6 вида храни, които да избягвате, за да се радвате на дълголетие

Избягването на някои вредни храни може да повлияе на продължителността на живота

вредни храни
Кренвиршите и обработеното месо са изключително вредни храни

Ако искате да се радвате на дълъг и здравословен живот, ще е нужно да ограничите определени храни. Храненето е от ключово значение за организма. Продуктите, които са най-вредни и трябва да ограничите са преработеното месо, сладкишите и газираните напитки.

Тези храни се консумират по-малко в така наречените сини зони. Това са региони от света, където хората живеят сравнително по-дълго и страдат от по-малко здравословни проблеми с напредването на възрастта.

Тези зони варират географски и според кухнята. В тях влизат Гърция, Италия, Коста Рика и Япония. Общото между тях е, че хората там имат сходни хранителни навици и ядат по-малко от определени вредни храни. Пълноценните растителни храни като листни зеленчуци, плодове, боб и зърнени продукти се консумират повече в тези зони.

Друга обща черта между тези зони е, че в тях се избягват преработени храни, рафинирани зърнени продукти, сладки напитки, добавена захар. А червено месо и животински мазнини се използват рядко и то в малки количества. Редица проучвания откриват, че ограничаването на тези продукти намалява риска от сериозни хронични заболявания, сърдечни болести и рак.

 

Ето кои са 6-те вида храни, които трябва да ограничите, за да живеете по-дълго

 

  1. Преработени храни

От Коста Рика до Япония една от обединяващите черти на сините зони е, че там хората консумират предимно непреработени храни.

Основните продукти като ориз, боб и зеленчуци са за предпочитане пред полуфабрикатите, които са пълни с добавени мазнини, сол, захар и консерванти. Ултрапреработените храни, като пица, чипс и други подобни, са свързани с повишен риск от преждевременна смърт от сърдечни заболявания и рак.

 

  1. Захар

Захарта категорично саботира дълголетието. Тя се използва повсеместно в преработените храни. Много продукти, които дори не са сладки на вкус, съдържат огромни количества захар.

Захарта води до наддаване на тегло и повишава риска от диабет, чернодробни и сърдечни заболявания.

Препоръчително е да замените сладкишите от магазина с ядки, които са много богати на фибри и здравословни мазнини, или с плодове.

 

  1. Рафинирани зърнени храни

Диетите в така наречените сини зони са много богати на въглехидрати, но с една важна подробност – те консумират пълнозърнести храни, а не рафинирани, бели, брашнени аналози като бях хляб, тестени изделия и сладкиши.

Когато зърното се обработва, хранителните вещества като фибри, витамини и минерали се отделят от него. Също така често добавят към продуктите мазнини и захар за подобряване на вкуса. В резултат на това белия хляб, пастата, тестото за пица и сладкишите осигуряват много калории, но малко други хранителни вещества и могат да бъдат вредни за здравето.

 

  1. Червеното месо, особено преработените меса като колбасите

Диетите в сините зони се базират на повече растителни храни, според изследователя Дан Бюнтер.

Проучванията показват, че хората, които наблягат повече на месото, са по-склонни към развиване на сърдечни проблеми. Все пак червеното месо е по-добра алтернатива на преработеното месо, което е тясно свързано с раковите заболявания.

Червеното месо не е добре да се изключва напълно от диетата, но трябва да се консумира в умерени количества. В сините зони хората наблягат повече на яйцата, рибата и някои млечни продукти.

Дан Бюнтер – изследовател, преподавател, автор, продуцент, разказвач и публичен говорител

 

  1. Газирани и захаросани напитки

Газираните, соковете и енергийните напитки са сред най-наситените на захар продукти на пазара. Прекомерната им консумация е свързана с развиването на диабет и увеличен риск от ракови заболявания. Също така изкуствените подсладители като аспартам стават все по-популярни, но според специалистите те не са много по-добри за здравето.

Препоръчително е да замените вредните напитки с вода, кафе или чай.

 

  1. Животински мазнини

Тъй като диетите в сините зони са предимно на растителна основа, те използват най-вече зехтин и подобни мазнини.

Има куп доказателства, че редовната консумация на ненаситени мазнини понижава холестерола и пази здравето на сърцето. А наситените мазнини от животински произход правят точно обратното.

Заменянето на животинските мазнини със студено пресован зехтин може да предотврати редица здравословни проблеми, включително рак, сърдечно-съдови заболявания и невродегенеративни болести.

Въпреки това, има и доказателства, че маслото носи и ползи за здравето, но само в малки количества. Наситените мазнини стават вредни, единствено когато се прекалява с тях.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *