Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасната захарна зависимост – как да я преборим лесно?

Влечението към сладкото е присъщо на човешката природа, затова и импулсивното посягане към сладки храни е по-често отколкото към солени. Захарта се свързва с празник, с радостни моменти в семейния живот – рождени дни, Коледа… Тя предизвиква производството на серотонин, който ни кара да се чувстваме добре. Освен това повишава гликемията, което дава тонус и енергия.

Какъв е ефектът върху организма?

Захарта е любимата храна на мастните клетки и тя се трупа с предимство в тях. Производството на инсулин става с рязка смяна на високи и ниски нива. Този процес благоприятства импулсивното хапване на сладки неща и появата на диабета.

захарна зависимост
Пристрастени ли сте към сладкото?

Как да се измъкна от този порочен кръг?

Сложете ред в кухненските шкафове. Освободете ги от шоколадови бисквити и вафли, бонбони, сладки блокчета… Сладките продукти не са от съществено значение за организма, така че няма нужда да ги трупате и виждате непрекъснато. По-добре от време навреме да си купувате или приготвяте някакво лакомство – докато отидете до сладкарницата или сладкишът се пече, ще имате време да укротите внезапното желание, а това ще научи организма ви на дисциплина.

Хапвайте хитро. Страшно ви се яде шоколадова торта? Вместо да си я забранявате, изяжте я хитро. Това означава да я изядете за десерт, тоест в рамките на някое от основните хранения за деня, а не посред следобеда. Освен това, щом сте предвидили такова лакомство, внимавайте останалите блюда да са бедни на сметана, плодове, нишесте и мазнини, пише „Здравен журнал“. Важното е тортата да престане да „витае” из съзнанието ви като забранена храна и да се освободите от тежестта на едно неудовлетворено желание.

Позволявайте си захарни моменти. И дума не може да става за пълна забрана на сладкото – това само би усилило влечението. На закуска спокойно можете да хапвате 1 лъжичка мед или конфитюр, да подслаждате киселото мляко със сироп от агаве или да си доставяте удоволствие с парче черен шоколад. От време на време приготвяйте домашни десерти с олекотени продукти.

Яжте на обратно. Ако по обяд изведнъж ви се прииска нещо сладко, не чакайте, за да не подсилите нуждата, която организмът ви ще запомни. Хапнете няколко хапки с чаша течност и после преминете към останалата част от обедното ви меню.

Намерете друга утеха. Желанието за нещо сладко издава нужда от нежност. Ако в момента сте тъжни, обадете се на близък човек, подарете си нещо, гледайте любим филм, спомнете си хубави неща, но само такива, които могат да се случат отново. Тъпченето с бонбони е много по-неефективно като утеха, а и води до излишни килограми!

Предложения за седмичното меню

Ето някои идеи, които ще ви позволят да издържите на влечението към сладко и да изградите нови хранителни навици. Предвидете за всеки ден по 150 г немазно месо или риба, 4 ч.л. зехтин (включително този, който използвате за готвене), 150 г нишестени храни и 60 г хляб на всяко хранене.

Понеделник
Обяд
Салата от настъргани моркови и ябълки, пилешко филе на скара с пюре от картофи.
ДЕСЕРТ НА ДЕНЯ
Плодов мус
Смесете 250 г сезонни плодове и ги стоплете на котлона. Разтворете в тях малко желатин, предварително размекнат в студена вода. Оставете сместа да се охлади и добавете 100 г нискомаслена извара с 1 ч.л. захар. След като разбъркате добре, прибавете един белтък, разбит на сняг. Разпределете в купички и ги оставете за няколко часа в хладилника.
ВЕЧЕРЯ
Зеленчукова супа, постна пълнена тиквичка, натурално кисело мляко, плод.

Вторник
Грейпфрут, рибно филе на тиган със задушен праз, кисело мляко.
ВЕЧЕРЯ
Пилешко филе с гъби, зелена салата.
ДЕСЕРТ НА ДЕНЯ
Домашен сладолед
Сложете във фризера 50 г нискомаслена извара. След 10 минути я извадете и я смесете с 300 г замразени плодове.

Сряда
Салата от ориз и грах, стек от соя, задушени тиквички.
ДЕСЕРТ НА ДЕНЯ
Плодов крем
Смесете 2 ч.л. нишесте с 1 ч.л. агар-агар (продукт от водорасли с желиращ ефект), разтворена в малко мляко. Прибавете получената смес към 200 мл нискомаслено прясно мляко и 15 г захар, сложете на котлона да ври няколко минути. Почистете и нарежете 200 г сезонни плодове. Опечете ги за 4 минути в микровълнова фурна. Прибавете ги към млечната смес. Разпределете десерта в купички и го оставете в хладилника за 30-40 минути.

Четвъртък
Зелена салата, спагети с доматен сос.
ДЕСЕРТ НА ДЕНЯ
Бъркани яйца, пюре от спанак, препечена филийка хляб, натурално кисело мляко с 1 ч.л. конфитюр.
Чийз кейк
Сложете в хладилника две купички. Разтопете 4 листа желатин във вода. Стрийте на трохи 4 бисквити „Закуска“ и ги притиснете по дъното и стените на купичките, след което отново ги оставете на студено. Смесете 50 г нискомаслено сирене „Филаделфия“ със 100 мл прясно полумаслено мляко и малко ванилия.

Сложете сместа в съд на котлона и я разбийте, докато стане пухкава. Добавете 3/4 от желатина. Разпределете крема в двете купички върху бисквитените трохи и го сложете за 30 минути в хладилника.

Останалия желатин добавете към 50 г затоплено малиново желе. Когато изстине, го разстелете върху крема. Оставете десерта за 10 минути във фризера и за още 1 час в хладилника.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *