Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изкуствените подсладители съкращават живота?

Изкуствените подсладители не само не са най-добрият начин за отслабване. Te са и реална опасност за здравето и живота

Като предлагат вкус на сладост без никакви калории, изкуствените подсладители изглеждат като един от отговорите за ефективна загуба на тегло.

Както и при всичко останало, в историята с изкуствените подсладители има нещо повече от ефекта им върху теглото. Д-р Дейвид Лудвиг, специалист по затлъстяване и загуба на тегло в Бостънската педиатрична болница има силен интерес към продуктите, предназначени да помогнат на хората да отслабнат и да поддържат килограмите, които са постигнали с цената на много лишения. Онова, което той е научил за изкуствените подсладители, го е разтревожило сериозно.

Едно от притесненията е, че хората, които използват изкуствени подсладители, могат да си върнат изгубените калории от други източници, казва д-р Лудвиг. Това се случва, защото обичаме да се заблуждаваме: „Пия диетична кока-кола, значи мога да си хапна торта“.

Д-р Дейвид Лудвиг

Също така е възможно тези продукти да променят начина, по който усещаме вкуса на храната. „Нехранителните подсладители са много по-мощни от трапезната захар и царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза. Свръхстимулирането на захарните рецептори заради честата употреба на тези интензивни подсладители може ограничат толерантността към по-сложни вкусове“, обяснява д-р Лудвиг. Това означава, че хората, които рутинно използват изкуствени подсладители, е възможно да започнат да намират по-малко сладките храни, като плодовете, за по-малко привлекателни и несладките храни, като зеленчуците, за направо неприятни.

С други думи, използването на изкуствени подсладители може да ви накара да избягвате здравословни, засищащи и силно питателни продукти, докато консумирате повече изкуствено ароматизирани храни с по-ниска хранителна стойност.

През септември 2022 г. се появиха данни от мащабно проучване

То е проведено едновременно в три държави – Франция, Германия и Унгария. Били са проучени данните на повече от 103 хиляди души. Резултатите показват, че изкуствените подсладители, които много хора използват или в борбата с диабета, или за премахване на излишните килограми, водят до развитие на инфаркти и инсулти.

Най-опасните, и в същото време най-често срещаните, са ацесулфам, сукралоза и аспартам. Има ги буквално навсякъде – в газираните напитки и дори в дъвките.

Лекарите отдавна са забелязали, че много хора неправилно подценяват един такъв продукт като изкуствените подсладители. Те смятат, че след като са заместители на захарта, може да се използват практически без мярка.

Каква е вредата?

Както отбелязва науката, мозъкът използва глюкозата като храна. За да се премахне чувството на глад, трябва да нахраним мозъка със захар.

„Когато приемаме подсладител, от една страна, ние консумираме сладък продукт, но мозъкът не получава глюкоза. И заради това ни изпраща отново и отново до хладилника. Ние ядем и ядем безкрайно, но вместо енергия, трупаме килограми“, подчертава д-р Лудвиг.

Както вече стана ясно, на фона на консумацията на подсладители, които са по-сладки от обикновената рафинирана захар, вече е трудно да се яде нещо обикновено, натурално и естествено. Заради това тялото започва да посяга към мазнините, поради което те доминират. Следователно, да повторим – използването на подсладители вместо желаната загуба на тегло, напротив, може да доведе само до набор от излишни килограми.

Дали изкуствените подсладители са безопасни зависи от вашата дефиниция за това кое е безопасно

Проучвания, довели до одобрение на много от тях, изключват риска от рак, инсулти и инфаркти, в по-голямата си част. Въпреки това, те са направени с много по-малки количества диетични (и не само) газирани напитки, от горе-долу 0,500 литра на ден, консумирани от много хора. Ние наистина не знаем какъв ефект ще имат големите количества от тези химикали след няколко години, казва д-р Лудвиг.

Най-често срещаните захари влияят на тялото, както следва:

– Ацесулфамът повишава риска от инсулт с 40%.
– Сукралозата увеличава риска от инфаркт с 31%.
– Аспартамът повишава риска от инсулт със 17%.

Обратно към захарта?

Тези данни ни карат да си мислим, че в крайна сметка може би захарта не е чак толкова лоша. Може би да, а може би не… Всичко зависи от опаковката.

„Храните, съдържащи захар в естествената им форма, например цели плодове, са склонни да бъдат много питателни – богати на хранителни вещества, с високо съдържание на фибри и с нисък гликемичен товар . От друга страна, рафинираната, концентрирана захар, консумирана в големи количества бързо повишава нивата на кръвната глюкоза и инсулина, повишава триглицеридите, възпалителните медиатори и кислородните радикали, а с тях и риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания и други хронични и животозастрашаващи болести“, обяснява д-р Лудвиг.

Как да се предпазите?

Д-р Лудвиг препоръчва внимателно да се четат етикетите на различните продукти. В някои случаи производителите посочват името на продукта, в други пишат буквата E с някаква цифра.

И така, според етикета аспартамът е скрит под обозначението E951, сукралозата – E955, ацесулфамът – E950.

Освен това, допълва специалистът, най-добре ще е да се откажете от напитки с подсладител, както и да се научите да не подслаждате чая или кафето. Въглехидратите и глюкозата за подхранване на мозъка трябва да се набавят с храната.

Глобалната замяна на захарта с подсладители не води до нищо кой знае какво – спестяват се енергия на ден, която е около 200 kcal – толкова са калориите на една порция кисело мляко. За да не навредите на здравето си, по-добре е да се откажете от изкуствените подсладители и съответно напитките и храните, които ги съдържат. Добре ще е да се научите как да дозирате рафинираната захар и брашно и да пиете предимно обикновена вода, пресни плодови и зеленчукови сокове и чай.

Източник: www.health.harvard.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *