Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проблеми със слуха – кога трябва да отидем на преглед?

Повечето хора с нарушен слух не желаят да си признаят, че имат проблем. Представата за отнесени стари лели с грозни пластмасови слухови апаратчета… цялата тази картинка на старостта ни депресира. Затова вероятно не е изненада, че някои изчакват до 15 години, преди да потърсят помощ за отслабващия слух.

Британско проучване потвърждава, че основната причина да игнорираме проблемите със слуха е смущението. Много хора вярват, че другите ще ги определят като „бита карта“ или ще се отнасят с тях като с идиоти, ако им се наложи да носят слухово апаратче. Изследването установява също, че почти три четвърти от хората с нарушен слух, които не са отишли при личния си лекар или при специалист, не са считали слуха си за „достатъчно влошен“, за да потърсят помощ. Не попадайте в този капан.

sluh1Ако близките ви се оплакват, че не ги слушате внимателно, това вероятно не е защото те си мънкат под носа – колкото и да ви се иска да е така. Наистина важно е да получите диагноза за проблемите си. Личният лекар може да прегледа слуха ви и ако е необходимо, да ви насочи към специалист.

Преглед над 55?

Над един на всеки десет души сред навършилите средна възраст в Европа имат от умерен до остър проблем със слуха. Рутинните прегледи за загуба на слуха са невероятно ефективни и предлагат значително облекчение, тъй като вместо да живеят 10-15 години със затруднения в слуха, преди да потърсят помощ, хората могат значително да подобрят качеството си на живот, като реагират отрано. Средната възраст за първите прегледи на слуха е над 70 години и въпреки това на този етап 60% от хората вече страдат от значителна загуба на слуха.

Чувате ли песента на птичките?

Хората предполагат, че оглушаването просто означава „намаляване на звука“ на заобикалящия ни свят. Но загубата на слуха се проявява по много различни начини.

Доста често първо губим високочестотните звуци и се затрудняваме да чуем високите гласове и звуци като птичата песен, вълните и шумолящите листа на дърветата. Определени звукове от речта – „с“, „ш“, „ч“ и „ф“ или „п“, „к“ и „т“ – могат да бъдат трудни за разграничаване и разбирането при разговор да се окаже предизвикателство. Някои хора усещат изкривяване на звука, променливо качество на слуха и дори свръхчувствителност към определени шумове – явление, познато като хиперакузис. Но не само слухът е засегнат. Някои проблеми с ушите увреждат финия равновесен механизъм във вътрешното ухо, което причинява нарушаване на баланса или замаяност. При много хора се развива и тинитус (упорит, дразнещ шум в ушите). Различните ушни проблеми могат да причинят други симптоми като болка или секретиране.

Прогресиращо явление

Във Великобритания и САЩ загубата на слуха е третото най-често срещано хронично заболяване сред възрастните хора след артрита и високото кръвно налягане. Очакването е цифрите да се повишават. Двете основни причини за това са, че живеем по-дълго и че многобройното „бейби бум“ поколение, родено след Втората световна война, наближава пенсионна възраст. Трети фактор е броят на младите хора, които страдат от загуба на слуха вследствие на силен шум. Някои специалисти предвиждат, че броят на хората с нарушен слух почти ще се удвои до 2030 г. Вземете мерки, за да не последвате тревожната тенденция в тези две развити държави.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *