Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Безопасна ли е храната, паднала на пода?

Спомняте ли си старата тийнейджърска шега за правилото на трите секунди? Не от спорта: ако изпуснеш на пода някаква храна и я вземеш незабавно, тя може спокойно да се изяде. Безопасно е!

foodСега същото нещо твърдят биолози от Великобритания. Според британските учени храната, която е останала върху мръсния под по-малко от пет секунди, е безопасна и може да се изяде. За толкова кратко време в нея не могат да проникнат никакви микроби.

За да се стигне до тези изводи, група студенти под ръководството на микробиолога професор Антъни Хилтън, направили експеримент. Върху различни подови покрития – килим, ламинат и теракот, те разсипали четири вида храни – сандвичи, бисквити, макарони и късчета торта. Те вдигали образците от храни през различни интервали от време – от три до 30 секунди, след което ги отнасяли в лабораторията. Там храните били проверявани за стафилококи и ешерихия коли.

Експериментът потвърдил ролята на фактора време, описват от medikforum.ru. Дори макароните и тортата стават за ядене, ако са престояли долу по-малко от пет секунди. Рискът от заразяването им с опасни микроорганизми тогава е нищожно малък.

Най-безопасното подово покритие в това отношение се оказват килимите и мокетът. Противно на очакванията – ламинатът и плочките от теракот много по-агресивно “предават” микробите на изтърваната храна.

След въпросните експерименти друга група студенти направили анкета сред познатите си с въпрос – дали ядат храна, изтървана на пода. Оказало се, че “правилото на петте секунди” практикуват 87% от анкетираните. 55% от тях били жени.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *