ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Загуба на слуха – ето кои са 4-те основни вида!

На медицински език двата основни вида глухота са познати като кондуктивна и сензоневрална. Разликата се определя от това какъв е проблемът и къде се корени. Някои хора страдат от смесен тип загуба на слуха, при която проблемите са съчетани – във външното или средното и вътрешното ухо, което води до комбинирана кондуктивна и сензоневрална глухота.

Кондуктивната загуба на слуха може да бъде следствие от всичко, което блокира предаването на звуковите вълни по пътя им от външното към вътрешното ухо – ушната кал е често срещана причина. Това състояние може да засегне едното или двете уши и често се лекува с медикаменти или операция.

Сензоневралната загуба на слуха или невросензорна загуба на слуха се дължи на пречка при преобразуването на звуковите вълни в електрически импулс във вътрешното ухо или при предаването на този сигнал към мозъка. Това е най-често срещаният тип глухота сред възрастните и обикновено засяга двете уши, като понякога е придружена от тинитус. Както интензивността, така и качеството на звука могат да бъдат засегнати. Най-честото оплакване е затруднение при интерпретиране на речта, особено при наличието на фонов шум. Някои проблеми могат да бъдат sluh ushiразрешени, преди да се стигне до трайно увреждане. Ако причината е вследствие на медикамент, който приемате, необратимото оглушаване може да бъде избегнато, ако проблемът се регистрира навреме. Слухов апарат, който усилва звука, за да повиши интензивността на сигнала, достигащ вътрешното ухо, може да помогне на по-голямата част от засегнатите.

Вродената глухота най-често е генетично обусловена. Този вид загуба на слуха може да бъде кондуктивна, сензоневрална или и двете. Може да се дължи на наследствено заболяване или да е резултат от инфекция, например когато бременната жена се зарази с рубеола, която засяга плода. Освен това вродената глухота може да бъде следствие от нараняване на бебето, нанесено при раждането.

Централната загуба на слуха е рядко състояние, причинено от нараняване или увреждане на слуховите пътища или центрове в мозъка. Възможните причина за това състояние включват множествена склероза, мозъчни тумори и инсулти.

Спешни случаи

Никога не опитвайте домашно лечение на остри ушни проблеми. Спешно потърсете лекаря си, ако усетите:

– Внезапна загуба на слуха в едното или двете уши.
– Болка в ухото, особено след нараняване на главата или шията, проникване на предмет в ухото или внезапна промяна в налягането (като при летене или гмуркане).
– Кръв или секретиране от ухото.
– Пристъпи на замаяност, проблеми с равновесието или усещане, че стаята се върти около вас.
– Ушна болка, придружена от висока температура и неразположение.
– Звънтящи или необичайни шумове в ухото.
– Всеки симптом, свързан с ушите, който усетите при приема на нов медикамент.
– Внезапно чувство за слабост в едната половина на лицето.

подобряване на слуха
Капсули за подобряване на слуха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *