Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето защо трябва да прегръщаме детето си

Нямаме съзнателен спомен за преживяното през най-ранното детство

 

прегръдка

Но този спомен е кръв от кръвта и плът от плътта ни. Той допринася да се чувстваме добре, влияе върху способността ни да завързваме връзки и определя дали сме податливи на психични проблеми.

Думата памет има нещо общо с мисленето и асоциираме с нея преди всичко нашите съзнателни спомени. Първият учебен ден, научената с много мъки формула, лица, телефонни номера… Това знание се съхранява в „експлицитната“ памет. Но има много неща, които правим, без да се замисляме. Философът и психиатър Томас Фухс нарича това телесна памет. Тя обхваща всички наши минали сензорни, моторни и емоционални преживявания. Така всеки човек разполага с ноу-хау, здраво закотвено в централната нервна система. Някои неща сме усвоили с много усилия и съзнанието се е изтеглило от тях едва по-късно. Например кой компютърен клавиш къде се намира – пръстите работят автоматично. В друго ноу-хау съзнанието никога не е участвало.

Интуитивно знаем

Едва преди няколко години бе открито огромното значение на телесните изживявания за нашите чувства и мисли. Стана ясно колко далеч се простира действието на имплицитните спомени от първите ни години. Защото в детството си сме открили нещо много важно: как хората се отнасят помежду си.

Беатрис Бийби, психоаналитик, професор в Колумбийския университет, изследва успеха на безмълвната комуникация между бебетата между 4 и 12 месеца и родителите. Този период има огромно значение за бъдещото развитие. През първата година обемът на мозъка се удвоява. В деветия месец образуването на нови невронни връзки достига връх. С голяма бързина съзряват онези участъци от мозъка, които играят роля в регулацията на стреса, в афектите и преработката на емоциите. Невронната мрежа в зависимост от ранните преживявания се приспособява към околната среда. Това се случва чрез общуването на бебето с най-близките хора, особено с майката. Най-важната й задача в тази фаза е да вдъхне на бебето сигурност, да го освобождава от стреса, с който то реагира на новия свят, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *