Кои са 12-те най-вредни токсини в преработените храни?

 

Всички знаем, че преработените храни съдържат вредни вещества, но кой са най- вредните?

Внимавайте с какво се храните. Може да консумирате вещества, които са много опасни за вашето здраве с всяка хапка. В момента храната, която се намира във веригите супермаркети и ресторантите, е много далеч от естествената. Фирмите, които отговарят да ни „хранят“, използват голямо количество консерванти, химикали и други добавки, които в дългосрочен план са лоши за вашето тяло. В следващата статия разберете кои са най-лошите токсини в преработените храни.

Списък на токсините, които се съдържат в преработените храни

Обърнете много внимание следващия път, когато пазарувате. Вижте пакетите и етикетите. Ще разберете, че повечето от храните, които сте склонни да купувате и ядете, имат поне една от следните токсични съставки.

Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза

Откриваме това в сладките неща, като напитки с кока-кола и различни десерти. Откриваме го много и в бързото хранене. Потенциалните ефекти на царевичния сироп са затлъстяване, резистентност към инсулин, увеличаване на коремните мазнини и сърдечни заболявания.

Транс мазнини

Това също се нарича хидрогенирана или частично хидрогенирана мазнина. Можем да го намерим в преработени храни като бисквити, галета, замразени храни и др. Потенциалните ефекти на трансмазнините са сърдечни заболявания, диабет и рак.

Изкуствен овкусител

Те присъстват във всички сладкиши, газирани напитки, бисквити и готови храни. Ароматизаторите са наистина вредни за вашето здраве. В тази група има повече от 100 добавки и различни химикали, които имат за цел да „придадат по-истински вкус“ на храната. Потенциалните ефекти от изкуствения аромат са алергии и поведенчески реакции, като хиперактивност.

Мононатриев глутамат

Известен също като MSG, можем да го намерим в много солени храни, като пържени картофи или хляб, защото той се използва вместо обикновена сол (натриев хлорид). Потенциалните ефекти на мононатриевия глутамат са:

  • Болка в гърдите
  • Сърцебиене
  • Главоболие
  • Свръхстимулация на вкуса (което предизвиква усещане за желание за повече ядене)

Изкуствени оцветители

Наред с ароматизаторите има оцветители, които можем да намерим в почти всички преработени храни. Въпреки че са склонни да казват „някакви изкуствени оцветители“ върху етикетите на сладкиши, бонбони, бисквитки или десерти, не се съгласявайте с тази спецификация. Потенциалните ефекти от изкуствените оцветители са алергии, назална конгестия, хиперактивност (особено при деца) и сериозни заболявания при кърмачета като разстройство с дефицит на вниманието или хиперактивност (ADHD).

Изкуствени подсладители

Различните видове подсладители са:

  • Аспартам (който засяга нервната система и може да причини главоболие, загуба на паметта и конвулсии).
  • Сукралоза (която намалява добрите бактерии в червата)
  • Ацесулфам калий (който може да причини рак, според някои изследвания)
  • Неотам (който все още не е доказано дали е безопасен за консумация)
  • Захарин (който може да причини рак)

Консерванти

Консервантите също присъстват във всички преработени храни, които купуваме. Има различни видове консерванти със сериозни последствия. Някои от тях са TBHQ или антиоксидант E-319 (може да причини гадене, шум в ушите и повръщане) и полисорбати 60, 65 и 80 (могат да причинят безплодие, анафилаксия и са имуносупресори, с други думи, отслабват имунната система) .

Други са BHT или E-321 и BHA или E-320 (те имат проблеми с бъбреците и черния дроб като последствие, освен че са възможен канцероген), натриев бензоат или E-211 (предизвиква алергични реакции и е канцероген) или сулфати (причиняват алергични реакции, особено астма).

Масло от рапица

Много хора смятат, че маслото от канола е полезно за здравето, поради което то стана много популярно напоследък. Истината обаче е, че има някои много вредни ефекти. Това масло, което можем да намерим в 30% от продуктите, които ядем, се „складира“ в клетките. Това им пречи да функционират правилно, може да причини белодробен емфизем и затруднено дишане и дори да доведе до рак.

Антипенители

Този индустриален химически продукт е често срещан в пилешките хапки например. Има обаче връзка със стомашните тумори и може да причини определени увреждания на ДНК.

Антислепващи агенти

Хората ги използват, за да абсорбират влагата в храните и да ги добавят към прахообразни или дехидратирани продукти. Те съдържат фосфат, карбонат, силикат и алуминий. Последното има връзка с Алцхаймер. Струва си да се отбележи, че алуминиевият силикат (намира се в антислепващите агенти) се използва във ваксината срещу грип.

Емулгатори

Има три основни: бромирано растително масло, полисорбат 80 и карагенан. Можем да го намерим в шоколадовото мляко, сладоледа, изварата, желето и в млечните продукти. Те могат да останат в тялото ви с години.

 

Надяваме се, че този списък с опасни токсини в преработените храни ви е отворил очите и ще ви помогне да вземете по-мъдро решение коя храна да купувате в бъдеще.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *