7 храни, които трябва да не ядете ако имате хипотиреодизъм

Ако имате хипотиреоидизъм, много е важно да се научите да контролирате диетата си. Има някои храни, които могат да попречат на нормалната секреция на

хормоните на щитовидната жлеза

Един от ключовите начини за контролиране на симптомите на хипотиреоидизъм е да подобрите диетата си. Въпреки че трябва да следвате и други медицински препоръки, диетата ви играе много важна роля, когато става въпрос за регулиране на функциите на щитовидната жлеза и следователно има определени храни, които трябва да избягвате.

При това състояние хормоналните процеси, които са ключови за метаболизма, не се регулират както трябва. Поради тази причина тези, които страдат, са склонни да наддават на тегло, дори ако следват здравословен начин на живот. Но какви храни трябва да избягвате?

Като цяло професионалистите трябва да изготвят хранителни планове за хората с този проблем. Въпреки това. като цяло има някои храни, които трябва да избягвате, за да избегнете здравословни усложнения. Нека да разгледаме какви са те!

Какво е хипотиреоидизъм?

Хипотиреоидизмът, известен също като недостатъчна активност на щитовидната жлеза, е заболяване на щитовидната жлеза, което се характеризира с ниска секреция на хормони. Когато участват във функциите на метаболизма, сърдечно-съдовото здраве и други важни процеси, те предизвикват негативни реакции поради хормоналния дисбаланс на тялото.

Този проблем е най-често срещан при жените на 60 години поради хормонални промени. Въпреки това, като цяло, всеки може да има това състояние, включително тийнейджъри.

Симптоми на хипотиреоидизъм

Прогресивното наддаване на тегло без видима причина е индикация за възможно хипотироидно състояние. Ето кой са най- отличителните симптоми:

  • Умора
  • Суха кожа
  • Качване на тегло
  • Чувствителност към студ
  • Косопад/отслабване
  • Мускулна болка и скованост
  • Възпаление на крайниците
  • Намаляване на сърдечната честота
  • Повишаване на холестерола в кръвта
  • Освен това може да причини затруднения в концентрацията, раздразнителност и разстройства на настроението (като депресия). Освен нередовна менструация.

Храни които трябва да не ядете

Като консумирате тези храни, те могат да попречат на нормалното производство на хормони на щитовидната жлеза.

Зърнени храни съдържащи гултен

Консумирането на зърнени храни с високо съдържание на глутен може да затрудни тялото да абсорбира лекарства, които заместват хормоните на щитовидната жлеза.

Броколи

Броколите и другите кръстоцветни зеленчуци, включително зелето, съдържат вещество, известно като „гойтроген“, което причинява проблеми с усвояването на йод. Йодът е основно хранително вещество за производството на хормони на щитовидната жлеза. Като такъв, той помага на тялото да абсорбира правилно хормоните на щитовидната жлеза.

Соя

Соята и всички нейни производни съдържат изофлавони, фитоестроген, който променя функцията на щитовидната жлеза, особено при пациенти с йоден дефицит. Някои храни, които трябва да избягвате са:

  • Соево мляко
  • Сирене от соя
  • Соев сос
  • Протеини на базата на соя

Захар

Пациентите с хипотиреоидизъм имат постоянен проблем с нивата на глюкозата и когато не внимават, могат да развият инсулинова резистентност. Важно е обаче да запомните, че метаболитната функция е променена и това може да причини затлъстяване и диабет.

Растителни масла

Слънчогледовото масло има много ползи за здравето. Всъщност той може да служи като естествена добавка за контрол на хипотиреоидизъм.

Голямото разнообразие от растителни масла също може да ви изложи на риск от метаболитни проблеми. По-конкретно, консумацията им блокира хормоналните функции на щитовидната жлеза и намалява клетъчната активност.

Храни богати на йод

Според експертите в Medical News Today е добра идея да избягвате консумацията на прекомерно количество храни, богати на йод, тъй като те могат да влошат както хипотиреоидизма, така и хипертиреоидизма.

Например храни, богати на йод, са сирене, мляко, сладолед, яйца, морски водорасли, соленоводна риба и, разбира се, йодирана готварска сол.

Обработени меса

Поради факта, че са богати на нитрити, нитрати и други вещества, червените меса са един от враговете на здравето на щитовидната жлеза. Когато ги включвате в диетата си с прекомерна честота и без умереност, те могат да причинят хипотиреоидизъм и дори да генерират усложнения във вашия метаболизъм и сърдечно-съдово здраве.

Източници: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *