Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Силата на плодовете и зеленчуците

Родителите ви са били напълно прави, когато навремето са настоявали да си изядете зеленчуците. Консумирането на много зеленчуци е един от най-добрите и приятни начини да се предпазите от рак и редица други заболявания.

Всеки ще се съгласи, че плодовете и зеленчуците са полезни. Особено за по-възрастните хора. Пло­довете и зеленчуците на първо място осигуряват много хранителни веще­ства – витамин С, бета-каротин, фолиева киселина, влакнини, калий и магнезий. Съдържат малко или никакви мазнини и калории.

Освен това те са източник на мощни фитохимикали, които ви пред­пазват от болести. Тук са изредени пол­зите от тях:

  • Тегло.

Консумацията на изобилие от плодове и зеленчуци е ефикасен на­чин да държите теглото си под кон­трол. Те са нискокалорични и с високо съдържание на влакнини и вода, кои­то създават усещане за ситост. Учени­те са открили, че колкото по-разнооб­разни плодове и зеленчуци приемаме, толкова по-ниско е теглото ни.

  • Сърдечносъдови заболявания.

Пло­довете и зеленчуците са богати на влакнини, калий, антиоксиданти и фолиева киселина – вещества, които предпазват от сърдечносъдови забо­лявания. Според различни изследва­ния хората, консумиращи най-много плодове и зеленчуци, са с 15 до 40% по-малко застрашени от сърдечносъ­дови заболявания в сравнение с хора­та, които консумират незначително количество.

  • Кръвно налягане.

Един от начините да понижите високото си кръвно на­лягане е като включите в менюто си 8-10 малки порции плодове и зелен­чуци дневно заедно с поне три пор­ции нискомаслени млечни продукти. Това средство е също толкова ефи­касно, колкото и медикаментите сре­щу хипертония. Този начин на хра­нене редуцира теглото ви, което от своя страна нормализира кръвното налягане.

  • Защита от ракови заболявания.

Хо­рата, които приемат пет или повече порции плодове и зеленчуци дневно, са наполовина по-малко застрашени от рак от тези, които консумират само една порция или по-малко. Прясно изцедените сокове от някои видове плодове и зеленчуци са дори още по- ефикасни. При изследвания по този въпрос като най-добра защита срещу рак се посочват следните зеленчуци: лук, чесън, моркови, домати (особено термично обработени), броколи, бяло зеле, къдраво зеле, брюкселско зеле, китайско зеле и карфиол. Според едно проучване мъжете, които консумират 3-4 порции от тези зеленчуци дневно, са с 41% по-малко застрашени от рак на простатата от мъжете, приемащи по-малко от една порция на ден.

  • Дълголетие.

Любителите на плодове имат едно съществено предимство на своя страна. Според шведско проуч­ване сред хора между 54 и 80 години тези от тях, които са консумирали много плодове и зеленчуци, са живе­ли по-дълго.

 

Кое хранене е здравословно?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *