ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да отслабваме, докато спим (пет правила)

Шведски учени доказаха, че недостигът на нощен сън води до увеличена потребност от храна.

sonХората, които хронично не си доспиват, поемат с 40% повече от необходимите калории, описват от kp.ru. Лошият нощен сън е причина за грешки в изработването на хормона на глада. Сигналите за ситост постъпват в мозъка със закъснение и това води до преяждане.

Авторът на изследването, д-р Колин Чапмън, обяснява нещата с потиснати реакции в дълбочинните структури на мозъка. Това води до трудно управление на апетита, като в същото време активността в центровете на удоволствието се усилва. Ето защо хроничното недоспиване нерядко причинява затлъстяване.

Екипът от университета в Упсала експериментирал с доброволци, на които било поръчано една нощ да се наспят добре, а на
следващата изобщо да не си лягат. На сутринта след всяка нощ доброволците получавали по 50 долара, за да си купят храна за деня. Доброволците трябвало да направят избора си измежду 40 продукта, половината от които били висококалорични, а останалите – нискокалорични. След безсънната нощ всички купували средно с по 18% повече храни, при това определено предпочитали висококалоричните.

Ето какво да направите, ако искате да отслабвате чрез здравия сън!

  • Лягайте си по едно и също време, включително в почивните дни. За възрастен градски човек това не бива да е по-късно от 22.30 до 0.30 часа. Осигурете си поне седем часа сън.
  • Избягвайте алкохола четири часа преди сън, а цигарите забравете час и половина преди съня. Чаша вино или 50 грама “твърдо” няма да навреди.
  • Храните с кофеин – кафе, кола, шоколад, ще ви пречат, ако ги поемате късно вечерта; ограничете се до три часа преди лягане.
  • Не яжте вечер тежки, люти, прекалено пикантни храни. Допустимо е преди сън да похапнете храни с триптофан – аминокиселината, която подпомага продукцията на хормона на съня. Това са пълнозърнест хляб, кашкавал, мед.
  • Редовно правете физически упражнения, но само през първата половина на деня. Предпочитайте лека аеробика, без да наблягате на силови упражнения.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *