Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Пикочният мехур може да се „възпитава”!

Установиха ми диагнозата неволно изпускане на урина. Много съм притеснена и не знай какво да правя. Лекарят не ми предписа лекарства, а ми каза, че с гимнастика мога да преодолея проблема. Въз­можно ли е?

Л. Динева – Враца

Лечението на вашето заболяване може да се проведе по три начина:

  • с приемането на лекар­ствени средства;
  • с използването на специал­на апаратура;
  • по оперативен начин.

Разбира се, всеки от вариантите изглежда много труден за паци­ентка, която бяга в то­алетната на всеки 15-20 минути. Но поведенче­ската терапия наистина може постепенно да уве­личава този интервал. Разбира се, че може да се мине и без прилагането на всичките тези мето­ди. Един от нетрадици­онните видове лечение, както казахме, е пове­денческата терапия или както я наричат специа­листите – възпитание на пикочния мехур. Болният трябва да си представи как протича процесът със събирането и изпус­кането на урината. По какъв анатомичен начин е устроен малкият таз и къде са разположени раз­личните органи. Освен това пациентът тряб­ва знае, че нормалното отиване в тоалетната е на 2 – 2, 5 часа – кога­то води нормален начин на живот и няма други странични заболявания (хипертония, болни бъ­бреци и т. н.). Нарушена ли е тази норма, незабав­но трябва да се започне с лечението. Това става по следния начин:

След като дневникът за неволното изпускане на урина е попълнен и е установен точно интер­валът между две уринирания, пациентът трябва да се старае да удължава този интервал с по една или две минути. Ако за една седмица постигне забавяне на позивите за уриниране с около две минути, значи има шанс да се излекува напълно и сам.

ВНИМАНИЕ!

Продължавайки по същия начин (забавяне на урини­рането чрез усилия), след месец ще дойдат и първите резултати – значи пикоч­ният мехур е започнал да се възпитава. Това е твърде сложен индивидуален процес, но когато у пациента има мотивация, непременно се постига добрият резултат. За тази цел има дори раз­лични домашни прибори, с които може да се измерва ‘ активността на мускулите на тазовото дъно. При въз­никване на позива жената гледа скалата на прибора и отчита своите възможности за задържане на урината.

Поведенческата те­рапия в чист вид е без съпътстващо фармако­логично лечение. Изле­куването обикновено е при около 50 процента от случаите. Ако паци­ентът или пациентката са готови да започнат самостоятелно възпи­таването на пикочния мехур, това е идеалният вариант за успешно ле­чение. Но трябва да го направят, след като се консултират с лекар.

С ЕЗИКА НА ЦИФРИТЕ

КОЛКО ХОРА В БЪЛГАРИЯ ИМАТ ПРОБЛЕМИ С НОЩНОТО НАПИКАВАНЕ

  • 118 000 са тези, които страдат от нощно напикаване.
  • 92 000 от тях са деца до 8-годишна възраст.
  • 16 000 са възрастните от 65 години нагоре.
  • 10 000 са млади хора, които са пострадали от инфекциозни заболявания, травми и редица други причини.
  • 57 000 са подложени на лечение и повече от половината имат значително подобрение след приложената терапия.
  • 80 на сто от децата преодоляват проблема, след като навършат 10 години.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Пикочният мехур може да се „възпитава”!

  1. Pingback: 10 храни, които трябва да избягвате, ако имате свръхактивен пикочен мехур | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *