ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Отказът от цигарите ви добавя 13 кила за година!

Много пушачи обясняват нежеланието си да откажат тютюна със страх от увеличаване на теглото. Учени доказаха, че този страх е напълно основателен.

zabrana-pushene-2012Американски изследователи от Penn State College of Medicine установиха, че през първата година след отказа от цигарите бившият пушач си добавя 5-6 килограма допълнително тегло. Тази добавка може да достигне до 13 кила, отбелязват от medikforum.ru.

Според изследването мотивът на много пристрастени към тютюна да не го отказват е именно страхът от бързо напълняване. Тези хора гледат на пушенето като на инструмент, чрез който контролират теглото си или отслабват. Наблюдение върху група дороволци, които отказали цигарите, показва, че историята с килограмите се проявява при 53% от тях.

Понякога това се случва заради стреса, който преживява лишеният от никотин организъм. Друг път е резултат на ново поведение – непрекъснато да се похапва нещо, за да се утоли никотиновият глад. Това “нещо за похапване” обикновено е чипс или шоколадче, т.е. високо калорично.

Цитираните учени отбелязват, че в първите месеци след отказа бившият пушач има завиден апетит, но след това нещата се нормализират.
Важно е да се отбележи все пак, че при отказ от тютюнопушене е добре да се избере и изпълнява подкрепяща програма. На онези, които се боят да не напълнеят, е добре да се обясни: при подходящо хранене и добра физическа активност това просто няма как да се случи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *