ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Стресът в живота ни е неизбежен

В ежедневието си ние се сблъскваме с многообразни ситуации и непрекъсната необходимост от правене на избори, всеки от които е до някаква степен стресиращ.

Стресът в живота ни е неизбеженСтресът е нормален спътник в ежедневното ни функциониране. Той не може да бъде избегнат и може, при определени обстоятелства,  да доведе до нарушения в телесното и психичното ни функциониране.

Същност на проблема

Въпреки че тези емоционални състояния леко се различават, тревожността и стресът са естествени реакции при опасност или вследствие на дадена неприят­на ситуация. Като основен човешки инстинкт за оцеляване, запазил се още от праисторическата епоха, стресът е несъзнателен защитен механизъм, който мо­же да ни предупреди за някаква заплаха.

Стресът е нормален елемент от живота на всеки човек. Въпреки това реакцията ни спрямо него може да предизвика тревожност, която да доведе до проблеми със здравето. Симптомите на тревожност включват емоционална напрегнатост, лесна възбудимост и преувеличено усещане за заобикалящата среда, напреже­ние в мускулите, нервност, безсъние, сърцебиене, силно безпокойство, чувство на страх и обреченост. Продължително чувство на тревожност може да бъде сигнал за по-сериозно разстройство, което е вероятно да предизвика депресия. При повечето хора обаче тревожността и стресът са естествена част от забърза­ното ежедневие на съвременния начин на живот, върху който често пъти губим контрол.

Рискови фактори

Определени фактори (списъкът може да бъде безкраен) предизвикват тревож­ност и стрес, включително реални физически заплахи, смяна на работата, хор­монални смущения, медикаменти, финансови и брачни проблеми, болест, скръб по близък, както и спирането на кафето, алкохола, цигарите, успокоител­ните, наркотиците или други лекарства, които водят до пристрастяване.

Най-нови проучвания

Едно малко изследване установило, че вегетарианският начин на хранене ве­роятно има връзка с ограничаването на тревожността и депресията. Участници­те в изследването били разделени на две групи – 40 вегетарианци и 40 невегетарианци. Анализът на начина на хра­нене на двете групи показал, че вегета­рианската група консумирала повече богати на антиоксиданти храни в срав­нение с месоядната.

И двете групи преминали през психоло­гически тестове. Любопитното е, че сред месоядната група се наблюдавало в много по-голяма степен състояние на тревожност и депресия. Според автори­те на изследването като обяснение за получените резултати могат да послу­жат по-високите нива на антиоксиданти, приемани от вегетарианската група.

 

 

Тежката истина за зимното ти тегло

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *