ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Докторът може да ни зарази със стетоскопа си!

Популярната докторска слушалка (стетоскоп) при липса на дезинфекция може да стане източник на зараза.

stetoskop81-450x253Инструментът за класическа диагностика е в състояние да пренесе зараза от един пациент на друг и опасността е по-голяма в сравнение с тази от ръцете на медицинско лице, твърдят от medikforum.ru. По стетоскопи са намирани опасни микроорганизми, включително стафилококи.

Това е един от пътищата за пренасяне на вътрешно болничните инфекции. Здравето на хората, които са в болница, вече е подкопано от някакво заболяване и новата болест, “подарена” от инструмента, може да се окаже съдбоносна за тях. Хората са с отслабен имунитет и по тази причина от медицинския персонал се изисква да спазват строги хигиенни правила. Само че това не винаги се случва.

Доказано е с изследване и тестове, че след като лекарят прегледа със стетоскоп 71 пациенти, уредът става опасен. Стетоскопът е по-мръсен от ръцете на доктора – все пак тях той ги мие, а за стетоскопа обикновено забравя. Наблюденията и изводите по тази тема принадлежат на д-р Дидие Пите, експерт на Световната здравна организация с практика в Женева.

Д-р Пите и екипът му направили опит, работейки с ръкавици и стерилен стетоскоп. След въпросния 71-и пациент било направено микробиологично изследване. То установило замърсяване по китките на лекаря, както и по целия стетоскоп, но с най-голяма микробна концентрация била диафрагмата – всъщност тя се допира до кожата на пациентите. За д-р Пите това не е изненада: той признава, че нещата се случват заради постоянното докосване до различни тела на болни хора. Неговото мнение е, че след всеки преглед слушалката трябва да се обработва антисептично, също както задължително е да се измият ръцете на лекуващия със сапун и топла вода.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *