Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да балансираме хормоните по естествен път?

Напълно възможно е да се постигне балансиране на хормоните с промяна на определени навици и начина на живот

Съвети за балансиране на хормоните
Съвети за постигане на хормонален баланс

Това е широко разпространено понятие, но какво трябва да означава „хормонален баланс“? Тази тенденция сочи към нарастваща осведоменост за това как хормоналните дисбаланси могат да повлияят на различни аспекти на здравето, от настроението и енергийните нива до метаболизма и съня.

Следователно, има подем в добавките, които обещават да помогнат на хората да постигнат хормонален баланс, когато се приемат последователно.

Има обаче и някои естествени начини за поддържане на здрави хормони, включително чрез това, което ядете.

 

Какво означава балансиране на хормоните?

 

Експертите казват, че няма официална дефиниция или подход към хормоналния баланс. По-скоро практиката се отнася до постигане на хормонални нива, които се считат за здравословни.

Жените са склонни да се съсредоточават върху балансирането на хормоните повече от мъжете, вероятно защото обикновено изпитват значителни хормонални промени всеки месец, когато навлизат в перименопаузалните години.

„Мисля, че това, което повечето жени имат предвид, когато обсъждат балансиране на хормоните, е балансът между естроген и прогестерон“, казва регистрираният диетолог Мелиса Гроувс Азаро. „В идеалния менструален цикъл естрогенът е нашият доминиращ хормон за първата половина на цикъла, след това прогестеронът е доминиращият хормон за втората половина. Ако естрогенът е твърде висок, прогестеронът е твърде нисък или циклите са нередовни, този баланс може да бъде нарушен, което води до симптоми като акне, ПМС, предменструална мигрена, подуване на корема и промени в настроението.

Азаро подчертава, че много хормони извън естрогена и прогестерона са важни за цялостното здраве.

„В телата ни има десетки хормони, включително хормони на надбъбречната жлеза и щитовидната жлеза, и всички те взаимодействат и влияят на други хормони“, обяснява тя. „Хормоните влияят на всеки аспект от това как се чувстваме, до това да имаме редовни цикли и до поддържане на метаболизма, теглото и настроението. Когато хормоните са в оптимални нива, това прави всички тези неща много по-лесни.“

Мелиса Гроувс Азаро – регистриран диетолог

 

Как да открием на кои хормони трябва да обърнем внимание?

 

Добавките могат да играят роля в балансирането на хормоните. Но не можете с добавка да компенсирате лоша диета или нездравословен начин на живот.

Нито една диета или добавка няма да „балансира“ всеки един хормон в тялото. Важно е да говорите с лекаря си, за да ви помогне да определите кои хормони се нуждаят от внимание. Това обикновено включва кръвен тест, но могат да се препоръчат и тестове на урина, слюнка и образни тестове, за да се предостави цялостен преглед на вашето здраве и да се открият всички основни проблеми.

След като определите цел за хормонално здраве, може да помислите за изграждане на навици, които да Ви помогнат да я постигнете.

 

Съвети за поддържане на хормонален баланс:

 

1. Наспивайте се добре

По време на сън тялото изпълнява основни функции, свързани с производството и регулирането на хормоните. Например сънят помага за регулирането на кортизола, известен като хормона на стреса, който засяга телесните функции като имунен отговор и метаболизъм.

Хормонът на растежа е друг хормон, който значително се влияе от съня. Този хормон играе ключова роля в възстановяването на клетките и метаболизма. Секрецията на хормона на растежа изглежда достига своя връх по време на дълбоките етапи на съня, което подчертава значението му.

Сънят също улеснява регулирането на инсулина, който управлява нивата на кръвната захар и чревните хормони, наречени грелин и лептин, всеки от които е отговорен за апетита и сигналите за ситост. Лишаването от сън може да наруши тези хормонални процеси, което потенциално води до повишен глад, наддаване на тегло и по-висок риск от диабет.

 

2. Управлявайте нивата на стрес

Стресът може драматично да повлияе на хормоналния баланс. Практики като медитация и редовна физическа активност могат ефективно да намалят нивата на хормоните на стреса, особено кортизола.

Хроничното повишаване на нивата на кортизол може да повлияе дълбоко на здравето и благосъстоянието на индивида. Някои ефекти включват наддаване на тегло, повишена тревожност и депресия, нарушени модели на сън и по-слаба имунна система. Може също да допринесе за развитието на хронични състояния като хипертония, диабет тип 2 и остеопороза, като възпрепятства способността на тялото да регулира кръвното налягане, кръвната захар и костния метаболизъм.

Управлението на стреса може също така да помогне за производството и балансирането на други хормони, като серотонин и допамин, които са невротрансмитери, свързани с настроението. Тези хормони могат да подобрят чувството за благополучие и щастие, насърчавайки по-стабилна хормонална среда. Серотонинът също е основен за регулиране на съня и храносмилането, докато допаминът влияе върху настроението и мотивацията.

 

3. Намалете излагането на ендокринно нарушаващи химикали

Химикалите, нарушаващи ендокринната система са вещества в околната среда, храните и потребителските продукти, които могат да повлияят на хормоналната функция. Те могат да имитират естествени хормони в тялото или да се свържат с рецептор в клетката и да блокират свързването на естествения хормон. Последното води до това, че хормонът не може да изпълнява ефективно предназначената си роля.

Някои хормони, които могат да бъдат отрицателно повлияни от тези вещества, включват естроген и хормоните на щитовидната жлеза.

Изборът на стъкло и неръждаема стомана пред пластмасовите прибори е една стъпка, която може да намали излагането на тези химикали и да помогне за балансиране на хормоните.

 

4. Консумирайте здравословни мазнини

Мазнините, особено богатите на омега-3 мастни киселини, поддържат структурата и функцията на клетъчните мембрани, включително тези на клетките, произвеждащи хормони. Този тип мазнини обикновено се съдържат в рибата, лененото семе и орехите.

Омега-3 мастните киселини са основни градивни елементи за производството на хормони като естроген, тестостерон, прогестерон и кортизол. Те също така помагат за производството на хормони, които регулират възпалението и имунната функция, включително ейкозаноиди.

 

5. Движете се редовно

Физическата активност стимулира производството на ендорфини, често наричани естествените болкоуспокояващи на тялото, които насърчават чувството на щастие и намаляват усещането за болка.

Редовните упражнения помагат за регулирането на кортизола, хормона на стреса, предотвратявайки хроничното му повишаване, което може да доведе до неблагоприятни последици за здравето. Освен това упражненията могат да подобрят инсулиновата чувствителност при тези с инсулинова резистентност, което улеснява ефективното регулиране на кръвната захар.

Кардио упражненията, като бягане или плуване, подобряват инсулиновата чувствителност. Силовите тренировки повишават нивата на хормони, поддържащи мускулите, като тестостерон и хормон на растежа. А йога и пилатес могат да намалят нивата на кортизола, насърчавайки релаксацията и облекчаването на стреса.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *