Знаехте ли? Има и тих инфаркт, който също е опасен. Как навреме да го разпознаем?

Когато чуем думата „миокарден инфаркт“ свързваме това с остра и непоносима болка в лявата част на гърдите, студена пот и задух. Но има друг вид, наречен „тих“ инфаркт.

Човекът го носи без да обръща внимание на влошаването на здравето си. Какви могат да бъдат последствията? Понятието „сърдечен удар“ се възприема от нас като опасно и сериозно състояние. Въпреки това, заболяването може да не се прояви под формата на известните ни специфични симптоми. А това води до определени усложнения и до смърт.

Какво представлява инфарктът? Това е спиране на кръвоснабдяването на сърцето поради тромбоза на артерията. Характерните симптоми са силна болка зад гръдната кост, разпространяваща се към лявата ръка, рамото, лявата страна на врата, между лопатките. Атаката усилва чувството на страх. Болката може да продължи от 15 минути до няколко часа.

 

Но тихият миокарден инфаркт се разпознава трудно

Навременното търсене на квалифицирана помощ може да помогне да се избегнат сериозни последствия. Но когато ги няма типичните симптоми на инфаркта? Така нареченият „тих“ вариант на инфаркт на миокарда става все по-често срещан, като пациентите се диагностицират с болестта няколко месеца след пристъпа.

Фалшивите симптоми

Хората често правят грешката да вярват, че специфичните признаци на инфаркт на миокарда включват единствено силна гръдна болка, студена пот, замаяност и затруднено дишане.

Инфарктът може да се прояви толкова неясно, че пациентът да не бърза да отиде на лекар. Симптомите могат лесно да бъдат сбъркани например с храносмилателна дисфункция. Някои признаци често показват обикновен дискомфорт или друг проблем, така че хората ги игнорират. Например, физическата умора може да се възприема като причинена от липса на сън. Или за свързани с възрастта промени в тялото. А леката болка в областта на гърлото или гърдите – като следствие от киселини или лошо храносмилане.

Редица заболявания маскират симптомите на инфаркт на миокарда. Например при пациенти с диабет има разрушаване на нервната система, което засяга усещането за болка.

Мъжете са изложени на по-голям риск

Експерти са изследвали около две хиляди представители на двата пола във възрастовата група от 45 до 84 години. Те не са страдали от проблеми на сърдечно-съдовата си система. След 10 години отново им правят ядрено-магнитен резонанс (вид диагностика) на сърцето на същите наблюдавани хора.

Резултатите са следните: 8% от субектите са имали белези по сърцето си, което показва прекаран инфаркт на миокарда. И което е характерно, 78% от претърпелите сърдечна атака не са знаели за този факт! Статистиката показва, че представителите на по-силния пол са имали „тих инфаркт“ 5 пъти по-често от жените.

Тревожни симптоми и причина за безпокойство

  • Слабо усещане за притискаща болка в центъра на гръдния кош, което не изчезва в продължение на няколко минути. Или бързо отшумява и след това отново се връща.
  • Дискомфорт в горната част на тялото – в едната или двете ръце, в гърба, корема, шията, долната челюст.
  • Затруднено дишане.
  • Студена пот, виене на свят, гадене.

Диагностика

Лекарят ще използва резултатите от електрокардиограмата, за да определи дали пациентът е имал миокарден инфаркт в миналото. Ехокардиограмата ще покаже кои области на сърдечния мускул са най-засегнати. Освен това има смисъл да се направи и ултразвук на сърцето. Следващият метод е кръвен тест за наличието на протеина тропонин Т, който навлиза в кръвта при увреждане на клетките на сърдечния мускул.

Профилактика

Профилактиката на „тихите инфаркти“ включва здравословен начин на живот и разумна физическа активност.Важно е да се знае, че лошите навици (пушене, пристрастяване към алкохол и мазни храни) водят до инфаркт.Освен това високото кръвно налягане, високият холестерол и диабетът увеличават риска от инфаркт.

Бъдете внимателни към собственото си здраве.

Не трябва да пренебрегвате описаните по-горе симптоми, които могат да показват, че човек развива „тих“ инфаркт. В крайна сметка основната причина за смърт в световен мащаб са сърдечно-съдовите заболявания.

Навременните спешни мерки ще помогнат за спасяването на нечий живот и здраве.

Източник: econet

Продуктът Чесън и глог за уникална комбинация предпазваща от сърдечносъдови заболявания. Предпазва от сърдечно-съдови заболявания, повишен холестерол, хипертония, атеросклероза, вирусни заболявания, сърдечни неврози, от риск от тромбози, аритмия, инсулт, инфаркт.

чесън и глог

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *