Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Природно лечение на запек – програма за седем дни

Природно лечение на запек включва хранене и упражнения, които ще намерите в тази седемдневна програма.

На кого ли не му е познато неприятното усещане, когато ходенето до тоалетната се е превърнало в мъчение?

Средно 16% от населението в България страда от запек. Този проблем засяга в по-голяма степен жените – 20% от тях имат нередовен стомах. Съществуват средства, с чиято помощ ленивите черва могат да бъдат раздвижени – без слабителни!

Теоретично дебелото черво трябва да се изпразва всеки ден по едно и също време. От медицинска гледна точка обаче за запек се говори едва тогава, когато изхождането е по-рядко от три пъти седмично, свързано е със значителни оплаквания или е съпроводено от други симптоми, като например болки в корема и газове.

Защо червата стават лениви?

Редовното ходене до тоалетната е свързано с начина на живот. Храненето „на крак“, прекалено честата консумация на месо, недостатъчното движение, напрегнатото ежедневие – всичко това изморява червата. Повечето хора прекарват по-голямата част от деня в седнало положение – в колата, зад бюрото и пред телевизора. При това коремните мускули отслабват и на червата липсва външен стимул, за да се активизират. Бедната на баластни вещества храна не е подходяща, за да се раздвижват червата. Те не функционират достатъчно, а това не е добре за техните мускули и нерви. Недостатъчният сън и неритмичното ежедневие объркват чер вата и те реагират на това, като вършат работата си все по-ненадеждно и стават бавни и мързеливи. Последицата е хроничен запек.

В редки случаи чревната функция може да бъде недостатъчна и при заболявания като хипофункция на щитовидната жлеза или при прием на някои медикаменти.

За добра чревна функция

Жените са засегнати по-често от хроничен запек в сравнение с мъжете. При възрастните хора той се среща също по-често, отколкото при младите, защото с годините организмът страда от недостиг на течности. Възрастните хора рядко усещат жажда и затова трябва да обръщат повече внимание на приема на течности. При всички случаи на запек на червата е необходима фитнес програма. Към нея спадат редовното и целенасочено физическо натоварване, спокойствието и пълноценното хранене. Сутрешният масаж на корема, допълнителните баластни вещества или чаша умерено топла вода преди закуска често правят чудеса. Ако не се получи още на първия ден, не се отчайвайте. На ленивите черва им трябват няколко дни, за да влязат отново във форма.

Ето така можете да се избавите от мъчителния запек>                                                            (Вижте още по темата за ефикасната рецептна на проф. д-р Петър Манолов ТУК>)

Запекът може да засегне в определен момент и онези, които обикновено имат редовен стомах. Например смяната на времето, смяната на климата и преди всичко приемът на непознати подправки могат да смутят чревната функция. С малко търпение и безобидни домашни средства в повечето случаи проблемът се решава. Ако се разболеете и за известно време трябва да останете на легло, внимаваите да не натоварвате допълнително храносмилането. В седемдневната програма ще намерите много идеи за изготвяне на меню, което стимулира червата. Все пак се препоръчва да внимавате, ако внезапно появилият се запек е придружен с коликообразни болки, висока температура, гадене и силно подут корем. В такъв случай непременно потърсете лекарска помощ. Същото важи и ако въпреки предложената програма запекът не може да бъде преодолян в рамките на по-дълъг период от време, защото редовното храносмилане е предпоставка за здрав и работоспособен организъм.

Слабителните не са решение

Повечето хора посягат първо към слабителните, когато имат запек, а често това продължава с години. Все пак ползите и рисковете трябва да се претеглят внимателно.

Преди да вземете слабително, опитайте с домашни средства, с богати на баластни вещества храни, плодове или с растителни продукти. Те набъбват от водата, което увеличава обема на изпражненията – те стават по-меки и отделянето им се улеснява.

Слабителните могат да ви помогнат веднага, но крият опасност от привикване. Те поемат част от чревната функция, в резултат на което червата стават още по-мързеливи и отново трябва да прибегнете към слабителни. Освен това продължителното им приемане води до загуба на минерали, преди всичко на калий, който е необходим за перисталтиката.

Прочистване на червата у дома

Най-важните помощници на доброто храносмилане са баластните вещества. Така се наричат несмилаемите влакна в плодовете, зеленчуците, различните зърнени храни и зърнени продукти. Благодарение на характерната си способност да набъбват от водата те стимулират червата по естествен начин. Освен това по пътя си през храносмилателния тракт те се свързват с опасните за здравето токсични вещества и ги изхвърлят от организма. Това намалява риска от рак на дебелото черво.

Нормализирането на чревната флора с помощта на баластните вещества не може да се постигне бързо. Ако трябва да се справите спешно със запека, съществуват утвърдени меки слабителни, с чиято помощ още на следващия ден може да решите проблема.

Храносмилане без химия

Можете да опитате да възстановите функциите на червата с обикновените домашни средства. Установете сами кои от тях ви действат най-добре.

Ленено семе – Приемайте преди закуска и преди лягане 2 с. л. стрито или грубо смляно ленено семе с 1/2 л вода. Ако го разбъркате с плодов мус и подсладите с мед, ефектът му се усилва.

Пшенични трици – Сипете 1-2 с. л. пшенични трици в половин литър вода. Пийте сутрин преди закуска и вечер половин час преди лягане.

Живовлек – Изпивайте по 250 мл сутрин преди закуска и вечер 1 час преди лягане по 1-2 с. л. в 1 л вода.

Сушени плодове – Приемайте по 100 г сушени плодове дневно (като междинно хранене), напр. смокини, фурми, сливи.

Мляко с хрян – Сипете половин ч. л. хрян в 250 мл умерено топло мляко, пийте ежедневно, най-добре вечер.

Кисело зеле – Не само киселото зеле, но и 1-2 чаши зелева чорба могат да ви подействат добре. Също толкова ефикасни са сокът от сливи и бъз.

Минерална вода с високо съдържание на сулфати – Преди закуска изпийте 1 голяма чаша; общо за деня не по-малко от 2-3 л.

Рициново масло – При нужда вземете 1-2 с. л. Можете да неутрализирате вкуса с малко хляб или чаша мляко. Действа още след 2-3 часа.

Зрънца горчица – Всяка сутрин изпивайте 250 мл вода с 1 ч. л. бели зърна горчица.

Един ден яжте кисело зеле!

1 кг кисело зеле

2-3 резенчета ананас

1 морков

1 портокал

1 глава лук

1 ч. л. плодове от хвойна

слънчогледово олио

1 ч. л. кимион

2-3 л минерална вода

Разделете киселото зеле на три порции и го изяжте, разпределено през целия ден: сутрин, обяд и вечер.

Сутрин – Настържете на ренде моркова, нарежете ананаса на парченца, после добавете и двете в порцията сурово кисело зеле. Овкусете с олио и захар по желание.

Обяд – Нарежете лука на ситно, смачкайте плодовете от хвойна и леко задушете и двете в малко олио. Прибавете киселото зеле към сместа и задушете всичко за 10 минути.

Вечер – Отделете месестата част на портокала от люспите, нарежете я на малки парченца и ги смесете със суровото кисело зеле.

Важно! Пийте най-малко 2-3 л минерална вода дневно. Можете вместо вода да пиете билков или плодов чай.

За баластните вещества

За да могат баластните вещества да доведат до желания ефект и да стимулират храносмилането, трябва да обърнете внимание на следното:

Дайте на червата нужното време, за да свикнат с богатата на баластни вещества храна, иначе ще реагират със запек и газове.

Приемайте много течности, най-добре минерална вода. Пийте не по-малко от 2-3 л дневно, за да могат баластните вещества да набъбват.

Приемани преди хранене, баластните вещества подготвят стомаха за храносмилането и засищат по-бързо.

Особено ефективни за нормализиране на чревната функция са зър нените баластни вещества в пълнозърнестия хляб и продукти.

Богати на баластни вещества са също грахът, броколите, брюкселското зеле, празът, френското грозде, къпините, малините и черните боровинки.

Богатата на баластни вещества храна доставя и много витамини, минерали и микроелементи.

Мек слабителен чай

При спешни случаи по 25 г листа от сена, кора от елшовиден зърнастец, плодове от резене, цвят от лайка.

Смесете съставките. Залейте 2 ч. л. с 250 мл вряла вода, похлупете и оставете да се запари за 10 минути.

Прецедете чая и го изпийте неподсладен на малки глътки преди лягане.

Действието настъпва след около 6-8 часа.

Внимание! Приготвяйте този чай само в спешни случаи, не го прилагайте продължително време. Листата от сена и кората от елшовиден зърнастец могат да доведат до привикване и увреждане на червата.

За профилактика 50 г цвят от хибискус

Залейте 2 ч.л. цвят от хибискус с 250 мл вряла вода, похлупете и оставете да се запари за 10 минути.

Прецедете. Пийте по 2-3 чаши дневно на малки глътки след хранене.

Активирайте ленивите черва

Кой не помни безкрайните пътувания с колата през отпуската, без междинни спирания и без движение на чист въздух? Много хора прекарват повечето време седнали и в ежедневието си – в офиса или вкъщи. При тези обстоятелства парализиращата умора обхваща не само главата и крайниците, но посяга и към корема.

Можете да подпомогнете стимулирането на мускулатурата на червата с целенасочени упражнения и умората ще изчезне бързо.

Упражнение на батут

Започнете с 3-4 минути леки подскоци на батута. Краката са успоредни,коленете са леко присвити, гърбът е изправен, а ръцете – леко свити в лактите. Не е нужно да скачате високо, достатъчно е да се „отделяте“ на няколко сантиметра.

В продължение на 2-3 минути подскачайте на десния и левия крак, като ги редувате. Вдигайте нагоре ръцете противоравно.

Леко приклекнете и отскочете, като се изпънете и протегнете изцяло ръцете и краката. Повторете 4 пъти.

Завършете упражнението с 1-2 минути леки подскоци.

Упражнение за разтягане на коремните мускули

Седнете изправени върху гимнастическа топка. Краката са сгънати в коленете под ъгъл 90°. Стъпалата са поставени на ширината на хълбоците.

Поставете ръцете върху топката до тялото и бавно направете няколко крачки напред, докато гърбът изцяло легне върху нея.

Бавно снижете седалището към земята. Гърбът се извива по топката, а седалището остава във въздуха.

Избутайте се обратно по топката с гърба, променяйки разпределението на тежестта. Леко повдигайте горната част на тялото и приберете брадичката към гърдите.

Отново спуснете седалището надолу, изпънете гърба, като просто следвате формата на топката.

Нежно стимулиране на червата за лечение на запек

Със сигурност знаете от собствен опит, че твърде силният стрес, вътрешното безпокойство и неуравновесеността водят до недобро храносмилане и запек. Функцията на червата може да се възстанови отново не само активно, чрез движение, но и пасивно, чрез натиск отвън върху коремната стена. По този начин обемът на червата се намалява и те се стимулират.

Лекият масаж ще помогне на червата, а и на вас да се върнете във форма.

Рефлексогенен масаж

Масажирането на определени зони въздейства върху органите, чието „отражение“ са те.

Упражнение

Седнете напълно отпуснати на стол, вдишвайте и издишвайте дълбоко. С леки кръгови движе ния с върха на палеца на едната ръка масажирайте основата на другата длан (тук са разположени рефлексогенните зони за червата). Масажирайте бавно и с лек натиск. Започнете масажа с дясната ръка и след това сменете с лявата.

Първа помощ при хемороиди

Без излишен срам

Всеки втори възрастен човек страда от тях, но само един на сто споделя за това. Става въпрос за разширените вени в областта на ануса и ректума – хемороиди. Те са резултат от набъбване на венозните съдове, които се намират на прехода от дебелото черво към ануса, място, което е много добре кръвоснабдено. Хемороидите са разположени от вътрешната и от външната страна на аналния сфинктер и в повечето случаи остават незабелязани. Започваме да търсим помощ едва когато установим наличието на кръв в изпражненията и усетим сърбеж и парене в аналната област. Най-честата причина за тях е запек, бедна на баластни вещества или тлъста храна и недостатъчно движение.

Спешна помощ

Вследствие на запека при изхождане се упражнява повишено налягане в областта на ануса и сфинктера. Това предизвиква образуването и нарастването на хемороидите. Затова най-напред трябва да се отстрани запекът.

Леденият компрес ще намали отока на тъканите и ще облекчи болката. Напълнете найлонова торбичка с кубчета лед и я увийте в кърпа. Поставете компреса за 20 минути на болезненото място. Никога не поставяйте леда директно върху кожата, тъй като може да увреди тъканите.

Студените компреси с лечебна кал или извара облекчават възпалението.

Подходящи за подобряване на съдовия тонус са кратките студени бани в седнало положение при температура около 18 °С и продължителност 5-10 секунди. По подобен начин въздейства обливането със студена вода на коленете и хълбоците.

Топлите бани (38 °С) със съответните добавки като лайка или дъбова кора въздействат успокояващо, облекчават болката и отпускат.

Втриванията на рициново масло помагат хемороидите да се приберат по-лесно.

В дългосрочен план

Преминаване към хранене с повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти и кисело мляко.

По-чести и по-леки хранения, разпределени през деня, са по- лесно поносими, отколкото малко, но изобилни, особено вечер. Така се избягва бързото препълване на червата.

Всеки вид движение стимулира мускулатурата на засегнатите съдове и оттичането на кръвта от тъканите на ректума. Избягвайте продължително стоене прави или седнали.

Упражненията за тазовите мускули заздравяват тъканите около сфинктера и освобождават хемороидалните възли.

Повдигането на стъпалата по време на сън облекчава състоянието.

При плоско и широко стъпало трябва да се вземат мерки, тъй като неправилното разпределение на тежестта също води до появата на хемороиди.

Хигиенни правила

При хемороидите, които кървят, често се стига до възпаления. Затова специалните грижи и строгата хигиена са задължителни.

За намаляване на натиска и за предпазване на ректалната лигавица преди ходене по голяма нужда в ануса може да се постави мехлем.

След изхождане грижливо почистете мястото около ануса с мека книжна салфетка и след това измийте цялата област с водна струя. Внимателно подсушете. По време на почистването свийте ануса, за да не травмирате лигавицата.

Едно биде или клосомат е добра инвестиция, ако страдате хронично от хемороиди. Клосоматът е автоматично устройство за измиване и подсушаване на слабините.

Упражнения за трениране на сфинктера за лечение на запек

Тези упражнения може да се изпълняват в седнало или легнало положение. При всички упражнения най-напред вдишайте и едва при издишването стегнете мускулите. Между отделните упражнения се отпускайте.

Сложете между коленете кърпа и ги притиснете колкото можете. Отпуснете.

Сложете ръцете отстрани на събраните колене. Опитайте се да разтворите коленете, докато ги притискате едно към друго с длани. Отпуснете.

Сложете краката един върху друг и силно притиснете коленете. Отпуснете.

Изпънете краката, като само предните части на стъпалата са поставени една върху друга. При тиснете долния крак нагоре, а горния надолу. Отпуснете.

Свийте мускулите на сфинктера, задръжте напрежението за няколко секунди. Отпуснете.

Накрая стегнете мускулите на корема, на сфинктера и на седалището. Отпуснете.

Седящи вани

Подготовка

За процедурите е подходяща и обикновената вана. Сложете в нея ниско столче, върху което можете да поставите краката си.

Във водата трябва да е само седалището до пъпа. Дръжте наблизо кърпа, за да завиете краката и прасците.

Баня с лайка за лечение на запек

Залейте шепа цветове от лайка с 3 л вряла вода. Оставете да се запарят за 10 минути. След това прецедете отварата и я добавете към водата във ваната. Температурата трябва да е между 32 и 35 °С.

Съвет

Можете да замените цветовете от лайка със същото количество цветове от арника. Отварата от див кестен и дъбова кора действа противовъзпалително и намалява отока. За целта поставете 2-3 с. л. раздробена кора или кестени в 1 л вода да заврят и ги оставете да се запарят 15 минути.

Също така 8-10 капки масло от чаено дърво, добавени към водата във ваната, ще облекчат сърбежа и болките.

Да обобщим всичко за лечение на запек:

ХРАНЕНЕ

Нормализирайте чревната флора чрез:

  • богати на баластни вещества и бедни на мазнини хранителни продукти, които предотвратяват появата на запек,
  • смески за чайове, които действат слабително,
  • утвърдени домашни средства за лечение, които подпомагат храносмилането по естествен начин.

ДВИЖЕНИЕ

Раздвижете червата с:

  • упражнения с батут, които укрепват коремната мускулатура, и
  • упражнения с гимнастическата топка, допринасящи за регулирането на перисталтиката.

РАЗТОВАРВАНЕ

Погрижете се за комфорта на червата с:

  • компреси на корема, предизвикващи облекчение при газове и спазми,
  • масаж на рефлексогенните зони на ръката, който успешно стимулира храносмилането,
  • отпускащи махообразни движения върху гимнастическата топка.

 Натурален продукт срещу запек>>>!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *