Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Канцерогенен фактор: човек

Някои видове рак се срещат по-често в някои фамилии. Това не означава, че ракът е „наслед­ствен“. При определени обстоятелства, които са известни само отчасти, организмът на тези хора е готов по-често в сравнение с останали­те да развие рак. Рак на белия дроб при дядото и бащата например е достатъчна причина да ос­танете непушач и да внимавате за агресивни по отношение на белия дроб увреждащи вещества и прахове на работното място. За дъщерята на жена, болна от рак на гърдата, рискът също да се разболее от рак на гърдата се повишава трикратно. За нея редовната ежемесечна самопроверка и ежегодният контрол от лекар би трябвало да се разбират от само себе си. Ако в ран­ните години се появи рак, сред роднините от първа степен на този раковоболен рискът от заболяване е силно повишен: в този случай те непременно би трябвало да се подложат на пред­ложените за всички предварителни изследвания.

Собствен за организма причинител

В организма на всеки здрав човек има туморни гени, т.нар. онкогени. Външни въздействия или стимули могат да активират тези собствени за организма ракови гени.

Всяка клетка на организма освен това има ензи­ми, които някои канцерогенни вещества могат да активират. Всяка клетка от тялото обаче има и други ензими, които могат да „обезвре­дят“ тези опасни вещества. Извън това чер­ният дроб може да превръща първично безопас­ни вещества в канцерогенни субстанции. Следо­вателно ракът е заложен като „възможност“ във всеки човек. Той не е заболяване на един оп­ределен орган, а на целия организъм. Раково образувание възниква едва когато е нарушено рав­новесието на целия организъм.

Начинът на живот като рисков фактор

За да може едно струпване от ракови клетки да се разрасне, контролните функции на собстве­ната за организма защитна система трябва да са нарушени. Във всеки случай болестите на имунната система са допълнителен риск. Но също така душевният стрес като например дълго­то потискане на собствените потребности и чувства, неизживените конфликти във взаимо­отношенията с партньорите и потиснатите гняв и агресия отслабват имунната система. По подобен начин въздействуват травмиращите, дълбоки преживявания като загубата на любим човек например.

Монотонността също може да бъде стресов фактор. След събития, които предизвикват чувство на дълбока безднадежност и обезсърчаване, може да възникне раково заболяване. Сами по себе си те не могат да бъдат нито причина, нито „двигател“ на едно раково заболяване. Изследванията върху голям брой болни от рак са установили, че те реагират на света, който ги заобикаля по един определен начин. Те са ориен­тирани към успеха, държат се приспособленски, жертвоготовно, любвеобилно, избягват кон­фликтите и рядко дават воля на яда си. След провал в личните взаимоотношения относи­телно по-често от останалите хора търсят утеха в безпощадна работа. Не обръщат внимание на болестните признаци, често консумацията на алкохол, цигари или различни таблети при тях е висока.

Този модел на поведение представлява рисков фактор и за други заболявания. И той води до това точно тези застрашени хора да се боят от програмите за ранно диагностициране. Психическите и социални фактори в голяма сте­пен определят как един човек ще реагира на ди­агнозата „рак“ и как ще протече болестта. Важна, подкрепяща функция имат близките хора. На някои раковоболни им се отдава да преодолеят страха от болестта.

Раковоболни, които намират смелост да се справят с болестотворните фактори в своя живот, които са готови да го променят и тър­сят психологическа подкрепа в това си начина­ние, могат чувствително да подобрят качест­вото на оставащите им дни.

Заразен ли е ракът?

Не. Само при някои видове рак се доказва връз­ка с определени вирусни инфекции. Вирусите сами по себе си не предизвикват рак. Трябва да се намесят и други фактори. В раковата тъ­кан след това повече не се откриват вируси. По тази причина раковоболните не за заразни.

Слънчевите лъчи като рисков фактор

Сигурно е, че ултравиолетовите лъчи играят роля в развитието на рак на кожата. Прекомер­ното облъчване от слънце, кварцова лампа или солариум в продължение на години, понякога до слънчево изгаряне, чувствително повишава опасността.

Пушенето като рисков фактор

„Удоволствието“ от пушенето с времето ста­ва най-важната причина за развитие на рак. Пушенето предизвиква почти 90 процента от рака на белия дроб, а тъй като пу­шенето е в основата и на много други видове рак, общо около една трета от всички случаи. Рискът за рак на белия дроб нараства с всяка ци­гара и зависи от възрастта, в която човек се е пристрастил към пушенето: при пушачите, ко­ито са започнали да пушат редовно на 15-годишна възраст, рискът от рак на белия дроб е пет пъти по-висок, отколкото при тези, които са започнали на 25. Който пуши до десет цигари на ден носи пет пъти по-висок риск, който пу­ши над 35-четиридесет пъти. Едва петнадесет години след преустановяване на пушенето се достига рисковото ниво на един непушач. Пушачите на пури и лула носят „само“ около че­тири пъти по-висок риск от рак на белия дроб в сравнение с непушачите, но пушачите на пура за­боляват по-често от рак на устната кухина и хранопровода, а пушачите на лула от рак на уст­ните и езика.

Непушачи, които в продължение на години са па­сивни пушачи край своите партньори или на ра- ботното си място, също носят повишен риск. Затова много страни вече са въвели законови мерки за защита на непушачите.

Алкохолът като рисков фактор

Многобройни изследвания се доближават до съмнението, че алкохолът повишава риска от рак. Алкохолът или по-точно фузеловото масло в спиртните напитки и танинът в червеното вино в течение на десетилетия са рисковите фактори за развитието на рак на устната кухи­на, гръкляна, хранопровода, черния дроб и задстомашната жлеза.

Злоупотребата с алкохол засилва действието на тютюневия дим: това двойно натоварване повишава риска от раково заболяване 20 до 40 пъти.

Храната като рисков фактор

Експертите преценяват, че една трета от ра­ковите случаи могат да се отнесат към нездра­вословното хранене. Повишената консумация на животински мазнини повишава риска от рак на червата. С храната ние приемаме и цяла палитра канцерогенни вещества като например нитрозамин и нитрозамид в осолените месни изделия, пушените риба и сирене. Нитратното съдържание в зеленчуците и питейната вода не­прекъснато се покачва. Слюнката, стомахът и червата и сами произвеждат собствени за орга­низма нитрозамини. Освен това нитрозамини се намират в дима от цигарите и пурите – и най- много в дима, който поглъщат непушачите. При печенето се образуват бензпирени, ако мазнина­та капе в жарта. Тези канцерогенни вещества възникват и ако сгорещената мазнина започне да пуши в тигана, намират се и по тъмната ко­жа на студено пушените ястия, афлатоксинът е отрова, която произвеждат някои плесенни гъби и предизвиква предимно рак на стомаха у черния дроб. Тя се съдържа в плесенясалите хра­нителни продукти и дори когато плесента бъде отстранена. Мухлясали хранителни продукти (преди всичко орехи, пушен бут, хляб, мармалад) би трябвало винаги да се изхвърлят изцяло. Гъ­бите, които се използват за производството на сирене, не произвеждат тази отрова. Тежки метали като кадмий, хром, никел и арсен се на­мират в нарастващи концентрации в зърното, житата и плодовете, в гъбите, вътрешности­те, месото и рибата. Те също така се имат пред вид като евентуални причинители на рак.

ДА НАМАЛИМ РИСКА

-ХРАНА: Балансираната пълноценна храна, по възможност на биологично-динамично от­глеждане, е най-добрата профилактична ди­ета срещу рак

ПУШЕНЕ: Най-добре би било: да се откажете. На когото това не се удаде: драстично намаляване консумацията на цигари, избягване на дълбокото вдишване

ЗЛОУПОТРЕБА С АЛКОХОЛ: Ограничете кон­сумацията на алкохол

СЛЪНЦЕ: Избягвайте продължителното из­лагане на силни слънчеви лъчи

ЛИЧНА ХИГИЕНА: Чистотата, разбира се, е за добро самочувствие и атрактивност. В интимния живот на мъжа има и друг фак­тор: чистота е принос в профилактиката срещу рак на пениса и предлага определена за­щита срещу рака на матката при партньор­ките

ХРОНИЧНИ ВЪЗПАЛЕНИЯ: Опитайте се да лекувате хроничните възпалителни заболя­вания (напр. в устата, такива по стомашната лигавица, жлъчката и др.)

ХОБИ: Избягвайте да работите с азбестови материали

РАБОТА В ГРАДИНАТА и домакинството: По принцип в градината използвайте сред­ствата за борба с вредителите много икономично. Стриктно спазвайте указанията за предпазване. Носете гумени ръкавици, пръскайте само при спокойно време. Средс­тва за импрегниране на дърво поставяйте само с ръкавици и дихателна маска

Медикаментите като рисков фактор

В продължение на десетилетия бушува дискуси­ята за канцерогенното действие на таблетки­те „антибебе“, без да е казана последната дума. Естрогените, прилагани при остеопороза, са идентифицирани като канцерогенни по отношение на матката, а в същото време предпаз­ват от рак на яйчниците.

За мехлемите, съдържащи катран и арсен, също съществува съмнение, че предизвикват рак при дълга употреба.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *