Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Трябва да знаеш това за бактериите!

бактерии, зараза, грип

Различни видове:

Някои от бактериите са не само безопасни, но и много полезни -например бактери­ите в киселото мляко или в стомашната флора.

Болестотворните бактерии причиняват различни заболя­вания – менингококите водят до менингит, пневмококите -до пневмонии и отит, трепонемите – до сифилис.

 

Как се размножават?

Бактериите са най-старите живи организми на планетата, както и най-многобройните. Състоят се от една единствена клетка, но разполагат с всички необходими за живота и ре­продукцията системи. Всяка бактерия се разделя на две еднакви клетки. Това става повече или по-малко бързо в зависимост от вида и от окол­ните условия. При температу­ра от 37 градуса колибацилите (отговорни за пикочни ин­фекции) се размножават за 20 минути, а бацилите на Кох (причиняващи туберкулоза) – за 4 часа.

 

Как се предават?

Болестотворните микроби се разпространяват по няколко начина:

  • Чрез пряк контакт със заразен човек – докосване, целувка, сексуален акт.
  • Чрез самозаразяване, на­пример прехвърляне на бак­терии от дебелото черво в пикочните пътища.
  • Чрез посредничеството на животно – одраскване от котка, Лаймска болест чрез кърлежите и др.
  • Чрез непряк контакт с бактериите, намиращи се в почвата, водата или живи­те организми. Стафилококите например се съхраняват 60 дни в храните и могат да при­чинят хранителни отравяния, а бактериите на тетануса живеят години наред в пръстта.

 

Как да се предпазим?

Хигиената е най-важното средство за превенция. Мие­нето на ръцете е лесен начин да се предпазим, особено ако го правим често. За да из­бегнем салмонелата, трябва да обработваме храните на достатъчно висока темпера­тура, против стафилококите е важно веднага да се дезинфектират раните, да се използ­ват медицински материали за еднократна употреба и пре­зервативи.

Ваксинации са създадени против дифтерит, тетанус, коклюш, менингит и други инфекции.

 

Как да се лекуваме?

Нашите антитела, изработе­ни в организма от имунната система, най-често сами се справят с атаките на бакте­риите в гърлото, носа или при повърхностни рани.

Антибиотиците унищо­жават по-голямата част от бактериите или възпрепят­стват размножаването им. Те са предназначени по-скоро за тежки инфекции на белите дробове, сърцето и костите, както и за пациенти с отсла­бена имунна система като възрастните хора например. Масовата употреба на анти­биотици води до развитие на бактерии, които си изработ­ват резистентност към тях.

 

3 златни прави­ла при лечение с антибиотик:

  1. Взимайте точната доза, която ви е предпи­сана.
  2. Спазвайте продължи­телността на лечението.
  3. При поява на нежелан ефект се консултирайте с лекар.

 

 

Рецепта за лекарство против бактерии, вируси и паразити

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *