Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как стресът влияе върху здравето ни?

Стресът е неизменна част от съвременния начин на живот, но не представлява заплаха за здравето, освен ако не стане хроничен, както често се случва. Ако се е превърнал в начин на живот за вас, запитайте се защо и променете това.

В нашия забързан свят, когато всяка минута е от значение, стресът е неизбежен. Не бива да му позволявате да управлява живота ви, нито да съсипе здравето ви. Можете да се научите да се справяте със стресовите ситуации и в крайна сметка да победите стреса.

Всички знаем какво представлява стресът – задръстването на път за работа, което опъва нервите ви докрай, или неочакваният дефицит в банковата ви сметка. Стресът е напреже­нието на съвременния живот и начинът, по който организмът ни реагира във вся­ка една ситуация.

Учестен пулс, изпотени длани, пре­съхнала уста – добре познати реакции на организма при стрес. И всичко това може да се обясни чрез биологията на човека.

Още в дълбока древност, когато праисто­рическият човек среща хищник, застра­шаващ живота му, в организма му въз­никват множество верижни реакции, които му помагат да вземе решение дали да се отбранява или да се спаси чрез бяг­ство. Черният дроб превръща мазнините в глюкоза, която е бърз източник на енер­гия. Последователност от невротрансмитери (като серотонина) поставят нервна­та му система нащрек. Хормони на стреса се изстрелват в кръвта му, като ускоряват сърдечната дейност, повишават кръвно­то налягане, за да се доставят по-бързо кислород и хранителни вещества до мозъка и големите мускули. Хормони, наречени глюкокортикоиди, възпрепят­стват складирането на енергията в маст­ните клетки, като блокират пътя на хра­нителните вещества до тях. Зениците се разширяват за по-добра видимост към врага или пътя за бягство.

Реакцията от тип „борба или бягство“ е естественият начин, по който организ­мът ни помага да се спасим при надвис­нала заплаха. Проблемът е, че съвремен­ните стресови ситуации като крайните срокове в работата, финансовите затруд­нения, проблемите в семейството се случват много по-често и продължават по-дълго, отколкото природата е предви­дила и това се отразява пагубно на здра­вето ни. Стресът при примитивния човек трае дотолкова, че той да може да избяга, а при съвременния човек стресът става хроничен.

 

Какво е нивото ви на стрес?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Как стресът влияе върху здравето ни?

  1. Пламен. каза:

    Човек реагира на стреса,по три основни начина,като първите два,са характерни и за животните и са реакции,а третият начин не е реакция,а одговор.Ето трите вида:
    1-ви С депресия(при животните с бягство).
    2-ри С агресия (при животните с атака).
    3-ти С отложен одговор(човек осмисля разумно и преценява,какво да прави).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *