ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои са най-важните витамини против отпадналост?

Отпадналостта най-добре се описва като липса на енергия и умора. Тя може да е резултат от …

… приемане на лекарства или нарушено здраве. Спирането или коригирането на дозата на лекарствата, както и откриването и лечението на заболяването, което причинява тези симптоми, ще помогне да облекчите положението си, но понякога това не е достатъчно. Витамините идват тук като безценен помощник. Най-важните от тях са:

Витамин В12

Този витамин, известен също като кобаламин, помага за създаването на енергия чрез превръщането на въглехидратите в глюкоза. Когато имате ниски нива на витамин B12, може да получите задух, изтръпване на пръстите на краката и ръцете, умора, диария или нервност. Можете да вземете B12 във формата на хранителна добавка или под формата на инжекция. Най-много се съдържа в храни като риба, млечни продукти и яйца. Някои лекарства, обаче, могат да понижават нивото на витамин В12 в организма и не могат да се приемат с него. Такива са антибиотиците от групата на тетрациклините, антиконвулсантите, химиотерапия и други. Поради тези причини такава добавка трябва да ви бъде препоръчана от лекар.

Витамин D

Той има няколко важни роли в организма, като подпомагането на метаболизма, усвояването на фосфор и калций и регулирането на повече от 200 гена. Ако в организма ви има недостиг на витамин D, може да изпитате умора, болки в мускулите, костни фрактури и слабост, липса на енергия, симптоми на депресия, проблеми със съня, промени в настроението и понижен имунитет. Можете да вземете капсули витамин D с калций. От природата този витамин се усвоява чрез излагане на слънчева светлина и от някои храни, като например яйчените жълтъци, сьомгата и сиренето. Прилагането на твърде много витамин D може да предизвика гадене и повръщане, сериозни сърдечни проблеми и объркване. Някои лекарства могат да взаимодействат с витамин D, като например понижаващите холестерола, медикаментите за отслабване и противогърчовите лекарства.

Витамин B5

Наричан още Пантотенова киселина този витамин може да бъде от полза за предотвратяване на умората и няколко медицински състояния, които я предизвикват. Такива са, например, синдромът на хроничната умора, множествената склероза, стресът и депресията. Освен приемането на хранителна добавка, можете да получите този витамин, като ядете черен дроб и бъбреци, всякакво месо, грах, гъби, слънчоглед, ягоди, броколи и карфиол. Няма сериозна опасност от предозиране на този витамин, защото тялото изхвърля ненужните количества от него, но може да причини диария, стомашни киселини и гадене. Говорете с вашия лекар преди да приемате витамин B5 в съчетание с гинко билоба или чесън, както и едновременно с лекарства, използвани за лечение на деменция, болестта на Алцхаймер или нарушена мускулна слабост.

 

 

Недостигът на желязо води до чувство на умора

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *