Практични съвети как да преодолеете хроничната умора

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

  • Превърнете спорта в навик. Движението увеличава синтеза на ободряващите невро-трансмитери, ендорфините. При физическо натоварване се увеличава и притокът на богата на кислород кръв към мозъка и мускулите и броят на кръвните клетки нараства. Спортът е гаранция за по-добър сън. А и ежедневните дей­ности като носенето на пазарските чанти ще ви се струват по-леки, когато сте във форма.
  • Вътрешен свят. Опитайте йога, медитация, ки гонг (древни китайски упражнения за дишане и медитация), за да се изпълните с енергия.

 

ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

  • Проверете предписаните ви лекарствата. Хроничната умора може да бъде странично дей­ствие на някои медикаменти като бета-блокерите, антидепресантите пароксетин (сероксат) и сертралин (золофт) и ле­карството, изписвано при безпокойство и тревожност алпразолам (ксанакс). Възможно е някои обезболяващи медика­менти без лекарско предписание да нарушават съня ви зара­ди съдържанието си на кофеин (повече отколкото в 1 чаша кафе). Консултирайте се с лекар или фармацевт да не би умо­рата да се дължи на някое от приеманите от вас лекарства.
  • Сменете противоалергичното си лекарство. Новото поколение антихистамини нямат седативен ефект или при­чиняват сънливост в доста по-малка степен.

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  • Мултивитамини. Не ги пропускайте, за да сте сигурни, че си набавяте необходимото ко­личество витамини от групата В (те подпомагат метаболиз­ма на въглехидратите и белтъчините и образуването на кръвните клетки), магнезий (важен за производството на енергия) и други есенциални хранителни вещества.
  • Женшен. Помислете дали да не приемате панакс (амери­кански) женшен (100-250 мг) 2 пъти дневно. Доказано е, че тази билка помага за преодоляването на умората.

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

  • Стимулирайте сетивата си. Ароматите на някои есенциални масла като от сандалово дърво и лимон действат ободряващо. Поставете ги в дифузер или капнете няколко капки на носна кърпичка. Добаве­те няколко капки лавандулово масло към ваната преди ля­гане, за да заспите по-лесно.

 

НАЧИН НА ЖИВОТ

  • Почивайте си. Едва 35% от възрастните успя­ват да спят по 8 часа на нощ в дните през седми­цата. Превърнете времето за сън в свой приоритет. И помне­те, че никога няма да „наваксате“ изгубения сън през уикенда.
  • Социални контакти. Не се изолирайте, за да не изпад­нете в отегчение и депресия, които, от своя страна, могат да причинят хронична умора.
  • Намалете никотина. Тютюнопушенето понижава кисло­рода в кръвта, а той осигурява енергия за тъканите и муску­лите. В резултат на това настъпва умора след преминаването на първоначалния прилив на енергия от запалването на цигара. Помислете за начини да откажете цигарите.

 

 

5 начина да кажете “Чао” на пролетната умора

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *