Начало / Здравето от А до Я / Какво означава “да си изпиеш мозъка”?


Какво означава “да си изпиеш мозъка”?

26-годишната Сам Чаплин най-добре може да обясни какво означава фразата “да си изпеш мозъка”. Тя го прави!

samМладата англичанка страда от заболяване, което дълго време я държало вкъщи като затворничка. Нейната диагноза е “идиопатична вътрешночерепна хипертензия”. Казано простичко – в черепа й се събира много мозъчна течност; опасно състояние, което води до слепота и други усложнения. Твърде често подобни заболявания причиняват инсулт и смърт.

Сам прекарвала дни наред легнала в стаята си и проклинала живота, който я сблъскал с подобен тежък проблем. Струвало й се, че никога няма да намери спасение и завиждала на връстниците си за здравия и интересен живот, който водели.

Оказало се обаче, че има решение на проблема! Лекуващите хирурзи я убедили да се оперира и й поставили черепен имплант. Специалното устройство отвежда излишъка от мозъчна течност до тръбичка, която е прокарана подкожно до коремната кухина. По тази фина “инсталация” течността достига до стомаха на младата жена, така че в най-буквален смисъл Сам изпива секрета-убиец.

Опитах лечение с различни медикаменти, но нищо не ми помогна и мислех за самоубийство, разказва сега Сам Чаплин. Нейното състояние е видимо подобрено и тя може да води пълноценен живот. Цереброспиналната течност, чието свръхпроизводство е можело наистина да я убие, е необходима за нормалното функционирне на мозъка. Тялото на Сам произвеждало количество, тройно по-високо от необходимото. Без операцията тя би била обречена: вече приемала по 17 различни вида хапчета на ден, но те не й помагали.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб