Как напредвам с програмата за отслабване?

През тази седмица вие ще оцените своите успехи и ще намерите начини за преодоляване на възникналите затруднения от програмата за отслабване

„А дълго ли ще трябва да отслабвам?“ – питал тревожно Мечо Пух, когато изпаднал в безизходно положение. Може би сега и вие си задавате подобен въпрос. И не само този. Защо през някои седмици отслабвате, а през други – не? Напредвате ли към своята цел? Как да подсилите диетата си, ако процесът на отслабване е спрял?

kak-1

Като начало попълнете теста „Седем успешни седмици“. По време на тази седмица въпросите от теста ще ви помогнат да се съсредоточите върху търсенето на най-добрите начини за решаване на проблемите, с които сте се сблъскали в процеса на отслабването.

ТЕСТ – Седем успешни седмици

Оградете цифрите от дясната колонка срещу вашите отговори.

  1. Какви чувства изпитвате по отношение на успехите си?

Голямо удовлетворение   3

Удовлетворение     2

Разочарование       1

  1. Как се промени нивото на енергията ви от започването на програмата досега?

Нарасна       3

Остана същото       2

Намаля        1

  1. Как се промени степента на самоувереност по време на изпълнението на програмата?

Нарасна       3

Остана същата       2

Намаля        1

  1. Колко дни през изминалата седмица следвахте точно препоръките за закуска, обяд, вечеря и междинна закуска?

През всички дни     3

През половината    2

През по-малко от половината     1

  1. Колко често порциите ви са разумни, когато се храните навън?

Винаги или почти винаги   3

В половината от случаите 2

В по-малко от половината 1

случаи

  1. Доколко успешно успявате да планирате какво и кога трябва да ядете?

Много добре 3

Добре 2

Горе-долу    1

  1. Чувството на глад е способно да сломи волята на всеки; как оценихте своите усещания, докато изпълнявахте програмата?

Гладът не е проблем за мен       3

От време на време ме мъчи       2

такъв глад, че ям повече, отколкото трябва

Гладът ме преследва постоянно  1

  1. Колко често изпитвате непреодолимо влечение към някои видове храна (например шоколад, сладолед, солени закуски или бонбони)?

Никога         3

Понякога      2

Често 1

  1. Кои думи най-добре характеризират позицията на семейството и близките ви приятели?

Подкрепят ме напълно     3

Подкрепят ме отчасти      2

Не се стремят да ми         1

помогнат особено

  1. Как бихте оценили степента на мотивацията си в момента?

Отлична       3

Добра 2

Слаба 1

  1. Стресът често може да създаде трудности, докато хората се стараят да променят себе си; как се справяте с него?

Много добре 3

Достатъчно добре  2

Не много добре      1

  1. Понякога човек има чувството, че наоколо е пълно с каква ли не храна; как бихте оценили способността си да устоявате на съблазните?

Изпитвам удоволствие от  3

храната само когато съм гладен

Понякога се поддавам      2

на изкушенията, но не толкова често, колкото преди

Все още ми е трудно        1

да устоявам

  1. В кое помещение на дома си се хранихте през последната седмица?

Само в кухнята       3

и в трапезарията

Пред телевизора    2

или в спалнята

Пред телевизора в спалнята       1

  1. През колко дни от последната седмица отделихте поне 30 минути за физически упражнения?

През всички или през повечето   3

През половината    2

През по-малко от половината     1

Ключ към теста

Пресметнете

Съберете всички точки и оценете успехите си.

От 32 до 42 Вие сте заслужили най-високата награда. И все пак отбележете въпросите, на чиито отговори имате по 1 точка, и прочетете препоръките под съответните номера в дадената глава.

От 21 до 31 С малко помощ шансовете ви за успех значително ще нараснат.

Отбележете въпросите, на чиито отговори имате по 1 точка, и прочетете препоръките под съответните номера по-долу.

От 14 до 20 Да, трудничко е. Но така е с много хора, които за пръв път влизат в битка с наднорменото тегло. Обърнете специално внимание на отговорите, оценени с 1 точка, и прочетете препоръките в раздела „По пътя към успеха“.

По пътя към успеха

По пътя на успеха
По пътя към успеха

Няма метод, който да е подходящ за всички. Дори специалистите диетолози са изненадани от разнообразието на пътищата, водещи до успех (или неуспех) хората, които спазват диети. Едни предпочитат да им се посочи точно какво трябва да ядат и безпрекословно следват набелязания план. Други предпочитат да усвоят основните идеи, а с останалото се справят сами. Някои се нуждаят от подкрепата на семейството и приятелите, а други решават проблемите си самостоятелно. Ние наблюдавахме всички тези случаи при доброволците на програмата. При някои теглото започваше да намалява с промяната на подхода им към закуската, други успяваха да постигнат успех едва след коригирането на вечерята. Имаше и такива, които започваха да отслабват само когато променяха навиците си по отношение на междинните закуски. И най-сетне, за едни беше лесно да следват програмата, а на други това се удаваше с големи усилия.

Тестът показва затрудненията, срещнати в процеса на изпълнението на програмата. В тази глава ние ще ви дадем препоръки как да направите усилията си максимално ефективни.

  1. Разочаровани сте от резултатите? Преразгледайте целите си.

Подновете практиките си.

Ако от започването на програмата сте успели да отслабнете с 3,6 кг или повече, нямате причини за разочарования. Специалистите уверяват, че можете да отслабвате без вреда за здравето средно по 450 г-1,3 кг на седмица. За осемте изминали седмици от нашата програма можете да свалите от 3,6 до 11 кг. По-бързото отслабване води до загуба не само на тлъстини, но и на мускулна тъкан, което може да предизвика забавяне на обмяната на веществата и да затрудни процеса на намаляване на теглото.

Фактът, че все още не виждате резултатите, на които сте се надявали, има няколко обяснения. Ако значително сте увеличили интензивността на физическите натоварвания, може би едновременно с намаляването на тлъстините сте трупали мускулна маса. Това е добре – значи сте на правилния път към придобиване на стройна фигура. Но тъй като заменяте тлъстини с мускулатура, кантарът може да не показва особена разлика. Един от признаците за напредъка е обиколката на талията. Ако тя намалява, значи сте на прав път.

Най-важното на този етап е да не се отчайвате. Договорете се със себе си през следващия месец да отделяте повече време и сили за постигането на поставената цел. И се убедете, че тя е напълно реалистична.

  1. Не ви достигат сили?

Подкрепете се – и напред!

Обикновено със загубата на наднорменото тегло самочувствието се подобрява, но има и периоди на отслабване на силите. Когато приемате по-малко калории, отколкото изгаряте, организмът ви е принуден да използва енергията, с която се е запасил във вид на мазнини. Недостигът на калории може да предизвика умора и дори раздразнителност. Съществува и друг вид умора: на някои хора започва да омръзва самата диета. Но вие не бива да довеждате нещата дотам, че умора от какъвто и да е характер да ви попречи да отслабнете.

Ако силната умора не минава дълго време, обърнете се към лекар. Но ако просто понякога сте по- малко активни и енергични от обикновено, опитайте да намалите порциите на основните хранения и да хапвате по-често по нещо малко през деня. Например изяжте останалата от закуската ябълка или отделете част от нарязаните зеленчуци, които сте си взели за обяд, и ги изяжте по-рано, щом изпитате глад. По-честото хранене помага нивото на кръвната захар да остава постоянно и така вие няма да изпитвате слабост.

Друг начин за борба с умората е да включите в дневния си режим допълнителни физически натоварвания. На пръв поглед това изглежда парадоксално – да увеличаваш активността си, когато изпитваш недостиг на сили.

Изследванията показват, че физическата активност прави хората по-издръжливи. Тя действа като психологически стимулатор, който прогонва унинието. Освен това динамичният начин на живот засилва увереността на човек в собствените му сили. Редовните физически упражнения укрепват духа и тялото и така създават запас от енергия за още по-активна дейност.

  1. Нужна ви е повече самоувереност?

Празнувайте всяка малка победа!

Лесно е да загубите увереността в себе си, ако все не успявате да постигнете целта си. В такива случаи винаги възниква изкушението да се поддадете на обвинения.

Пропъдете песимистичните мисли. Не приемайте веднага, че сте се провалили. Просто излишните килограми са се оказа ли по-неподатливи, отколкото сте очаквали. Засега съсредоточете цялото си внимание върху постигнатите успехи.

Ето един от похватите, който даде добър резултат при някои доброволци. Да предположим, че сте успели да отслабнете с 2 кг. На пръв поглед – съвсем малко. Но опитайте се да направите следния експеримент. Влезте в някой магазин, вземете пакет брашно, картофи или каквато и да е друга стока с тегло 2 кг. Дръжте пакета в ръце, докато обикаляте магазина. Усещате ли тежестта? Ето колко излишно тегло сте били принудени да носите постоянно със себе си. Така ще започнете да осъзнавате цялото значение на своя успех.

Освен това не забравяйте, че килограмите не са единственият критерий за успеха. Съставете списък на други значими ползи, които можете да извлечете от програмата. Може би дрехите вече ви стоят по-добре. А може би сте станали по-подвижни. Или просто сте започнали да приемате по-здравословна храна. Каквото и да е постигнатото, непременно го отбелязвайте. Не забравяйте: щом сте могли да направите една крачка по пътя към промените, значи ще можете да направите и втора, а после и трета.

  1. Проблеми с някое от храненията?

Върнете се малко назад.

kak-4-problemi s hraneniataАко сте доволни от успехите си, но невинаги се придържате към препоръчаното меню, не бива да се тревожите. При някои хора е достатъчно да внесат само една-две промени в начина на хранене (например да престанат да ядат чипс или да пият газирани подсладени напитки), за да започнат да отслабват.

Но ако излишните килограми изчезват по-бавно, колкото ви се е искало, върнете се към онова хранене, което е проблем за вас, и отделете за него още една седмица. Опитайте се да изпълните няколко препоръки, на които не сте обърнали внимание по-рано. Ако винаги бързате и не успявате да закусите, пригответе всичко необходимо от вечерта. Ако ви погубва навикът постоянно да „поглъщате“ по нещо дребно през деня, постарайте се да се откъснете от мислите си за храната, например да се разходите, да изпълните някое поръчение, да се заемете с някаква домакинска работа.

Помнете, че не сте длъжни да изядете всичко, което сложи пред вас сервитьорът.

  1. Причината за проблемите е храненето навън? Внимавайте за размера на порциите.

Ако родителите ви винаги са настоявали да си изяждате всичко докрай, може би и сега ви е трудно да оставите в чинията храна, особено в ресторант, където сте платили за нея доста пари. Помнете зрителните ориентири на тази програма, например „топка за тенис“ или „колода карти“. Тези образи ще ви напомнят как трябва да изглежда разумното количество храна. Помолете сервитьора да отнесе излишното (или да ви го опакова за вкъщи). Вслушвайте се в сигналите на глада и засищането, яжте бавно. За да си припомните съветите за храненето навън, върнете се към 5-ата седмица.

  1. Трудно ви е да планирате?

Съставете списък. Проверете го два пъти.

За да спазвате успешно диетата, е много важно да знаете предварително какво ще ядете. Ако се затруднявате с планирането, опитайте предната вечер или рано сутринта да отделите 15 минути и да съставите списък на всичко, което трябва да свършите през деня, за да изпълните програмата. Например да прескочите до магазина, за да купите продукти за обяда, да посетите спортната зала, да резервирате за обяд маса в ресторанта, където знаете, че сервират подходящи ястия. Може също да потърсите замразени готови ястия, които отговарят на принципите на нашата програма. Дръжте запаси от такава храна във фризера. Ако нямате време да се занимавате с приготвянето на обяд, който да си вземете в службата, подберете ястия, които се приготвят бързо и лесно, например салата с макарони: тя може да се направи предварително и да се прибере в порционни кутии.

  1. Умирате от глад?

Яжте по-често.

kak-glad-7Добре е, ако сте изпитали глад точно преди да седнете на масата. Но ако стомахът ви къркори толкова силно, че сте готови да се откажете от диетата изобщо, преразгледайте своите цели. Вашите наблюдения върху колебанията на апетита през деня ще ви помогнат да разберете по кое време сте най-гладни и как се справяте с това. Позволете си да похапвате по нещо, когато мъките на глада станат нетърпими. Предпочитайте нискокалорична храна с високо съдържание на влакнини, която засища, без да добавя излишни калории. Ако след обяда или вечерята все още сте гладни, изяжте допълнителна порция зеленчуци. Следете теглото си: ако то продължава да намалява, макар и малко по-бавно отпреди, всичко е наред. Вие ще спазвате по-лесно диета, която няма да ви принуждава да гладувате.

Ако теглото ви остава едно и също, и това не е лошо. Обърнете внимание на друг аспект от отслабването: увеличете физическото натоварване, като добавите още 15 минути към ходенето пеша. Много доброволци се оплакваха от глад в началото на програмата, но скоро свикнаха с малките порции и се чувстваха напълно сити. Затова не се предавайте.

  1. Привличат ви лакомствата?

Създайте си нови навици.

Влечението към определени продукти не означава глад (когато сте наистина гладни, вие сте готови да се задоволите с каквото и да е). Понякога обяснението се крие в емоциите. Например яде ви се шоколад, защото той повишава настроението, когато сте тъжни. Влечението към дадена храна може да бъде реакция на фактори от околната среда. Яде ви се сладолед след обяда или пуканки в киното просто по навик. Решението на проблема е да си изградите нови, по-здрави асоциативни връзки.

През тази седмица вместо обичайния десерт след обяда веднага станете от масата и излезте на разходка. В киното вместо пуканки си вземете нещо от закуските, препоръчани в нашето меню. Ще мине съвсем малко време и вие ще асоциирате ходенето на кино не с пуканките, а с блокче мюсли или ябълка. По- подробно за стимулите за хранене, за психологическата зависимост от храната и за външните фактори говорихме в главата за 6-ата седмица.

  1. Нуждаете се от помощ и подкрепа?

Помолете за тях.

В трудни моменти ние често се обръщаме за помощ към семейството или приятелите. Ако те не могат да ви окажат помощта, която ви е нужна, посветете тази седмица на търсенето на чо век, който да ви помогне. Най-добрият начин да получите онова, от което се нуждаете, е да помолите за него. Трябва да съумеете да обясните каква именно подкрепа ви е нужна.

Искате да разширите кръга на съмишлениците? Използвайте въображението си. Например ако търсите партньор за физически упражнения, пуснете обява в службата си или на таблото за обяви във входа на дома ви. Може би ви е нужна компания за обяд? Защо тогава да не организирате клуб за обяди?. Околните ще ви помогнат за много неща, но не забравяйте, че крайният резултат зависи само от вас. Вие сте в състояние да постигнете своята цел и без активната подкрепа на близките и приятелите си.

  1. Не ви достига мотивация?

Спомнете си откъде започнахте.

kak-motivacia-10В началото човек се заема ентусиазирано с работата, но ентусиазмът обикновено бързо секва. Сега е моментът да си припомните причините, които са ви подтикнали да започнете борбата с наднорменото тегло. Напишете трите основни. После съставете списък на явните положителни промени. Те могат да бъдат подобряването на самочувствието ви, броят свалени килограми или увеличената физическа активност. Оценете всяка полезна промяна със звездички – от една до три, в зависимост от степента на значението им за вас. Поставете листа на най-видно място (на вратата на хладилника например). Като си напомняте причините, накарали ви да започнете нашата програма, и успехите, които вече сте постигнали, вие ще поддържате интереса си към спазването на диетата силен.

  1. Чувствате, че вече „не издържате“? Намерете начин да „изпуснете парата“.

Диетата може да стане източник на допълнителен стрес, който и без това е предостатъчно в нашия живот. Когато стресът заплашва да провали опитите ви да се придържате към здравословно хранене, трябва да вземете мерки. В следващата глава ще разгледаме по-подробно начините за преодоляването му. През тази седмица въведете само една промяна в начина си на живот, с чиято помощ да снемете поне част от натрупаното напрежение. Помолете някого да поеме едно от задълженията ви на работа или у дома. Преразгледайте служебното си разписание и се постарайте да отделите време за почивка. Опитайте различни начини да „изпуснете парата“.

Послушайте любима музика, поседете спокойно, като се концентрирате върху дишането си, заемете се с йога, идете на разходка или във фитнес залата. Ако се спрете на физически занимания, нека ви вдъхновява фактът, че те помагат не само за намаляване на стреса, но и за изгаряне на излишните калории.

  1. Заобикалят ви безброй изкушения? Променете обстановката.

Ако вашата воля е подлагана на изпитания на всяка крачка, погрижете се за обкръжението си. Приберете продуктите, които ви съблазняват, някъде по-надалече и следете нискокалоричната храна (например зеленчуците и плодовете) да заема централно място в кухнята ви.

Не дръжте храна на работното си място. Ако не можете да отдалечите съблазните от себе си, отдалечете се вие – излезте на разходка, заемете се с нещо или се подкрепете с разрешена храна. Не забравяйте: колкото по-малко разчитате само на волята си, толкова повече са шансовете ви да постигнете своите цели.

  1. Свикнали сте да ядете из цялата къща? Въведете правило „Една стая, един стол“.

Ако имате навик да ядете практически във всяка стая, вие неволно създавате асоциативна връзка с храната навсякъде, където отидете и вече не можете да се избавите от непреодолимото желание да си устроите пиршество във всеки момент. Определете за хранене една стая и един стол. През тази седмица сключете със себе си договор всеки път, когато дойде време за хранене или ви се прииска да хапнете нещо леко, да го правите в специално избрана стая, седнали на точно определен стол.

  1. Все още сте на трибуните?

Време е да влезете в играта.

Не очакваме от вас да участвате в маратон – достатъчно е да намерите време за обикновена разходка. През тази седмица се постарайте да удължите ходенето пеша през деня поне с 15 минути – преди закуска, през обедната почивка, докато изпълнявате различни поръчения или преди лягане.

Поставяне на цел. Продължение

kak-postaviane na celПрез 4-ата седмица ви помолихме да сключите договор със себе си, като обозначите конкретните си цели. Сега е моментът да прочетете отново този договор и да го анализирате. Бяхте ли честни със себе си? Много е лесно да храните нереалистични надежди, ако за пръв път сте решили истински да отслабнете. Дори хора, които някога са спазвали диета, са склонни да си поставят труднопостижими цели. И когато не успеят, отстъпват.

Сега вие вече имате представа какви усилия ви струва да свалите излишните килограми. Знаете също на какво сте способни. Дошъл е моментът да помислите какво конкретно искате да постигнете. Освен това, като преразглеждате своите цели и укрепвате намерението си да ги осъществите, вие правите важна крачка към запазване на своята мотивация. Започнете преоценката на ценностите с попълване на теста „Как разбирате успеха?“.

ТЕСТ – Как разбирате успеха?

Част I

1.Колко тежахте при започването на диетата?

  1. За какво идеално тегло мечтаете?
  2. Да предположим, че не можете да достигнете идеалното тегло, какъв най-близък краен резултат би ви задоволил?
  3. Ако не можете да постигнете това „задоволително“тегло, какво тегло би било приемливо за вас?
  4. Да предположим, че отслабвате, но все още сте далече от „приемливото“ тегло; какъв краен резултат ще предизвика у вас чувство на разочарование?

Част II

Върнете се към своите „идеални“ килограми. Какво обозначава това число?

Моето минимално тегло в зряла възраст

Моето идеално тегло според ръста ми

Моето тегло, когато бях в гимназията или института

Минималното тегло, което успях да постигна в резултат на диета

Теглото, разумно за мен според моя лекар

Друго

На следващите въпроси оценете отговорите си от 1 до 5 – 1, 2, 3, 4, 5

Показанията на кантара не са единственият начин да оцените успеха на диетата. Какви други критерии са важни за вас? Като използвате скала от 1 (без значение) до 5 (много важно), оценете следните възможности;

  • По-малък номер дрехи или бельо
  • Дрехите ми стоят по-добре
  • Усещане за добър външен вид, енергичност, привлекателност
  • Подобряване на медицинските показатели (например намаляване на кръвното налягане)
  • Общо усещане за здраве

Ако номерът на дрехите или бельото има за вас голямо значение, каква цел искате да постигнете?

  • Номер на дрехите
  • Обиколка на талията

Какви други проблеми искате да решите с помощта на диетата? Като използвате същата скала от 1 до 5, оценете следните мотиви:

  • Да придобия по-голяма самоувереност
  • Да се чувствам по-секси и привлекателен/на
  • Да се чувствам по-удовлетворен/а от себе си и собствената си външност
  • Да чувствам, че мога да се контролирам
  • Да не се стеснявам от теглото си
  • Да бъда в добра физическа форма

Отговорите убедително говорят за вашите очаквания. По-долу ще прочетете поясненията към изказванията ви и някои мисли за това доколко сте честни със себе си.

Не приемайте неуспеха като несполука

Това може да се случи с всеки, който спазва диета за отслабване. Колкото и да е странно, хората често не осъзнават успехите си и онези, които са постигнали добри резултати, смятат, че са се провалили. Това се обяснява с факта, че мислите им са изцяло заети с непостижими цели и те просто не са в състояние да оценят реалните си успехи. Повечето хора преследват няколко цели наведнъж с решението си да отслабнат. Високите амбиции са добри в самото начало, за да ви насочат в нужната посока. Но ако целите ви са толкова грандиозни, че изглеждат непостижими, може да останете разочаровани. В действителност може би вече сте постигнали определени успехи и сте отслабнали много, но не сте постигнали своята „велика“ цел и затова смятате, че начинанието се е провалило. И именно тогава вие се предавате, връщате се към предишния си начин на живот и отново натрупвате килограмите, които сте успели да свалите.

Учени от клиниката за намаляване на теглото при Пенсилванския университет са провели интересно изследване. Те са помолили жени, започващи диета, да опишат четири различ ни цели. Ако вече сте попълнили теста „Как разбирате успеха?“, те ще ви се сторят познати.

Учените помолили жените да посочат:

■        Своето мечтано тегло: колко биха искали да тежат, ако могат да изберат идеално число.

■        Теглото, с което биха се почувствали щастливи, дори то да не е идеалното.

■        Приемливото тегло: числото, с което биха могли да се примирят, ако не успеят да постигнат нито първата, нито втората цел.

■        Теглото, което ще ги разочарова, дори да е по-ниско от сегашното.

Жените, участвали в изследването, хранели големи надежди. При това в началото на програмата теглото им стигало средно до 99 кг, средното „тегло на мечтите“ било 68 кг, а теглото, при което щели да се чувстват щастливи – 70 кг. Жените били готови да се примирят с тегло 74 кг, но щели да бъдат крайно разочаровани, ако спрат да отслабват при 82 кг, тоест след като са отслабнали със 17 кг.

В резултат на шестмесечния курс за отслабване жените свалили 16% от първоначалното си тегло или около 16 кг. Повечето специалисти биха оценили това като голям успех. Обикновено при началните етапи на една програма за отслабване може да се разчита на загуба от 10-15% от изходното тегло.

С една дума изследователите били доволни, а жените – не.

Те за малко не стигнали до долната летва – „теглото, будещо разочарование“, за което би трябвало да намалят 17% от първоначалните си килограми. Дори числото, на което гледали само като на приемливо, би изисквало намаляване на теглото с 25%. А за постигането на идеалното тегло би трябвало да отслабнат с 32%, тоест малко повече от два пъти над показателя, който специалистите приемат за безспорен успех.

Замислете се върху това. Участничките в експеримента постигнали твърде много. Те свалили значително количество килограми. Но тъй като нямали реалистична цел, повечето от тях били склонни да приемат резултатите от курса за отслабване като провал.

Разделете пътя на етапи

Разделете пътя
Разделете пътя

„Ето на – вероятно сте си помислили в този момент. – Сега ще ми кажат, че няма да мога да отслабна толкова, колкото ми се иска.“

Нищо подобно. Ние само ви призоваваме да се убедите, че сте си поставили постижима цел. Ако искате да свалите значи телно количество излишни килограми, много по-разумно е да си поставите не една крайна цел, а няколко междинни. Когато постигнете първата, можете да отпразнувате този малък успех, да си поемете дъх и да поемете към следващата. Подобен подход ще ви помогне да придобиете увереност в силите си. Освен това ще ви бъде по-лесно да оценявате постиженията си поетапно, а не с резки скокове.

Каква може да бъде първата междинна цел? Повечето специалисти смятат, че на този етап трябва да се ориентирате към загуба на около 10% от първоначалното тегло. За да определите колко прави това в килограми, разделете теглото си при започването на програмата на десет. Ако сте тежали, да речем, около 100 кг, 10% от тях са 10 кг.

Когато постигнете първата цел, си позволете седмица-две, за да се насладите на новото си, стройно „аз“ и оставете извършените промени да укрепнат в живота ви. Изпитайте удоволствие от собственото си отражение в огледалото и дрехите, които вече ви стоят добре. После определете следващата си междинна цел. В повечето случаи с времето процесът на от-слабване се забавя и това е напълно естествено. За да няма разочарования, ви съветваме като междинна цел всеки път да се стремите към намаляване на теглото с 5%.

Договорът със себе си

Нека сега още веднъж надникнем в договора, който сключихте със себе си в края на 4-ата седмица. Вие натрупахте известен опит и можете да оцените своя договор по друг начин. Сключете нов, ако поставените по-рано цели вече не ви задоволяват. Като ги изложите в писмен вид, ще можете да ги запомните по-добре и да ги сверявате с успехите си.

Целите: митове и реалност

Мит 1. Смятате за идеално теглото си от времето, когато сте се омъжили (когато сте завършили института или преди раждането на децата).

Да се надявате да се върнете към теглото си отпреди няколко години не е толкова лошо. Може би ще успеете да се доближите до него. Но ако говорим за период отпреди 15-20 години, най-вероятно ще трябва да преразгледате целите си. Много хора трупат килограми постепенно, с възрастта и при цялото им старание вече им е много трудно да водят същия активен живот като на двайсетгодишна възраст. Не живейте с миналото. Поставете си цел, която отговаря на сегашния ви начин на живот.

Мит 2. Смятате за идеално теглото, посочено в стандартната таблица за съответствието между ръст и тегло.

Действително ръстът и теглото често са взаимосвързани. Но за определянето на теглото имат значение и други фактори. Например вашето телосложение – набито, източено или балансирано. Обмяната на веществата: по природа обменните ви процеси са бързи и вие се движите много, или всички процеси при вас са забавени. Съществуват и други фактори, например количеството на мастните клетки в организма ви или теглото на родителите и другите ви роднини. Числата, посочени в таблицата, са верни само отчасти. Не им се предоверявайте в качеството им на мерило за успех или поражение.

Мит 3. Вие смятате за идеално най-ниското тегло, което сте постигали в резултат на различни диети в миналото.

Да, някога наистина сте успели да отслабнете много. Но фактът, че отново сте на диета, говори, че изгубените килограми са възстановени – всички или част. Ако си поставите за цел да постигнете толкова ниско тегло, което ще бъде трудно да запазите, вие ще попаднете в затворен кръг: губите тегло, отново го възстановявате и отново се опитвате да отслабнете. Най-разумно е да изберете за своя цел тегло, с което можете да живеете.

Мит 4. Колкото по-ниско е теглото, толкова по-добре е за здравето.

Нищо подобно. Много изследвания показват, че при наднормено тегло е достатъчно да намалите само с 5-10%, за да получите всички основни изгоди от това: намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет и дори от някои видове рак.

Мит 5. Ако не успеете да постигнете идеалното тегло, ще останете нещастни до края на живота си.

Разбира се, вие не мислите така. А ако цифрата на кантара наистина ви потиска и ви вкарва в порочния кръг на безкрайните диети и напълняване, значи е дошъл моментът да я смените с по-приемлива.

Не ме е срам да изляза с ластичен панталон

kak-lasti4en pantalon„Общо взето, нямах някаква конкретна цел, когато започнах да изпълнявам тази програма – спомня си Пег Хо. – Разбира се, никога не съм мечтала да стана фотомодел. Просто навърших 50 и станах много по-пълна, отколкото ми се искаше. Най-вече по здравни съображения реших, че е време да вляза във форма.“

Пег не можела да се нарадва, когато наблюдавала как стрелката на кантара се отклонява все по-наляво. Към осмата седмица тя била свалила повече от 7 кг, но към средата на програмата разбрала, че тези числа далеч не са най-важното.

„Една от първостепенните задачи, които си поставих, беше да стана по-активна. Реших по възможност по-често да се прибирам пеша след работа. За целта дори си купих ластичен панталон. С него обаче се чувствах толкова неловко, че трябваше да си обличам дълга трикотажна туника. Минаха може би около две седмици и аз забелязах, че панталонът ми стои много по-добре. Вече се чувствах удобно с него. Дори съпругът ми забеляза разликата.“

Към този момент Пег вече изминавала по няколко километра пеша след работа почти всеки ден. Освен това започнала да закусва, което по-рано никога не била правила. „Тези две промени в начина ми на живот имаха голямо значение за мен. След като закусех, бях способна да държа апетита си под контрол и да не му позволявам да ме ръководи. Ходенето пеша пък ми помогна да се справя със стреса. За мен то е нещо като медитация. И ми харесва.“

Харесва й също, че новият ластичен панталон изведнъж й станал много удобен. „Килограмите сами по себе си вече нямат особено значение за мен. Може да успея да се върна към идеалното си тегло, а може и да не успея. Но изглеждам по-добре, дрехите ми стоят прекрасно. А когато излизам на разходка, съм уверена и се чувствам по-добре. Това ми е напълно достатъчно, за да искам да продължа започнатото.“

Предстоящо: Борба със стреса

Животът е изпълнен със стресови ситуации и това далеч невинаги е лошо. Стресът приема различни форми и се проявява с различна сила и в повечето случаи е нормално и дори полезно явление. Проблемът е, че понякога ние не сме в състояние да намерим време за възстановяване и почивка, за да неутрализираме последствията от него. През следващата седмица ще разгледаме как стресът влияе на хранителния режим и пречи на отслабването.

Продължение – седмица девета, борба със стреса

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *