Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ям, значи съм виновна!

Всеки втори човек в България има повишено телесно тегло. Дали всичко е в храната? Каква е ролята на емоциите?

вина, хранене, диети, отслабване

В България два милиона от възрастното насе­ление е с наднормено тегло, а половината от тях – със затлъстяване. При децата тези числа са 200 000 и 67 000. Така се нареждаме на шесто място в европейската класация за затлъстява­щи нации.

Сценарият винаги е един и същ – лю­бовен скандал, несправедливо разпределение на служебните задължения, лоши оценка на детето в учи­лище – и хоп, за утеха се нах­върляме на грамадно парче пица, половин шоколад или цяла кутия сладолед!

Да, емоциите ни карат да ядем, понякога и без да изпит­ваме глад. Това е така, защото чрез храненето забравяме или заглушаваме изживяванията си. Храната има успокоителен ефект. Проблемът е, че с тече­ние на времето това „обезболя­ващо“ става все по-неефикас­но. Някои хора дори започват да се хранят като превенция на предстоящо психическо изпитание и така… килогра­мите се трупат.

Ям, значи съм виновен/виновна

При тези, които се утешават с храна, предприемането на диета може да доведе до още по-голямо задълбочаване на проблема. Няколко месеца без любимите храни завършват с ожесточено нахвърляне върху същите продукти при най-лекото раздразнение или разочарование. Порочният кръг се затваря, появява се недоверие в собствените сили, самочувствието е накърнено. Тези изживявания наподо­бяват чувството на вина, ха­рактерно за алкохолиците и големите пушачи.

Сигналите на глада

За да овладеем килограмите, трябва най-сетне да се научим да „чуваме“ изискванията на тялото – както това правят бебетата. Те се хранят, кога­то са гладни и престават да ядат, когато се наситят. Това правило изглежда просто и логично, но повечето от нас не го спазват. Опитайте да пропуснете сутрешната за­куска и забележете в колко часа усещате глад. Хранете се на тихо и спокойно място, без телевизия и компютър, седна­ли удобно, а не прави или в превозно средство. Отделете време и внимание за всеки продукт, който хапвате, при това – без чувство за вина, а с наслада.

 

 

Д-р Касабие: Гладниците лъжат!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *