овкусител, използван щедро в някои китайски ресторанти, дебне и в други храни. А за някои хора, MSG е причинител на симптомите на свръхактивен пикочен мехур .
За щастие, много от китайските ресторанти започват да избягват MSG. Ако сте чувствителни към MSG, внимателно четете етикетите на всички консервирани, замразени и опаковани предястия, както и храни, съдържащи суроватъчен или соев протеин, за да се уверете, че са свободни от добавката

Твърде много (или твърде малко) течности

Приказката, че пиенето на осем до 10 чаши вода на ден е добре за вас се оказва, че не винаги е истина. Така че няма никаква причина за претоварване с течности, които по обясними причини могат да влошат свръхактивния пикочен мехур . Пиенето на прекалено малко количество течност може също да бъде проблем, защото това може да доведе до прекалено концентрирана урина, което също е дразнещо за пикочния мехур.
Шест до осем чаши от всички течности на ден е приемливо. Това също зависи от активността и трябва да се пие само ако сте жадни.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *